01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pracovní řád obecního úřadu

Existuje povinnost obce vydat pracovní řád obecního úřadu, kde je tato povinnost stanovena, popřípadě co má takový pracovní řád obsahovat? Podle ustanovení § 306 odst. 3 zákona číslo 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce), je obec jako zaměstnavatel...

Existuje povinnost obce vydat pracovní řád obecního úřadu, kde je tato povinnost stanovena, popřípadě co má takový pracovní řád obsahovat?

Podle ustanovení § 306 odst. 3 zákona číslo 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce), je obec jako zaměstnavatel uvedený v § 303 odst. 1 písm. e) zákoníku práce povinna vydat pracovní řád. Pracovní řád slouží jako nástroj řízení a organizace práce zaměstnanců obce zařazených do obecního úřadu. Jedná se o významný pracovněprávní akt, který blíže rozvádí v souladu s právními předpisy ustanovení zákoníku práce podle podmínek u zaměstnavatele - obce.

Úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele podle zvláštních předpisů vůči zaměstnancům obce zařazeným do obecního úřadu plní tajemník obecního úřadu. Není-li v obci zřízena funkce tajemníka obecního úřadu nebo není-li tajemník obecního úřadu ustanoven, plní úkoly statutárního orgánu zaměstnavatele podle zvláštních právních předpisů vůči zaměstnancům obce zařazeným do obecního úřadu (dále jen zaměstnanci) starosta. Pracovní řád obecního úřadu vydává v souladu s ustanovením § 110 odst. 4 písm. e) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tajemník obecního úřadu. Není-li v obci zřízena funkce tajemníka nebo není-li tajemník obecního úřadu ustanoven, vydává pracovní řád starosta. Pracovní řád je závazný pro zaměstnavatele a pro všechny jeho zaměstnance. Doporučuje se, aby obsahoval zejména údaje, týkající se: vzniku pracovního poměru, ohlašovací povinnosti zaměstnanců, skončení pracovního poměru, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, povinností zaměstnanců, pracovní doby, překážek v práci, dovolené na zotavenou, platů, odměn za pracovní pohotovost, náhrad platu, splatnosti platu, pracovních cest, stravování zaměstnanců, stížností, oznámení a podnětů zaměstnanců, doručování písemností.

V přílohách pracovního řádu obecního úřadu pak mohou být uvedena například pravidla výběru zaměstnanců, zásady vzdělávání zaměstnanců, zásady pro uskutečňování soukromých telefonních hovorů z pevných telefonních linek a způsob jejich úhrady, pravidla k řešení náhrad škod, pravidla vystupování a odívání zaměstnanců, kodex etiky zaměstnanců ve veřejné správě, pravidla hodnocení zaměstnanců, pravidla evidence pracovní doby zaměstnanců s případným využitím elektronického docházkového systému, pravidla pro stanovování některých složek platu apod.

Zákoník práce stanoví, které otázky v případě, že je zaměstnavatel hodlá upravit, musí být upraveny výslovně v pracovním řádu (tedy ne v jiném vnitřním předpisu zaměstnavatele).

Pracovní řád nabývá účinnosti dnem, který je v něm stanoven, nejdříve však dnem, kdy byl u zaměstnavatele vyhlášen.

V případě, že u zaměstnavatele působí odborová organizace, bude zapotřebí k vydání či změně pracovního řádu její souhlas. Ke zrušení pracovního řádu nebude souhlas odborové organizace nutný. Nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, vydá zaměstnavatel pracovní řád sám.

Všichni zaměstnanci musí být s pracovním řádem seznámeni a musí být všem zaměstnancům veřejně přístupný.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.

právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down