01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postavení a pravomoci místostarosty

Jaké je postavení místostarosty v systému orgánů obce a jaké má pravomoci? Zákon o obcích stanoví, že vedle starosty volí zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo) z řad svých členů také místostarostu, který zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy starosta nevykonává...

Jaké je postavení místostarosty v systému orgánů obce a jaké má pravomoci?

Zákon o obcích stanoví, že vedle starosty volí zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo) z řad svých členů také místostarostu, který zastupuje starostu v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy starosta nevykonává funkci, tj. především z důvodu nemoci (§ 73 odst. 3 zákona o obcích) nebo dovolené (§ 79 odst. 1 zákona o obcích).

Zastupitelstvo může zvolit více místostarostů a svěřit jim některé úkoly. Podle mého názoru jde o zabezpečování konkrétních úkolů v samostatné působnosti, například na úsecích financí, dopravy, školství, kultury a podobně, spočívající zejména v koordinaci plnění úkolů obce v těchto oblastech. Zastupitelstvo tak učiní usnesením.

Některá zastupitelstva zejména v případech, kdy je zvoleno více místostarostů, svěří konkrétní úkoly jak starostovi, tak místostarostům, aby nedošlo ke kompetenčním nedorozuměním.

Častou otázkou bývá, jak je to se zabezpečováním plnění svěřených úkolů v době, kdy starosta nebo místostarosta z výše uvedených důvodů funkci nevykonává a který orgán obce může určit zastupování. Zákon o obcích tuto záležitost neřeší. Jsem však toho názoru, že rozhodnutí o "zastupování" při plnění svěřených úkolů přísluší v prvé řadě zastupitelstvu; je však také možné, aby zastupitelstvo řešení "zastupování" svěřilo radě obce.

Pokud jde o zastupování starosty v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy starosta nevykonává svoji funkci, jak je výše uvedeno, a zastupitelstvo zvolilo více místostarostů, ustaluje se praxe, že zastupitelstvo určí místostarostu, který starostu zastupuje v jeho nepřítomnosti a dále v usnesení stanoví, že v případě nepřítomnosti obou zastupují starostu místostarostové v určeném pořadí.

Podle zákona o obcích je součástí obecního úřadu také starosta a místostarosta (místostarostové). V čele obecního úřadu je starosta.

Radě obce je vyhrazeno stanovit rozdělení pravomocí v obecním úřadě, zřizovat a zrušovat odbory a oddělení obecního úřadu a schvalovat organizační řád jako základní organizační předpis obecního úřadu.

S ohledem na to, že rada obce může svěřit konkrétním usnesením obecnímu úřadu rozhodování v některých věcech patřících do samostatné působnosti obce (§ 102 odst. 3 zákona o obcích), je zapotřebí do organizačního řádu obecního úřadu srozumitelně zapracovat rozdělení svěřených pravomocí a kdo je bude za obec v rámci obecního úřadu vykonávat. Součástí organizačního řádu obecního úřadu by mělo tedy být i ustanovení o místostarostovi (místostarostech), a které svěřené úkoly a pravomoci vykonávají.

Je třeba podotknout, že v obcích, kde se zřizuje funkce tajemníka obecního úřadu, plní tajemník úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele, není-li tato funkce zřízena nebo není-li tajemník obecního úřadu ustanoven, plní jeho úkoly starosta. Tajemník obecního úřadu je podle zákona o úřednících územních samosprávných celků vedoucím úřadu - není-li, pak starosta. Místostarosta, podle mého názoru, jestliže tak stanoví organizační řád, může koordinovat činnost odborů, popřípadě zaměstnanců na úseku úkolů svěřených mu zastupitelstvem.

 

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den,
    nedočetl jsem se komu je místostarosta podřízen,(zastupitelstvo se může sejít až za 3 měsíce,starosta i místostarosta jsou členy rady). Kdo dohlíží na jeho práci, případně
    ho úkoluje mimo zastupitelstvo?
    Je možné funkci starosty přirovnat k funkci ředitele podniku s jeho právy a povinostmi
    k majitelům podniku?
    Děkuji za odpověď. T.

  2. Dobrý den vážený pane judr.Bimo mám prosim vas k vám dotaz. Pracuji u obecniho uradu jako zaměstnanec a nás vedoucí byl nyní zvolen misto starostou. Slyšela jsem že je nějaký zákon ze kdyz ma nyní funkci místo starosty tak by neměl vykonávat funkci vedoucího pro zaměstnance obecního úřadu. Dostala jsem na vás dotaz ze bych se vás na to mohla optat. Předem vám moc dekuju za vaši informaci. S pozdravem Helena Vyhlasova

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down