01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ušetřit za elektřinu jde elektronickou aukcí

Města a obce se postupně přesvědčují, že jsou cesty k levnějším dodávkám silové elektřiny. Jednou z možností jsou elektronická výběrová řízení, díky kterým je možné při nákupech elektřiny uspořit miliony korun.

Výsledky společnosti eCENTRE, která nabízí v této oblasti komplexní služby včetně právní podpory, ukazují, že je to cesta efektivní. "Průměrně dosahované úspory se letos pohybovaly od 19 do téměř 30 procent ve srovnání s nabídkou původních dodavatelů," uvedl ředitel společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar.

PRVNÍ BYLA OSTRAVA

Nejlepších výsledků města dosahují v těch případech, kdy sjednotí poptávku po silové elektřině za sebe a všechny zřizované příspěvkové organizace do jednoho balíku. Jako první se o tom loni na jaře přesvědčila Ostrava, která sjednotila poptávku za 126 subjektů. Stala se tak prvním subjektem v ČR, který při výběru nejvhodnějšího dodavatele elektřiny využil způsob centralizovaného zadání podle § 3 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Dalším významným příkladem sdruženého nákupu je ministerstvo kultury. Resort letos sjednotil poptávku a levnější energie bude v příštím roce proudit do jeho 700 objektů, tedy do hradů a zámků, muzeí, galerií i do administrativních budov.

JAKÝ JE POSTUP

Na samém začátku společnost eCENTRE zpracuje pro zadavatele audit současného stavu spotřeby silové elektřiny ve všech odběrných místech, tedy jak odběrných míst přímo u zadavatele, tak u všech zřizovaných organizací. Výsledkem je definování celkové poptávky po silové elektřině. Opět na příkladu Ostravy je zřejmé, že jde o zdlouhavější proces, protože bylo nutné zpracovat data z více než 550 odběrných míst zadavatele. "Audit není statický dokument, zadavatel s ním může pohodlně pracovat i v následujících obdobích," dodal Vítězslav Grygar.

V další fázi následuje podpis smluv mezi zadavatelem a jednotlivými příspěvkovými organizacemi, aby právě zadavatel byl v pozici centrálního zadavatele veřejné zakázky. Následně lze schválit zadání veřejné zakázky (například radou města). To fakticky znamená, že se celý proces může rozběhnout a může být standardně vyhlášena veřejná zakázka podle zákona. Obchodníci s elektřinou plní požadovanou kvalifikaci a podávají nabídky. Hodnotící komise je předá jako vstupní hodnoty do e-aukce. Poté se v jednom čase prostřednictvím internetu přihlásí obchodníci se splněnou kvalifikací a mohou on-line upravovat své nabídky - pouze směrem dolů, a to tak, že na svých monitorech vidí nejnižší konkurenční nabídky a svou nabídku mohou upravit pod cenu konkurence. Je to nejefektivnější způsob, jak snížit náklady na elektřinu a získat podle své specifikace odběrů elektřiny nejlepší cenu na českém trhu.

VYZKOUŠENÁ CESTA

"Prožíváme dobu, kdy výpadky příjmů v rozpočtech znamenají svízelnou situaci při zajišťování chodu státní správy a samosprávy. Pokud hejtmani, primátoři, starostové cítí zodpovědnost, tak si troufnu tvrdit, že v cestě pro snížení cen elektřiny jim nic nebrání a měli by ji využít. Cesta je postavená a vyzkoušená," konstatuje Vítězslav Grygar.

Hledání nejvýhodnější nabídky na trhu prostřednictvím centralizovaného zadávání s pomocí elektronického výběrového řízení přináší dynamický pohled na trh se silovou elektřinou. Při aukci se nabízené ceny porovnávají a její účastníci mají prostor své původní nabídky snížit. Zadavatelé tak rychle získají přehled o cenách a mohou vyhodnotit nejlepší nabídku. Proces e-aukce je velmi transparentní. Všichni účastníci vidí na svých monitorech nejnižší nabídku a mohou reagovat. Veřejné elektronické aukce v podmínkách státní správy neumožňují zrychlení procesu, neboť zákon striktně diktuje lhůty pro jednotlivé části výběrových řízení.

Letošní centralizované zadávání pomocí e-aukce ukazují, že i přes klesající ceny elektřiny je stále prostor k dalším úsporám díky využití elektronického výběrového řízení. Úspory jsou podstatně zajímavější než nabízené tabulkové ceny dodavatelů na příští rok. O centralizované zadávání pomocí e-aukce mají zájem i velcí dodavatelé elektřiny, kteří se letos účastnili i těch aukcí, kdy bylo poptáváno relativně malé množství energie.

KOMERČNÍ PREZENTACE

Města a organizace, které letos využily e-aukce, a průměrná výše dosažených úspor

Krnov: 29,6 %,

Pelhřimov: 18,52 %,

Přerov: 18,7 %

Služby města Jihlavy: 25,6 %,

Dopravní podnik města Č. Budějovice: 29,6 %,

Ministerstvo kultury: 19,6 %.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down