01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změny v oblasti DPH: Jak se týkají obcí?

Zákonem č. 302/2008 Sb. je od 1. ledna 2009 novelizován zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen zákon o DPH). Touto novelou se mimo jiné mění také podmínky, za nichž se obce stávají plátci daně z přidané hodnoty.

S účinností od letošního 1. ledna byl ze zákona o DPH vypuštěn pojem "veřejnoprávní subjekt", který je nově nahrazen demonstrativním výčtem subjektů (stát, kraje, obce, organizační složky státu, krajů a obcí, dobrovolné svazky obcí a další), jejichž činnost není předmětem daně, jestliže je působností v oblasti veřejné správy.

Z pohledu obcí se novelou zákona mění především způsob stanovení obratu a pojetí osoby identifikované k dani.

ZPŮSOB STANOVENÍ OBRATU OBCÍ

Ve srovnání s předchozí úpravou není nyní obrat obce závislý na způsobu účtování. Způsob stanovení obratu se nijak neliší od způsobu, jímž výši svého obratu stanoví ostatní subjekty. Veškerá zvýhodnění těchto osob jsou novelou zrušena, tj. do obratu obcí se tak jako u ostatních daňových subjektů zahrnuje mimo jiné souhrn úplat související s převodem a nájmem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, nejsou-li doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně a nejedná-li se o prodej hmotného majetku.

Jestliže obrat obce překročí částku 1 000 000 mil. Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců, je obec povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém překročila stanovený limit, a stane se plátcem od prvního dne třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila obrat.

V přechodném období se výše obratu za měsíce roku 2008 stanoví podle znění zákona účinného v roce 2008 a za měsíce roku 2009 již podle nové úpravy.

Příklad: Obrat obce za měsíce únor až prosinec 2008 činil 50 000 Kč, byl zjištěný podle stávajícího znění zákona o DPH. Obrat obce za leden 2009 činil 980 000 Kč, byl zjištěný způsobem stanoveným podle znění zákona účinného od 1. ledna 2009.

Obec tedy překročila obrat 1 000 000 Kč v lednu 2009. Za těchto podmínek podá přihlášku k registraci k DPH do 15. února 2009. Plátcem DPH se obec stane od 1. dubna 2009.

I pokud obec nedosáhne obratu k povinné registraci k DPH, může zvážit možnost, zda se nebude registrovat k této dani dobrovolně.

OBEC JAKO OSOBA IDENTIFIKOVANÁ K DANI

Novela zákona o DPH mění rovněž obsah pojmu osoba identifikovaná k dani. Podle znění zákona platného do konce roku 2008 se osobou identifikovanou k dani stala obec v případě, že pořídila zboží z jiného členského státu EU v běžném kalendářním roce za více než 326 000 Kč, nebo byla-li jí poskytnuta služba podle § 15 odst. 1 zákona o DPH nebo pořídila-li nový dopravní prostředek nebo zboží z jiného členského státu EU, které podléhá spotřební dani. Podle novely zákona o dani z přidané hodnoty se od 1. ledna 2009 plátci daně staly osoby registrované jako osoby identifikované k dani do 31. prosince 2008 a současně vykonávající ekonomickou činnost.

OBEC VYKONÁVAJÍCÍ EKONOMICKOU ČINNOST

Pokud po 1. lednu 2009 v obci, která vykonává ekonomickou činnost, nastanou výše vyjmenované skutečnosti, stane se obec plátcem DPH bez ohledu na výši dosaženého obratu. V těchto případech se obec stává plátcem DPH ke dni, kdy hodnota pořízeného zboží překročila uvedenou částku, nebo dnem poskytnutí služby nebo dnem, kdy byl pořízen nový dopravní prostředek nebo zboží podléhající spotřební dani. Obec je v takovém případě povinna do 15 dnů od uvedeného okamžiku podat u správce daně přihlášku k registraci.

Obec, která vykonává ekonomickou činnost, se stane plátcem také dnem, kdy uzavře smlouvu o sdružení nebo jinou obdobnou smlouvu s plátcem ke společnému uskutečňování zdanitelných plnění nebo plnění osvobozených od daně s nárokem na odpočet daně.

OBEC VYKONÁVAJÍCÍ VÝHRADNĚ ČINNOST VEŘEJNÉ SPRÁVY

Vykonává-li obec po 1. lednu 2009 pouze činnost veřejné správy, nebude osobou povinnou k dani - a nemůže se tedy stát plátcem DPH. Avšak pokud pořídí zboží z jiného členského státu Evropské unie v běžném kalendářním roce za více než 326 000 Kč, stává se osobou identifikovanou k dani, a to dnem, ve kterém byla tato částka překročena. Osobou identifikovanou k dani se obec stane také tehdy, pořídí-li nový dopravní prostředek či zboží z jiného členského státu EU, které podléhá spotřební dani, a to dnem prvního dodání tohoto zboží. V těchto případech je obec povinna předložit správci daně do 15 dnů od uvedeného okamžiku přihlášku k registraci.

ALENA PETELÍKOVÁ

vedoucí oddělení nepřímých daní

Finanční ředitelství v Plzni

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down