01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /32

S nástupem nové vlády premiéra Ing. Jana Fischera, CSc., se podívejme na portál Úřadu vlády na adrese www.vlada.cz. Kromě informací o končícím předsednictví ČR v Radě Evropské unie tam najdeme také informace o nových ministrech a o prvních krocích Fischerova kabinetu. Pokud vás například zajímá, co...

S nástupem nové vlády premiéra Ing. Jana Fischera, CSc., se podívejme na portál Úřadu vlády na adrese www.vlada.cz. Kromě informací o končícím předsednictví ČR v Radě Evropské unie tam najdeme také informace o nových ministrech a o prvních krocích Fischerova kabinetu. Pokud vás například zajímá, co vláda projednávala na své první schůzi, podívejte se na program jejího jednání 8. května 2009. Chcete-li vědět, co a jak vláda na svých jednáních rozhodla, zvolte v horním menu odkaz "Jednání vlády" a následně ve spodním menu "Dokumenty vlády" si už vyhledáte příslušný rok a datum jednání. Další možností, jak hledat v dokumentech z jednání vlády, je použití vyhledávače v horním menu. Tam můžete hledat několika způsoby. Asi nejpoužívanější bude hledání podle slova nebo fráze v celém dokumentu. Když tam tedy zadáte například slovo "důchody", objeví se na monitoru před vámi celá série dokumentů, které toto klíčové slovo obsahují.

Hodně zajímavou rubrikou může ýt sekce "Na pravou míru". Na úvodní stránce webu je umístěna ve spodní části. Úřad vlády tam uvádí na pravou míru nepřesnosti, které se objevily v médiích, případně vyvrací zjevné novinářské kachny. Na portálu se vhodně využívá také video. Je to trend, který by měly následovat také další úřady, protože videozáznam tiskové konference bývá výstižnější a výmluvnější než běžná tisková zpráva.

Určitě nepřehlédnutelnou sekcí jsou "Důležité dokumenty". Tam se. můžete dozvědět třeba i o Národním protikrizovém plánu. Kromě samotného dokumentu je tam uloženo i video z tiskové konference, kdy byl plán představen. Velmi vhodnou rubrikou serveru (možná nejen pro pro novináře) jsou "Očekávané události". Lze se tam tak i dočíst, o co bude případně dodatečně rozšířen program nadcházejícího jednání kabinetu.

Závěrem bych ještě rád upozornil na možnost zjistit si více infomací o jednotlivých ministrech a jejich působnosti. Úřednická vláda je sice postavena na stejných kompetencích jako vláda předchozí, ale o řadě ministrů veřejnost téměř nic neví. Celý server Úřadu vlády bych hodnotil jako informačně velmi zdařilý. Co mně způsobovalo trochu problém, bylo množství informací na úvodní stránce. Je totiž skutečně velmi obsáhlá, čímž se však může občas pro někoho stát i poněkud nepřehlednou.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down