01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Byrokratický moloch, nebo efektivní úřad?

Cílem národní strategie Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby je - ve smyslu konceptu EU, nazvaného Smart Administration,coby jedné z priorit kohezní politiky - zajistit koordinovaný a efektivní způsob zlepšování veřejné správy a veřejných služeb s využitím prostředků ze strukturálních fondů v programovém období 2007-2013. Má-li se skutečně zefektivnit fungování veřejné správy, je třeba k ní přistupovat komplexně a systematicky. Tento pohled na veřejnou správu ukazuje hexagon a vzájemná provázanost jeho jednotlivých vrcholů.

Naplňování uvedeného cíle má mnoho variant a forem. Vždy však platí, že dobře fungující organizace, úřad kraje, města či obce nevyjímaje, závisí na dvou klíčových faktorech:

dělat správné věci;

dělat věci správně.

Dělat věci správně nelze ve veřejné správě bez kvalifikovaných, výkonných a motivovaných úředníků. Mít takové lidi je snahou a cílem každého dobrého vedoucího zaměstnance. K dosažení takového stavu však vede dlouhá cesta naplněná každodenními konkrétními aktivitami, které budují potřebnou vnitřní kulturu úřadu. Bez ní není reálné dlouhodobě zabezpečovat "efektivní veřejnou správu a přátelské veřejné služby".

ZAMĚSTNANCI VŠE ZAČÍNÁ

Významnou prioritou řízení a fungování Krajského úřadu (KÚ) je kvalita jeho zaměstnanců. Jejich výkon, kvalita odvedené práce, přístup a dlouhodobý rozvoj zásadně ovlivňují úroveň zabezpečovaných veřejných služeb, a to jak v oblasti přenesené státní správy, tak územní samosprávy. Cílem projektu, který se připravuje na jednom konkrétním krajském úřadě, je zvýšit jeho výkonnost vytvořením některých nových nástrojů řízení a jejich zavedením do praxe. Hlavní důraz se přitom bude klást na:

propojení všech aktivit s vizí a strategií rozvoje KÚ;

efektivní nastavení základních procesů v úřadu a organizační struktury;

posílení projektového řízení na strategické i operativní úrovni;

dlouhodobou koncepci rozvoje lidských zdrojů.

Projekt dále zabezpečí efektivní propojení Programu rozvoje kraje s řízením úřadu včetně nově vytvořených nástrojů. Klíčovým mottem celého projektu je Veřejná správa na profesionální úrovni.

Významným faktorem úspěšnosti bude motivace zaměstnanců k účasti v tomto projektu. Bude podpořena následujícími aktivitami, které se zakomponují do celého projektu:

zapojením vybraných zaměstnanců do tvorby inovativních nástrojů řízení;

propojením motivace a odměny zaměstnance na využívání a respektování nových pravidel a nástrojů v praxi;

týmovou spoluprací a komunikací napříč jednotlivými organizačními útvary KÚ.

Struktura projektu je popsána ve schématu. K jeho financování budou využity prostředky ze strukturálních fondů, konkrétně Výzva číslo 42 k předkládání individuálních projektů v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost - Zvýšení kvality řízení v úřadech územní veřejné správy.

PETR VÁŇA
M.C.TRITON, spol. s r.o.

 

Inovativní nástroje řízení KÚ

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down