01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

"Živnostník roku"? Může být i u vás

Také letos mohou živnostníci a firmy soutěžit o Ceny Hospodářských novin Zlaté stránky Živnostník roku 2009 a Vodafone Firma roku 2009. Se vstupem do obou soutěží by však neměli otálet, uzávěrka je totiž už 30. června. Jak ukázal i loňský ročník, v němž se registrovalo na 3200 podnikatelů, zejména...

Také letos mohou živnostníci a firmy soutěžit o Ceny Hospodářských novin Zlaté stránky Živnostník roku 2009 a Vodafone Firma roku 2009. Se vstupem do obou soutěží by však neměli otálet, uzávěrka je totiž už 30. června.

Jak ukázal i loňský ročník, v němž se registrovalo na 3200 podnikatelů, zejména v menších městech a obcích si občané a radnice "svých" poctivých živnostníků a firem, vytvářejících pracovní příležitosti a přispívajících k rozvoji regionu, váží a přejí jim úspěch. Radnice se také snaží podnikání na místní úrovni podporovat.

KAMNÁŘ Z JIŽNÍ HANÉ

V Tlumačově na Zlínsku loni kamnář Pavel Baďura se svou firmou KOKK vyhrál krajské kolo a neztratil se ani v celostátním finále. Navázal tak na Ing. Lubora Hubíka, který v Tlumačově ve firmě PSí HUBÍK vyrábí oděvy pro motorkáře a předloni se stal krajským Živnostníkem roku. Pavel Baďura urputně usiluje o rehabilitaci oboru kamnář, jehož úpadek nastal v polovině minulého století zrušením příslušného učebního oboru. Firma KOKK se už od roku 1991 zabývá prodejem a instalací krbových kamen i stavbou zděných krbů a kachlových kamen, od roku 1995 působí také v cizině. Pavel Baďura oceňuje, že tlumačovský obecní úřad podnikatelům naslouchá - a vyskytnou-li se přece jen někdy problémy, lze je okamžitě řešit přímo se starostou Ing. Jaroslavem Ševelou.

Ten říká: "V Tlumačově dobře víme, že zdravé podnikatelské podhoubí je jedním ze základních podmínek pro ekonomickou stabilitu obce. Proto kupříkladu prostřednictvím územního plánu vytváříme vhodné lokality pro možné budoucí podnikatelské záměry, komunikujeme se živnostníky a představiteli firem jako se svými partnery. Podnikatelé, jako je Pavel Baďura či inženýr Hubík, svou činností přispívají ke vnímání Tlumačova coby moderního venkovského sídla evropského typu. Právě um živnostníků a podnikatelů přece v každém sídle vytváří přidanou hodnotu, která je jedním ze základních kamenů mozaiky s názvem dobrá adresa pro život."

PEKAŘKA Z CHODSKA

Pekařka Helena Konopíková z Krchleb, místní části města Staňkov na Domažlicku, je po loňském úspěchu v soutěži, kde za své krchlebské (chodské) koláče obsadila v celostátním pořadí druhé místo, známa snad v celé zemi. "Zviditelnění prostřednictvím soutěže nám přineslo mnoho nových zákazníků i velký zájem médií," říká a nezastírá, že radnice ji v soutěži podpořila i svými hlasy. Koneckonců městský úřad patří k jejím stálým zákazníkům, neboť krchlebské koláče jsou skvělým způsobem prezentace města a vždy vděčnou součástí občerstvení na různých akcích radnice. "Jen kdyby živnostníci a malí podnikatelé na venkově měli lepší šance dosáhnout na evropské dotace - to by se mělo rychle změnit k lepšímu," připomíná podnikatelka, která svou firmu založila už v roce 1990 a dnes své koláče expeduje i za hranice Plzeňského kraje.

Místostarosta Ing. František Pilný oceňuje činnost živnostníků, řemeslníků či drobných obchodníků, kteří v menších městech velikosti Staňkova (3200 obyvatel) nejenže rozšiřují nabídku služeb občanům, ale také prospívají rozvoji cestovního ruchu. Město jim na oplátku umožňuje na svém webu inzerci zcela zdarma.

FARMÁŘ Z VYSOČINY

Třetí místo v loňském celostátním finále loni obsadil František Němec ml. z Farmy rodiny Němcovy v Netíně na Žďársku. Svůj úspěch tehdy komentoval takto: "Ocenění vnímám jako odměnu za náš přístup k podnikání a k životnímu prostředí." Nebyla to planá slova, farma založená v roce 1990 plně těží z faktu, že se nachází v ekologicky nejčistší oblasti ČR - Českomoravské vrchovině. Od roku 2007 zpracovává mléko ve vlastní minimlékárně, převážně na Farmářský jogurt bílý a sýry a pro své výrobky získala i ocenění Regionální produkt Vysočiny. "Mezi naše hlavní zásady patří šetrný přístup k životnímu prostředí, a proto se snažíme používat výměnný systém obalů," říká František Němec ml. Farma rodiny Němcovy (pouze se dvěma zaměstnanci) srostla s regionem natolik, že pro žáky 1. stupně základních škol z kraje Vysočina pořádá na podporu spotřeby mléka soutěž Bílé moře Vysočiny, přičemž vítězná třída má zajištěn celodenní pobyt na farmě. Letos farma spolupracuje s obcí na přípravě setkání rodáků, které se uskuteční už 13. června a v jehož rámci farma pozve k návštěvě svých provozů všechny zájemce.

Všichni námi oslovení účastníci loňské soutěže mají za to, že úspěch v Ceně HN Živnostník roku každého určitě nejen povzbudí a přivede mu i nové zákazníky, ale že setkání s dalšími finalisty přinese také zajímavé kontakty a cenné zkušenosti. "Dobrá spolupráce s obcí, kde podnikáme, je samozřejmostí," tvrdí všichni tři unisono. Zároveň však dodávají, že jejich pracovní vytížení je natolik velké, že čas na práci v zastupitelstvu obce by skutečně už nenašli.

IVAN RYŠAVÝ

 

Ceny Hospodářských novin Zlaté stránky Živnostník roku 2009 a Vodafone Firma roku 2009

Cena HN Zlaté stránky Živnostník roku 2009 je otevřena každému živnostníkovi, který je minimálně 1 rok držitelem platného živnostenského listu. Do soutěže se živnostníci nemusejí hlásit pouze sami, ale lze je do ní rovněž nominovat. Více na www.zivnostnikroku.cz.

Cena HN Vodafone Firma roku 2009 je určena všem firmám s obratem do 1,4 mld. Kč (kritérium pro zařazení do skupiny MSP) a dvouletou účetní historií Více na www.firmaroku.cz.

Uzávěrka přihlášek a nominací je pro obě soutěže stanovena na 30. 6. 2009. Krajská kola se uskuteční v září a říjnu, celostátní vítězové budou vyhlášeni koncem listopadu.

ZDROJ: BISON & ROSE

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down