01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Talenty rostou nejen na Vysočině

Jmenují se Martin Klos, Matěj Brýdl, Martin Dlouhý, Miloš Havlíček, Matouš Skála, Ondřej Nádvorník a Vít Kněžínek. Je jim mezi 13 až 17 lety a mají jedno společné: Baví je vytvářet webové stránky a jejich práce byla oceněna v soutěžích souvisejících s veřejnou správou. Sedmnáctiletý Matěj Brýdl...

Jmenují se Martin Klos, Matěj Brýdl, Martin Dlouhý, Miloš Havlíček, Matouš Skála, Ondřej Nádvorník a Vít Kněžínek. Je jim mezi 13 až 17 lety a mají jedno společné: Baví je vytvářet webové stránky a jejich práce byla oceněna v soutěžích souvisejících s veřejnou správou.

Sedmnáctiletý Matěj Brýdl zvítězil v soutěži JuniorErb, která je součástí projektu Junior Internet, jenž v uplynulých deseti ročnících umožnil mnoha talentovaným dětem a mladým lidem představit své internetové projekty. Student lanškrounského gymnázia se do soutěže přihlásil s neoficiální prezentací regionu Lanškrounsko (www.lanskrounsko.cz). Matěj tyto stránky převzal v roce 2007 od svého otce, díky finanční podpoře Pardubického kraje je zmodernizoval a zprostředkoval jejich překlad do tří jazyků. Po dvou letech se mu podařilo zvýšit jejich denní návštěvnost z 50 na 300 lidí. Na stránce do sekce Zpravodaj nyní přispívá i několik redaktorů, kteří píší o aktuálních tématech ve městě a okolí. Do budoucna by Matěj chtěl především zpřístupnit web zrakově postiženým uživatelům, a to ve spolupráci s TyfloCentrem Brno.

MĚSTO I MALÁ OBEC: JEN DÁT MLADÝM ŠANCI

Martin Klos letos vyšel 9. třídu na Základní škole v Kopřivnici. Loni dokončil film o místní firmě Tatra a začal se více zajímat o dění ve svém městě, což podnítilo vznik stránek www.koprivnice.unas.cz. Od srpna 2008 do 13. června 2009, kdy byly přemístěny na doménu www.mojekoprivnice.cz, je navštívilo 23 794 lidí, vedle množství zpráv bylo na nich zveřejněno na 900 fotografií a 14 videí. V soutěži JuniorErb za své stránky Martin získal prvenství v kategorii do 15 let. Zatímco radniční web zveřejňuje spíše oficiální informace určené občanům, tříčlenný tým mladých redaktorů webu Mojekoprivnice.cz vyráží každý den s fotoaparátem po městě a okolí a snaží se přinášet co nejčerstvější informace z běžného dění - mimo jiné přibližuje výjezdy hasičů. Web nabízí i předpověď počasí pro Kopřivnici a zprostředkovává školní vysílání TV Alšova. Televize zřejmě učarovala kopřivnické omladině ve větším měřítku, protože oficiální web města odkazuje ještě na další, rovněž velmi zajímavou místní televizi - JuniorTV Kopřivnice aneb Telku opravdu pro mladé.

Mladí tvůrci vytvářejí nejen neoficiální městské či regionální stránky, ale nejednou jsou i autory oficiálních obecních webů. Například v krajském kole soutěže Zlatý erb na Vysočině obdržela letos cenu veřejnosti obec Nový Telečkov. Webmastrem jejích stránek (http://www.novyteleckov.wbs.cz) je žák základní školy Martin Dlouhý. Zajímavou historii mají oficiální stránky Dolní Cerekve (www.dolnicerekev.cz). Vytvořil je Miloš Havlíček, když byl o to požádán starostou poté, co jako čtrnáctiletý loni vyhrál první cenu v soutěži JuniorErb za neoficiální stránky tohoto městyse.

NADĚJNÝCH TVŮRCŮ JE HODNĚ

O kraji Vysočina platí, že začal s mladými tvůrci webů pracovat systematicky. Již dvakrát totiž pro ně současně s vyhlášením soutěže Zlatý erb uspořádal soutěž Mladý web Vysočiny. Mohou do ní přihlásit jakékoliv svoje práce, nejen stránky obcí. V kategorii mladších žáků obsadil Matouš Skála hned první tři místa, a to za blog, třídní virtuální kroniku Gymnázia Dr. A. Hrdličky a design webu křesťanské organizace pro děti a mládež Royal Rangers. V kategorii starších žáků zvítězil Ondřej Nádvorník za návrh webu Gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. Další cenu obdržel Vít Kněžínek za stránky kapely ProPeCz Cabale.

Podobných mladých talentů určitě není málo. Proč jim tedy neposkytovat více příležitostí při tvorbě internetových stránek obcí a měst?

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down