01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Platnost a účinnost právních předpisů

Po kolegyni jsem převzala agendu právních předpisů obce. Není mi zcela jasné, kdy právní předpis nabývá platnosti a kdy účinnosti. Nejprve obecně k pojmům platnost a účinnost právního předpisu. Platnost právního předpisu znamená, že se daný právní předpis stává součástí právního řádu České...

Po kolegyni jsem převzala agendu právních předpisů obce. Není mi zcela jasné, kdy právní předpis nabývá platnosti a kdy účinnosti.

Nejprve obecně k pojmům platnost a účinnost právního předpisu. Platnost právního předpisu znamená, že se daný právní předpis stává součástí právního řádu České republiky. K tomu, aby se právní předpis stal platným, je nezbytné jej zákonem stanoveným způsobem vyhlásit. Některé druhy právních předpisů se vyhlašují v určitém publikačním prostředku (například Sbírka zákonů, věstníky právních předpisů krajů). Účinnost právního předpisu znamená, že právní předpis je pro adresáty závazný a může být aplikován.

Základním předpokladem účinnosti právního předpisu je jeho platnost. Každý účinný právní předpis je zároveň platný, ale ne každý platný právní předpis musí být zároveň již účinný.

Vydávání právních předpisů obcí upravuje zejména v § 10 a násl. zákona o obcích. Obec může v samostatné působnosti vydávat obecně závazné vyhlášky obce (OZV), v přenesené působnosti pak nařízení obce (dále jen nařízení). K vydávání OZV je vždy příslušné zastupitelstvo obce, k vydávání nařízení rada obce, v obcích, kde se rada obce nevolí, zastupitelstvo.

Platnost a účinnost právních předpisů obce upravuje § 12 zákona o obcích. Podle tohoto ustanovení je podmínkou platnosti právního předpisu obce jeho vyhlášení, to znamená, že se právní předpis obce vyvěsí na úřední desce obce po dobu 15 dnů. Dnem vyhlášení právního předpisu obce je první den jeho vyvěšení na úřední desce. Pokud není stanovena účinnost pozdější, nabývají právní předpisy obce účinnosti patnáctým dnem po dni vyhlášení. Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze výjimečně stanovit dřívější počátek účinnosti, nejdříve však dnem vyhlášení.

Je třeba připustit, že formulace předmětných ustanovení zákona o obcích není zcela jednoznačná a v praxi se můžeme setkat s dvojím výkladem u otázky, kdy právní předpis obce nabývá platnosti. Podle prvního názoru se právní předpis stává platným již dnem vyvěšení na úřední desku obce, podle druhého názoru právní předpis nabývá platnosti až 15. dnem po vyvěšení. Osobně se přikláním k prvnímu názoru, tedy že schválený právní předpis obce se stává platným vyvěšením. Může-li totiž právní předpis obce nabýt výjimečně účinnosti dnem vyhlášení, musí být tedy již v tento den také platný, jinak by účinnosti nabýt nemohl. Tento názor podle mého podporuje také fakt, že obec je povinna neprodleně po dni vyhlášení daného právního předpisu jej zaslat příslušnému dozorovému orgánu (OZV Ministerstvu vnitra ČR a nařízení krajskému úřadu); pokud by předpis nenabyl platnosti již samotným dnem vyvěšení, pak by obec zasílala dozorovým orgánům neplatné právní předpisy. Pro upřesnění uvádím konkrétní příklad (viz tabulka).

V této souvislosti je vhodné připomenout, že podle § 12 odst. 4 zákona o obcích obec vede evidenci právních předpisů, které vydala. Evidence obsahuje číslo a název právního předpisu, datum jeho schválení, a rovněž právě datum nabytí jeho platnosti a datum nabytí jeho účinnosti, popřípadě i datum pozbytí jeho platnosti.

 Mgr. PAVLA SAMKOVÁ, právnička

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down