01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak z bludného kruhu diskriminace?

Nedávné průzkumy ukazují, že senioři v ČR žijí často na okraji společnosti, která projevuje jen málo zájmu o jejich potřeby. Staří lidé si stěžují, že jsou pod tlakem ekonomické, psychické, sociální a mnohdy i fyzické diskriminace. To byl důvod, proč se za podpory nadace Open Society Fund Praha...

Nedávné průzkumy ukazují, že senioři v ČR žijí často na okraji společnosti, která projevuje jen málo zájmu o jejich potřeby. Staří lidé si stěžují, že jsou pod tlakem ekonomické, psychické, sociální a mnohdy i fyzické diskriminace. To byl důvod, proč se za podpory nadace Open Society Fund Praha uskutečnil projekt prevence a diskriminace seniorů v ČR. Hlavním řešitelem je občanské sdružení Život 90, koaličním partnerem Institut pro výzkum reprodukce a integrace společnosti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Praktickým výsledkem je kniha My jsme si stáří nezavinili, čeká to na každého. Její autorky Mgr. Lucie Vidovičová, Ph.D., a Mgr. Eva Gregorová vidí cestu z bludného kruhu v lepším porozumění mezi generacemi, v možnosti uplatňování názorů a postojů seniorů apod.

Ve své knize hledaly odpovědi na to, proč k diskriminaci starších lidí dochází a co to diskriminace je. Dotazovány byly desítky seniorů ze všech vzdělanostních skupin. Průzkum ukázal, že diskriminace je znevýhodňování starších lidí, nerovné zacházení s nimi, prostě rozlišování - mladý, starý.

Jaká východiska autorky knihy nabízejí? Na stáří je třeba se připravit, být podle možnosti aktivní, umět si říci o pomoc a bránit se, třeba i bojkotem nekvalitních služeb. Důležitý je postoj rodiny, všech blízkých, vztah s vnoučaty. Ale stejně nezbytné jsou investice do personálu, který o staré lidi pečuje, výchova k úctě ke stáří už ve škole apod. Na společnosti pak je, aby zajistila vymahatelnost práva pro seniory a prosazovala pozitivní přístup k nim.

/es/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down