01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak postupovat při uvolnění mandátu

V naší obci se uvolnil mandát člena zastupitelstva obce. Jak máme nyní postupovat. Uskuteční se nové volby? Úvodem je třeba říci, že mandát člena zastupitelstva obce upravují dva předpisy, a to zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o obcích) a...

V naší obci se uvolnil mandát člena zastupitelstva obce. Jak máme nyní postupovat. Uskuteční se nové volby?

Úvodem je třeba říci, že mandát člena zastupitelstva obce upravují dva předpisy, a to zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o obcích) a zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o volbách do zastupitelstev obcí). Délku funkčního období zastupitelstva obce upravuje Ústava České republiky - podle čl. 102 odst. 2 je funkční období čtyřleté.

Mandát podle ústavního práva označuje pověření určité fyzické osoby, splňující podmínky podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí (pasivní volební právo) k zastupování občanů v zastupitelstvu územního samosprávného celku (obce, kraje). Mandát člena zastupitelstva obce (dále jen zastupitelstvo) vzniká zvolením; ke zvolení dojde ukončením hlasování. Člen zastupitelstva skládá na začátku prvního zasedání zastupitelstva, jehož se po svém zvolení zúčastní, slib. Svůj mandát pak vykonává osobně a v souladu se svým slibem a není přitom vázán žádnými příkazy. Pokud člen zastupitelstva odmítne složit slib člena zastupitelstva nebo složí slib s výhradou, jeho mandát zanikne. Mandát také zanikne dnem, kdy starosta obdrží písemnou rezignaci člena zastupitelstva na jeho mandát. Pokud jde o starostu, jeho mandát zanikne dnem, kdy podá rezignaci na zasedání zastupitelstva. Rezignaci nelze vzít zpět. Dále mandát zanikne dnem voleb do zastupitelstva, popřípadě dnem sloučení obcí nebo připojení obce k jiné obci. Mandát samozřejmě zaniká úmrtím člena zastupitelstva. Kromě výše uvedených případů zaniká mandát člena zastupitelstva, vysloví-li to příslušné zastupitelstvo z důvodů pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, popř. proto, že přestal být volitelný, např. byl zbaven způsobilosti k právním úkonům, nebo že začal vykonávat zaměstnání ve veřejné správě, kde zákon o volbách do zastupitelstev obcí v § 5 odst. 2 stanoví, že takovéto zaměstnání není slučitelné s funkcí člena zastupitelstva. Za podmínek a z důvodů stanovených zákonem o volbách do zastupitelstev obcí může zánik mandátu vyslovit ředitel krajského úřadu.

Pokud volební strana získá při zjišťování výsledku voleb mandáty, stávají se kandidáti, kteří je obdrželi, členy zastupitelstva; kandidáti, kteří neobdrželi mandát, se stávají náhradníky ve stanoveném pořadí.

Uprázdní-li se mandát v zastupitelstvu, nastupuje za člena tohoto zastupitelstva náhradník z kandidátní listiny téže volební strany ve stanoveném pořadí, a to dnem následujícím po dni, kdy došlo k zániku předchozího mandátu. Takto nastoupenému členu zastupitelstva předá rada obce a není-li zřízena, zastupitelstvo do 15 dnů poté, co se mandát uprázdní, osvědčení o tom, že se stal členem zastupitelstva a kterým dnem se jím stal; na nejbližším zasedání zastupitelstva, jehož se po vzniku mandátu stal členem, pak skládá zákonem o obcích stanovený slib. Není-li náhradník, zůstane mandát uprázdněn do konce funkčního období zastupitelstva.

Nové volby do zastupitelstva by se tedy konaly po uvolnění mandátu z některého výše uvedeného důvodu v případě, že by se počet členů zastupitelstva snížil o více než polovinu proti počtu určenému podle zákona, popřípadě pod hranici 5 a nejsou-li náhradníci. Pokud by důvod pro konání nových voleb nastal, zašle starosta dotčené obce prostřednictvím krajského úřadu ministerstvu vnitra návrh na vyhlášení nových voleb do zastupitelstva, a to do 30 dnů ode dne, ve kterém tento důvod vznikl. V posledních šesti měsících funkčního období zastupitelstev obcí se nové volby nekonají.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.

právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down