01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Model pro vodovody a kanalizace

Ačkoliv zpravidla dosáhnou na dotace ze státního programu ministerstva zemědělství 129 180 Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II, mívají zejména menší obce problémy s tím, jak u svých takto podpořených vodohospodářských projektů zabezpečit nutné kofinancování. Zajímavou zkušenost v tomto směru nabízí společnost Vodárny Kladno-Mělník, a. s. (VKM).

Akcionáři této největší vlastnické společnosti v oblasti vodohospodářské infrastruktury ve Středočeském kraji jsou kromě dalších subjektů především obce, které do ní formou nepeněžních vkladů vkládají svůj vodohospodářský majetek. Jako své hlavní poslání si vlastnická společnost předsevzala zajištění vodohospodářské investiční politiky v regionu při udržení sociálně únosné a solidární ceny vodného a stočného. Ještě před dvěma lety ve VKM platilo pravidlo, v té či oné modifikaci užívané i v řadě dalších regionů: Obec vybudovala veřejný vodovod nebo veřejnou kanalizaci, nechala tento majetek ocenit soudním znalcem a po souhlasu představenstva VKM jej do této společnosti vložila. VKM, jejíž základní kapitál se tak navýšil, vložený majetek od obce dílem odkoupila, dílem kapitalizovala do formy akcií. Konkrétně každá obec za svůj nepeněžní vklad obdrží 10 % hodnoty majetku v hotovosti a 90 % ve formě akcií.

KOUZLO FINANČNÍ ZÁLOHY

Tento model platí i nadále. Společnost Vodárny Kladno-Mělník však od předminulého roku začala uplatňovat rovněž jeho novou variantu. Stanislav Bulva, investiční ředitel VKM, který je pověřen vedením společnosti, vysvětluje: "Pokud obec už při přípravě nebo zahájení stavby vodohospodářského díla jasně deklaruje, že svůj takto vytvořený majetek vloží do naší společnosti, jsme připraveni jí na základě smlouvy o smlouvě budoucí oněch 10 % poskytnout předem formou finanční zálohy. Hodnota majetku se přitom obvykle vypočítává z plánovaných investičních nákladů."

Tuto možnost využila například obec Horní Bezděkov. Po opakovaných žádostech o dotaci na připravený projekt veřejného vodovodu v obci včetně přivaděče o celkové délce 7000,5 m byla nakonec v roce 2006 úspěšná a se státní dotací od ministerstva zemědělství se pustila do jeho vybudování. Vodovod byl pro obec životně důležitý. Například už během výstavby vodovodu v roce 2007 se celkový pokles hladiny podzemních vod v ČR nevyhnul ani Hornímu Bezděkovu. "Většina domácností tehdy čelila katastrofické situaci, přičemž téměř třetina z nich neměla ve svých studnách vůbec žádnou vodu a další část jen vodu užitkovou," poznamenává místostarostka Ing. Eva Scheinerová.

ÚVĚR MOHL BÝT NIŽŠÍ

Dotace byla schválena ve výši 18,279 mil. Kč, tj. 77,76 % plánovaných rozpočtových nákladů. Celková cena díla podle uzavřené smlouvy o dílo se zhotovitelem stavby činila 23,641 mil. Kč. Zbytek prostředků ve výši 5,296 mil. Kč, tj. 22,24 %, ale i další náklady související s výstavbou (archeologický dohled, technický a autorský dozor, úhrada věcných břemen apod.) hradila obec sama. "Obec však ve svých rozpočtových rezervách potřebné vlastní zdroje neměla. Více než pětimilionový úvěr by pro obec s pěti stovkami obyvatel představoval nepřiměřenou zátěž," pokračuje Ing. Eva Scheinerová. "Proto jsme požádali o spolufinancování akce kraj i VKM. Zatímco kraj neměl možnost obci vyhovět, Vodárny Kladno-Mělník nám předložily návrh smlouvy o smlouvě budoucí, na jejímž základě se obec zavázala k vložení vybudovaného vodovodu do VKM a k jeho provozování společností Středočeské vodárny, a. s., která je smluvním partnerem VKM. Díky podpisu této smlouvy jsme od Vodáren Kladno-Mělník obdrželi zálohu ve výši 10 % odhadované znalecké ceny dokončeného díla, tj. 2,3 mil. Kč. Záloha nám snížila výši úvěru na již přijatelnou úroveň. Použití zálohy bylo podle smlouvy přísně účelové a v případě nedodržení smluvních podmínek by ji obec musela vrátit v plné výši."

Připomeňme, že obec požádala VKM o zálohu v době, kdy na stavbu vodovodu už bylo vydáno pravomocné stavební povolení a kdy již také držela v ruce rozhodnutí o poskytnutí státního příspěvku. Zároveň byl rovněž znám výsledek výběrového řízení na zhotovitele stavby a smluvní cena díla.

Výši nákladů na realizaci díla řeší velice podrobně finanční projekt akce, který se povinně předkládá k posouzení poskytovateli dotace před vydáním rozhodnutí o přidělení státního příspěvku společně s pravomocným stavebním povolením a schválenou projektovou dokumentací. Poskytovatel dotace posuzuje sám, jsou-li předkládané dokumenty v pořádku a zda předpokládané náklady na realizaci díla jsou objektivní a ekonomické. Toto posouzení ze strany ministerstva zemědělství tak pro VKM představovalo seriozní záruku, že náklady na stavbu, od nichž se odvíjela výše finanční zálohy, nebudou nadhodnoceny.

PŘÍPADNÝ ROZDÍL SE DOROVNÁ

Ing. Eva Scheinerová konstatuje: "Vodárny Kladno-Mělník podle smlouvy uhradily pro realizaci akce 10% zálohu na předpokládanou znaleckou cenu díla, která se stanovuje až po dokončení díla a po legislativním vypořádání obce s poskytovatelem dotace. Výše zálohy tedy bude ze strany VKM dodatečně vypořádána po vypracování znaleckého posudku a případný rozdíl bude námi či VKM dorovnán. Vzhledem ke všem kontrolním mechanismům, které přípravu a provedení stavby provázely, by se však znalecká cena neměla příliš lišit od ceny realizační, a to ani směrem dolů, ani nahoru. Vzhledem k náročným podmínkám, které legislativa klade na provozovatele vodovodů a kanalizací, považujeme tento model financování pro menší obce za nejvhodnější."

"Model je ovšem použitelný pouze u investic podpořených ze státních zdrojů," dodává investiční ředitel VKM Stanislav Bulva. "U projektů, které získají dotaci z evropských zdrojů, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, by neprošel, neboť obec svůj vodohospodářský majetek pořízený s využitím dotace z tohoto programu musí minimálně pět let provozovat sama."

Společnost Vodárny Kladno-Mělník na odkupy, případně finanční zálohy na odkup vodohospodářského majetku obcí vyčlenila roční částku 20 mil. Kč. Podle Stanislava Bulvy je o tuto formu pomoci ze strany venkovských obcí, ale i menších měst zájem a vyčleněná suma ladem ležet nezůstane.

IVAN RYŠAVÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down