01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jedna z nejmenších obcí dosáhla na evropskou dotaci

Slověnice Obec se 36 obyvateli, druhá nejmenší v benešovském okrese a 26. v ČR, získala z Programu rozvoje venkova (opatření III.2.1. Obnova a rozvoj vesnic), dotaci 232 650 Kč (90 % nákladů) na zpracování územního plánu. "Zatím jsme náklady na projekt uhradili z úvěru ČS. Peníze na náš účet...

Slověnice

Obec se 36 obyvateli, druhá nejmenší v benešovském okrese a 26. v ČR, získala z Programu rozvoje venkova (opatření III.2.1. Obnova a rozvoj vesnic), dotaci 232 650 Kč (90 % nákladů) na zpracování územního plánu. "Zatím jsme náklady na projekt uhradili z úvěru ČS. Peníze na náš účet by měly přijít někdy ke konci roku. Evropská unie vyplácí dotaci až zpětně," uvedla starostka obce Renata Vondráková.

Evropské prostředky jsou pro tak malou obec velmi důležité. "Mohli jsme si například dovolit letos spolufinancovat výstavbu dětského hřiště za 330 tisíc korun, na kterou nám přispěl Středočeský kraj a nakoupit novou techniku na úpravu veřejné zeleně. Pokud bychom platili zpracování územního plánu jen z rozpočtu obce, nemohli bychom se nejméně dva roky pustit do žádné jiné investiční akce. Pro orientaci: Daňové příjmy obce dosáhly v loňském roce 407 tisíc korun," doplnila starostka.

Nový územní plán se snaží co nejvíce zachovat původní charakter obce, která z urbanistického hlediska patří k nejzachovalejším v okrese. Jasně také definuje minimální velikosti parcel, procento jejich zastavenosti, umístění domů ve vztahu k okolní zástavbě nebo komunikaci, ovlivňuje budoucí vzhled, barvy a použitý materiál u nových i opravovaných domů.

"Přáli bychom si, aby lidé, kteří se k nám přistěhují, se s námi podíleli na rozvoji a chodu celé obce. Umožnit výstavbu tzv. satelitu, kam se jezdí jen přespávat, není pro nás řešením. Noví obyvatelé si nechávají trvalé bydliště obvykle v místě předešlého místa bydlení a my na ně nemůžeme získat více daňových příjmů do rozpočtu," vysvětlila Renata Vondráková.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down