01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Starostové přijali pražské memorandum

Kvůli klesajícím daňovým příjmům budou muset letos šetřit nejen stát, ale i města, obce a kraje. Ovšem při nutných úsporách nelze zapomínat na sociální soudržnost, podporu zaměstnanosti, vědy a vzdělání. Zdůraznil to premiér Jan Fischer na IV. národním setkání starostů, primátorů a hejtmanů, které...

Kvůli klesajícím daňovým příjmům budou muset letos šetřit nejen stát, ale i města, obce a kraje. Ovšem při nutných úsporách nelze zapomínat na sociální soudržnost, podporu zaměstnanosti, vědy a vzdělání. Zdůraznil to premiér Jan Fischer na IV. národním setkání starostů, primátorů a hejtmanů, které uspořádala v Praze společnost Regionservis.

Proč rozhodují o dotacích a přáních občanů v našich městech a obcích státní úředníci a ne volená zastupitelstva? V souvislosti s touto otázkou, která zaznívala na setkání velmi často, předseda vlády poznamenal: "Souhlasím sice s omezením subjektivního rozhodování státních úředníků o objemu přerozdělovaných peněz i se zpřísněním pravidel pro jejich přidělování. Nesouhlasím ale s tím, aby se oslabovala role státu při samotném procesu rozdělování veřejných prostředků, protože to je výsostná odpovědnost vůči občanům. Přál bych si, aby to stát dělal efektivně, korektně a zcela nestranně."

Ministerstvo financí odhaduje letošní snížení daňových příjmů měst a obcí přibližně o 12 miliard korun. Krajské rozpočty klesnou zhruba o čtyři miliardy. Rozpočty obcí a krajů by měly dohromady dosáhnout jen 92 % úrovně roku 2008. Upozornil na to předseda ČSSD Jiří Paroubek. Dále uvedl, že ekonomická recese také negativně ovlivňuje čerpání dotací v rámci regionálních operačních programů a zejména získávání úvěrů od bank na jejich spolufinancování. "Evropská komise ale minulý týden oznámila, že hodlá pro roky 2009 a 2010 dočasně zrušit povinnost, podle které členské země musejí kofinancovat evropské projekty. Pracovní skupina složená ze zástupců krajů a bank bude řešit kurzová rizika, která představují potenciální hrozbu pro úspěšné čerpání prostředků z evropských fondů."

Místopředseda ODS Petr Bendl spolu s některými starosty kritizovali snahu některých hejtmanů rozdělovat dotace obcím v závislosti na politické příslušnosti jejich představitelů.

Výsledkem národního setkání bylo přijetí Pražského memoranda starostů 2009. "Starostové dlouhodobě kritizují systém přerozdělování dotací. Požadují, aby o rozvoji měst a obcí rozhodovala volená zastupitelstva, která hospodaří lépe a znají potřeby obyvatel. Samosprávy nevytvářejí deficit a za rok 2008 skončilo jejich hospodaření přebytkem," konstatoval Ing. Luděk Tesař, iniciátor pražského memoranda.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down