01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krajská tripartita: Řád do řešení krize

Když se letos 17. března na svém ustavujícím zasedání sešla Rada hospodářské a sociální dohody Plzeňského kraje (RHSD), dostala do vínku 20 592 nezaměstnaných v celém regionu z konce února (průměrná míra nezaměstnanosti 6,2 %). Koncem dubna tam nezaměstnanost zasáhla už 22 667 lidí (6,7 %). I proto si RHSD mezi svými prvními úkoly vytkla vytvořit pracovní komisi pro zaměstnanost a rozvoj lidských zdrojů. Mělo by se tak stát nyní v červnu.

Hejtmanka kraje doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc., která stojí v čele RHSD, poznamenává, že kvůli dopadům hospodářské krize kraj už dříve vedl separátní jednání jak s Krajskou hospodářskou komorou, tak s Regionální radou odborových svazů ČMKOS. Kraj je rovněž v kontaktu se starosty a podnikateli v okresech. "Tak vznikla myšlenka vytvořit krajskou tripartitu," říká hejtmanka, podle níž vytvoření platformy typu RHSD vnese do jednání o všech těchto závažných tématech jistý řád.

DIALOG PRO SOCIÁLNÍ SMÍR

RHSD je podle svého statutu "společným iniciativním orgánem odborů, zaměstnavatelů a veřejné správy pro trojstranné vyjednávání, s cílem vzájemné výměny informací a stanovisek v zásadních otázkách hospodářského a sociálního rozvoje". RHSD by měla přispívat "vzájemně respektovanou formou dia- logu k udržení sociálního smíru jako základ-ního předpokladu pozitivního vývoje ekonomiky i životní úrovně občanů kraje".

K prvním výstupům z březnového jednání patří dohoda provést inventuru dotačních programů, aby firmy věděly, kde všude mohou čerpat podporu. Místopředseda RHSD Ing. Zdeněk Mužík, předseda představenstva Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje (KHK), potvrdil, že inventura se již projednávala na poradním orgánu Rady Plzeňského kraje - Komisi pro fondy EU. "Bylo konstatováno, že v první fázi se zaměříme na strukturální fondy, kde účastníkem je náš kraj. Jsou to například Regionální operační program Jihozápad nebo Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podle některých členů tripartity by kraj i obce měly hledat způsoby, jak zajistit více pracovních příležitostí a místním firmám více veřejných zakázek. Ing. Zdeněk Mužík upřesňuje: "Podle zákona o veřejných zakázkách samozřejmě nelze "protežovat" regionální dodavatele u tzv. nadlimitních zakázek. Ale existuje řada zakázek podlimitních, u nichž je možné uplatnit výběr z omezeného počtu uchazečů, což je téma pro malé a střední firmy v regionu." Předseda KHK dodává: "Znalost konkrétního lokálního prostředí místními firmami je dostatečná pro to, aby i v řádné soutěži podle české (potažmo evropské) legislativy uspěly. Krajská hospodářská komora je proti jakýmkoliv formám protekcionalismu. V současné době totiž jde o krizi důvěry, nikoliv o krizi hospodářství."

UŽ ŽÁDNÉ MONTOVNY

Místopředsedou krajské tripartity je i předseda Regionální rady odborových svazů ČMKOS Plzeňského kraje Jindřich Brabec. Upozorňuje: "Přiznejme si, že většina členských zemí EU v této těžké době přihlíží více k zájmům municipalit než k evropským směrnicím. Recese ukazuje, že české i evropské právo by mělo více zohledňovat potřeby regionů a zvětšit prostor pro rozhodování volených zastupitelstev. Pro nás jako zástupce zaměstnanců je zásadní, aby v rámci rozvoje kraje byly upřednostňovány firmy, přinášející nová pracovní místa, především sofistikované pracovní pozice. Určitě není žádoucí rozmnožovat další montovny, případně logistická centra."

Hejtmanka podtrhuje, že kraj při podpoře místních firem bude postupovat v souladu s legislativou, aby nevznikl žádný důvod k jakýmkoliv spekulacím či pochybnostem. Nicméně dodává, že kraj chce obcím a městům ve věci veřejných zakázek radit, jak by mohly účinněji podporovat podnikání na svém území, aniž by porušily zákon. Podotýká, že už byl úřadům práce a obcím také rozeslán manuál, aby se v kraji podávaly jednotné informace všem, kdo se ocitli v sociální tísni. Tedy hlavně cizincům, kteří přišli o zaměstnání a jimž je doporučována repatriace.

KRAJ: PÁKA KE ZMĚNĚ ZÁKONŮ?

Předseda KHK je zatím zdrženlivý, pokud jde o další možnosti RHSD. "Ptáte se v nevhodném termínu, předsednictvo rady se zatím ještě nesešlo. Další možnosti budou projednávány v červnu - uvidíme," odpověděl nám. Připustil však, že zaměstnavatelé patrně budou mít zájem prostřednictvím tripartity využít možnosti zákonodárné iniciativy kraje. "Jako jedno z prvních doporučení pro kraj v tomto smyslu vidím v oblasti zaměstnávání cizinců prostřednictvím "licencovaných" personálních agentur," uvedl Ing. Zdeněk Mužík. Za úspěch by bral, kdyby se v kraji za přispění Cizinecké policie vyřešila problematika nezaměstnaných agenturních pracovníků a "pokud by se změnila legislativa postihující nekalou činnost personálních agentur, za něž nese plnou odpovědnost ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením bývalého ministra Petra Nečase".

V zákonodárnou iniciativu kraje vkládají naději i odbory. Jindřich Brabec tvrdí: "Pro efektivnější zvládání dopadů recese by se měly změnit zákony týkající se úpadku, aby byla zajištěna absolutní priorita zaměstnanců při uspokojování pohledávek (nevyplacené mzdy a náhrady mzdy) a aby se urychlila konkurzní řízení. Právě tak je nutno změnit zákon o zaměstnanosti a další právní předpisy, upravující činnost agentur práce a jejich odpovědnost za zaměstnance, hlavně cizince. Důležité je také urychlit jednání soudů, hlavně v oblasti pracovně právních sporů."

Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc., je opatrnější: "Úvaha o takovém využití zákonodárné iniciativy kraje je předčasná. Nejdříve musí být zpracovány hlubší analýzy a přehledy stavu - a teprve podle jejich výsledků lze k iniciativě případně sáhnout."

IVAN RYŠAVÝ

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down