01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Srdce regionů bije pro Evropu

praha Summit evropských regionů a měst - mezinárodní setkání, které se počátkem března uskutečnilo v Praze na Žofíně u příležitosti českého předsednictví Rady EU. Do hlavního města zavítalo asi tisíc hostů, mezi nimi mnoho významných komunálních politiků z členských zemí. Setkání bylo naplánováno...

praha Summit evropských regionů a měst - mezinárodní setkání, které se počátkem března uskutečnilo v Praze na Žofíně u příležitosti českého předsednictví Rady EU. Do hlavního města zavítalo asi tisíc hostů, mezi nimi mnoho významných komunálních politiků z členských zemí. Setkání bylo naplánováno už poměrně dlouho předem, když ústředním tématem schůzky měla být další koordinace evropských regionů při posilování vzájemné soudržnosti. Vývoj však původní motto Regiony a města pro Evropu nakonec překonal. Do popředí se dostala ekonomická a finanční krize. Rázem šlo tedy především o to, jak mohou evropské regiony zmírnit dopad ekonomické recese na život občanů a jaká společná opatření nutno přijmout, aby byl co nejdříve nastartován opětovný hospodářský růst.

V diskusi šlo často o spontánní reakce jednotlivých účastníků, v nejednom vystoupení převládal apelativní duch nad skutečnou analýzou situace. I tak však zaznělo nemálo podnětných myšlenek, jenomže zainteresovaní kolem předsedy Výboru regionů Luca Van den Brandeho je museli pracně oddělovat od jiných bezobsažných slov.

Summitu dodal svou účastí lesk i předseda Evropské komise José Barroso. Jak řekl, "možným řešením tíživé situace jednotlivých regionů v souvislosti s hospodářskou krizí by mohlo být využití dalších 11,5 miliardy eur v letošním roce jako pomoc pro tyto regiony". Odkud by tyto prostředky pocházely, je podle něj zatím předmětem diskusí v nejvyšších evropských orgánech. Politiku posilování soudržnosti - či koheznosti, jak zní termín používaný v bruselské mluvě - však označil za principiální, s velkým vlivem na akceschopnost celého evropského integračního seskupení.

/jg/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down