01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak na dotace

Naše město je zřizovatelem několika mateřských a základních škol ve svém katastrálním území. V těchto školních zařízeních pomáhá dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, tzv. asistenty. Je možné na mzdy uvedených pracovníků a na speciální výukové pomůcky a programy, které jsou hrazeny z...

Naše město je zřizovatelem několika mateřských a základních škol ve svém katastrálním území. V těchto školních zařízeních pomáhá dětem se speciálními vzdělávacími potřebami, tzv. asistenty. Je možné na mzdy uvedených pracovníků a na speciální výukové pomůcky a programy, které jsou hrazeny z městského rozpočtu, získat také dotační prostředky?

V současné době je na území celé ČR vyhlášena výzva pro Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost (OPVK). Řídícím orgánem programu je ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - sekce řízení operačních programů a zprostředkujícími subjekty jsou jednotlivé krajské úřady.

Konkrétně ve vašem případě můžete využít oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Prostředky z této prioritní oblasti lze čerpat na rozvoj poradenství a rozšíření nabídky asistenčních, pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v mateřských školách v rámci předškolní výuky a kvalitní přípravy dětí pro základní a další vzdělávací stupně stejně jako pro žáky základních škol. Tyto služby jsou velice důležité zejména pro žáky, jejichž speciální vzdělávací potřeby za pomoci asistenta umožňují skupinovou výuku ve třídě. Často jsou to děti s drobnou poruchou soustředěnosti, dyslektické a s dalšími handicapy. Za přímé pomoci asistentů jsou však schopny zvládnout nejen mateřskou, základní, ale i střední školu, a to bez větších problémů.

Dotační prostředky z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost lze dále využít i při uplatňování vyučovacích metod podporujících rovný přístup ke vzdělávání včetně tvorby individuálních vzdělávacích plánů. Tyto individuální vzdělávací plány se v současné době využívají také pro děti a žáky mimořádně nadané (ve smyslu vyhlášky č. 73/2005 Sb.).

O dotace z OP Vzdělání pro konkurenceschopnost je možné požádat rovněž na rozvoj informačních a komunikačních technologií a e-learningové aplikace ve školách a školských zařízeních, na vzdělávání dětí cizinců (především jazykové) žijících na území ČR a prevenci rasismu prostřednictvím vzdělávání.

O grantové prostředky se mohou ucházet jak školy a školská zařízení, tak města a obce, které jsou zřizovateli těchto škol, nestátní neziskové organizace a organizace působící v oblasti volného času dětí a mládeže.

Výše finanční podpory na grantový projekt z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost může dosáhnout až 100 % způsobilých výdajů projektu (85 % ze zdrojů Evropského sociálního fondu a 15 % z rozpočtu ČR).

Jelikož každý kraj má svá specifika výzev, doporučujeme se obrátit na místně příslušný krajský úřad, kde rádi poskytnou podrobnější informace i konzultace ke konkrétnímu projektu.

MARTINA ŠLAPÁKOVÁ

poradkyně

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down