01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak lze získat diplomovaného hrobníka

Aby se člověk mohl stát kvalifikovaným hrobníkem, nemusí chodit do školy, ale s autorizovanou osobou na hřbitov. Stačí, když kandidát splňuje několik základních podmínek. Musí být fyzicky zdatný, aby zvládl vykopat hrob i za nepříznivého počasí, a být plnoletý. "Povinností jsou určitě i...

Aby se člověk mohl stát kvalifikovaným hrobníkem, nemusí chodit do školy, ale s autorizovanou osobou na hřbitov. Stačí, když kandidát splňuje několik základních podmínek. Musí být fyzicky zdatný, aby zvládl vykopat hrob i za nepříznivého počasí, a být plnoletý. "Povinností jsou určitě i některá očkování," upřesňuje Jan Hrdlička z Brna, autorizovaná osoba pro hodnocení hrobníků.

Práci hrobníka lze samozřejmě vykonávat pouze na živnostenský list, tj. bez jakýchkoli znalostí a praktických dovedností. Ovšem v takovém případě bude hrobník nadále považován za kopáče. Díky ověřování odborné způsobilosti hrobníků stoupá tato jejich profese v žebříčku veřejně prospěšných povolání.

Od pomocných dělníků hrobníky odlišuje nejen to, že při otvírání starých hrobů manipulují s lidskými ostatky, ale i fakt, že je zpravidla řídí provozovatel pohřebiště, čili obec. I proto na hřbitovech místo nich nesmí hospodařit po svém pozůstalí a pohřební služby. Děje se tak bez vědomí starostů, bez ověřování, kdo hrob najal a zda za něj zaplatil.

Dílčí kvalifikace hrobník v souladu se zákonem č. 179/2006 Sb., o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, je na trhu práce cennější než osvědčení o absolvování kurzů Sdružení pohřebnictví. Jde totiž o zvýšení, nikoli o pouhé prohloubení kvalifikace. Podle Jana Hrdličky může být toto přezkoušení hrobníků přínosné také proto, že by po jeho úspěšném zvládnutí mohli hrobníci získat vyšší plat a technické služby, které je zaměstnávají, lepší ohodnocení při výběrovém řízení na správu veřejného pohřebiště.

S diplomem na hrobníka se dá tedy snadněji prokázat, že tuto práci člověk opravdu umí, a starosta se nemusí obávat, že budou na hřbitově obce porušovány předpisy bezpečnosti práce a zákona o pohřebnictví.

Samotná zkouška na hrobníka se skládá z teoretické a praktické části. "V ústním testu musí uchazeč prokázat znalost všech potřebných nástrojů podle použití, znát hygienu práce, vyjmenovat podmínky k zahájení obřadu, nebo jak velký hrob má vykopat," popsal Jan Hrdlička. V praktické části hrobník předvede přípravu lešení pro spuštění rakve, výkopové práce menšího rozsahu, rozptyl popela, zahrnutí nebo úpravu hrobu či exhumaci.

Za titul kvalifikovaný hrobník zájemce zaplatí 2000 korun. Zkouška trvá zhruba pět až osm hodin. Kvalifikace se nemusí obnovovat. Hrobník by měl však dál prohlubovat svou kvalifikaci prostřednictvím kurzů Sdružení pohřebnictví, přestože diplom mu platí po celý život. Kopie diplomu se z tohoto důvodu archivuje 40 let na ministerstvu pro místní rozvoj v Praze.

TOMÁŠ KOTRLÝ

První kvalifikovaní hrobníci na Moravě

Trvalo téměř tři čtvrtě roku, než se po prvním kvalifikovaném hrobníkovi v Čechách ozvala Morava. Tři hrobníci Pavel Rücker, Martin Kytka a Petr Tazbírek v sobotu 9. května na ústředním městském hřbitově ve Valašském Meziříčí složili odbornou zkoušku a získali osvědčení o získání dílčí kvalifikace hrobník, kód 69-005-E. Celý text hodnotícího standardu hrobníka viz http://www.narodni-kvalifikace.cz/.

Autorizovanou osobou, která kandidáty zkoušela a hodnotila, byl Jan Hrdlička z Brna (e-mail: znalecvpohrebnictvi@seznam.cz). Bedlivými dozorci nad řádným průběhem zkoušky dále byli správce meziříčského hřbitova Ing. Václav Graf, Maria a David Stejskalovi, správci hřbitova z Říčan u Prahy a autor článku.

Všichni hrobníci splnili zkoušku na jedničku a získali osvědčení na papíře s vodotiskem státního znaku a kulatým razítkem. K šesti "graduovaným hrobníkům" tak přibyli další tři. Hrobničina je bude živit každý den, jde o dobře hodnocené zaměstnance správce meziříčského hřbitova, firmy Václava Grafa. Ta navíc začátkem května získala jako první soukromá firma v ČR certifikát systému managementu kvality ČSN EN ISO 9001:2008 s použitím evropské normy pro pohřební služby ČSN EN 15017 z roku 2006.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down