01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Reforma justice vstoupila už i na web

Zjednodušení a zefektivnění soudního řízení, elektronizace justice, zajištění personálního a ekonomického zázemí pro resort. To jsou hlavní cíle probíhající reformy justice, která již přinesla konkrétní výsledky a další má teprve před sebou. K tomu, aby se pro občany stalo soudnictví přátelským prostředím, ve kterém se mohou pohybovat s důvěrou, mají přispět i webové stránky Reforma justice (www.reformajustice.cz), které představilo ministerstvo spravedlnosti.

Zatím je oprávněně na úvodní stránce ve výrazném rámečku dole umístěno sdělení Ověřovací provoz. Stránky totiž mnoho obsahu nenabízejí; jejich struktura spíše jen naznačuje, kterým směrem by se postupně měly ubírat. Jsou to tři oblasti - Legislativa, eJustice a Personální otázky.

Legislativní část přináší stručné aktuální informace týkající se rekodifikace trestního a soukromého práva a odkaz na stránky věnované novému trestnímu zákoníku, připravovanému občanskému zákoníku a insolvenčnímu zákonu. Z toho je patrný přístup, jaký zvolili tvůrci webu. Pokud už pro určité téma existují specializované webové stránky, stránky Reformy justice na ně odkáží a samy již toto téma podrobněji nepopisují.

OBČANSKÝ ZÁKONÍK I INSOLVENČNÍ ZÁKON

Konkrétně například k připravovanému občanskému zákoníku ministerstvo spravedlnosti již dříve připravilo stránky http://obcanskyzakonik.justice.cz. Na nich návštěvníci naleznou texty navrhovaných právních předpisů ve znění, v němž byly odeslány do připomínkových řízení. Pro důkladné seznámení s problematikou a pro snadnější orientaci i s ohledem na laiky v oboru práva je tam rovněž množství dalších materiálů.

Web obsahuje shrnutí navrhované právní úpravy, důvody navrhovaných změn a informace o některých významných pojmech a institutech, se kterými návrh občanského zákoníku pracuje. Informace rozdělené do šesti tematických okruhů kopírují části zákona. Nechybějí ani údaje, jak návrh tohoto zákona vznikal a jaký ho čeká legislativní proces.

Ještě propracovanější jsou stránky věnované insolvenčnímu zákonu (http://insolvencni-zakon.justice.cz/). Ty již mohou uvést nejen úplné znění nového zákona, ale také zákonem stanovené formuláře pro podání v insolvenčním řízení, včetně pokynů pro jejich vyplnění, a vzorově vyplněné formuláře.

PERSONÁLNÍ OTÁZKY

Část věnovaná personálním otázkám obsahuje zatím dvě témata. První je novela zákona o soudech a soudcích, druhé vyšší úředníci v justici.

U novely zákona o soudech a soudcích lze považovat za nejvýznamnější změny zejména zavedení omezeného funkčního období funkcionářů soudů, možnost dočasně přidělit soudce do zahraničí nebo možnost dočasně zprostit funkce soudce nebo funkcionáře soudu ministrem spravedlnosti, je-li s ním vedeno kárné řízení, jehož důsledkem může být odvolání z funkce. Významnou novinkou je i to, že pokud soudce spáchá přestupek, bude s ním nadále vedeno řízení pouze v režimu zákona o přestupcích.

Součástí vládní reformy justice je také zákon č. 121/2008, o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství. Ten nově vymezuje rozsah úkonů vykonávaných dosud soudci a státními zástupci a část úkonů přenáší na vyšší soudní úředníky a vyšší úředníky státního zastupitelství. Soudci je ponecháno rozhodování ve skutkově složitých věcech a současně je přesunuta jednodušší agenda na vyšší soudní úředníky. Tím došlo k ulehčení práce soudců.

ELEKTRONICKÝ PLATEBNÍ ROZKAZ

Další část webu Reforma justice s názvem eJustice (http://obcanskyzakonik.justice.cz/ ejustice/) je věnovaná elektronizaci justice. I v tomto případě jde vlastně jen o odkaz na již existující velmi přehledně zpracované stránky, které dokumentují, že v této oblasti dochází k postupným zásadním systémovým změnám. Například v červenci minulého roku byla spuštěna aplikace Elektronický platební rozkaz. Ten funguje jako zkrácené řízení. Zavádí elektronický formulář, který žalobce na internetových stránkách justice (sekce ePodatelna) vyplní, podepíše zaručeným elektronickým podpisem a odešle soudu. Žalobce může vymáhat částku až do výše 1 mil. Kč, přičemž mezi podmínky pro vydání ePlatebního rozkazu patří například bezchybné vyplnění formuláře a zaplacení soudního poplatku.

Splní-li žalobce všechny náležitosti, může soud vydat ePlatební rozkaz. V něm žalovanému uloží, aby do 15 dnů od jeho doručení zaplatil žalobci uplatněnou pohledávku a náklady řízení, nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který jej vydal. Elektronický platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku. Podá-li i jen jeden ze žalovaných včas odpor, ruší se tím ePlatební rozkaz v plném rozsahu a soud nařídí jednání.

Spuštěním aplikace k 1. červenci 2008 práce na ePlatebním rozkazu nekončí. Aplikace se dále rozvíjí. Do budoucna tak bude možné prostřednictvím elektronického platebního rozkazu činit například hromadná podání, úhrady dlužné částky, počítá se také s využitím hybridní pošty.

První části systému elektronického a internetového soudnictví začaly fungovat od 1. října 2007. Nyní ze stránky eJustice můžete přímo vstoupit již do pěti aplikací, které jsou jeho součástí. Vedle ePlatebního rozkazu je to ePodatelna, jejímž prostřednictvím lze podávat žaloby, hromadná i další podání. Už se nestane, že vám soud podání několikrát vrátí k doplnění kvůli formálním nedostatkům - ePodatelna vás okamžitě upozorní na chybějící údaje. Projekt ePodatelna usnadní práci profesionálům i veřejnosti a urychlí i zlevní administrativní procesy. K práci s ePodatelnou potřebujete zaručený elektronický podpis.

VŠE O SOUDNÍM ŘÍZENÍ

Dále je to infoDeska, elektronická úřední deska resortu justice. Stejně jako jiné organizace veřejné správy i jednotlivé soudy mají povinnost vést úřední desky - v listinné podobě v budově soudu a zároveň v elektronické podobě. Na obou mají být vyvěšeny důležité informace v rámci soudního řízení. Tato povinnost byla doposud plněna v různorodé kvalitě a vlastní aplikace elektronických desek velmi často neumožňovaly doložení informací časového charakteru (datum a čas vyvěšení či sejmutí dokumentu).

Proto ministerstvo spravedlnosti připravilo projekt, který pro publikování údajů zavádí jednoznačná pravidla. Jednotlivé vyvěšené dokumenty ovšem budou i nadále připravovat úředníci příslušných soudů. Ve formátu PDF však budou vedle vlastního textu obsahovat i standardizované infor- mace o:

datu a času zveřejnění na papírové úřední desce;

datu a času vyvěšení na elektronické úřední desce;

datu a času sejmutí z papírové úřední desky;

datu a času sejmutí z elektronické úřední desky;

poznámku pro upřesnění při publikování na elektronické úřední desce.

InfoDeska bude zároveň udržovat historii a bude v ní možno vyhledávat údaje i do minulosti.

Další aplikace se jmenuje infoJednání. V ní může kdokoliv o jednotlivých jednáních získat aktuální informace, kterými jsou číslo jednací síně, čas a datum jednání, spisová značka, jméno řešitele (soudce, který jednání řídí), předmět jednání a jeho účastníci i informace o tom, zda je jednání veřejné či nikoliv. Tyto informace jsou přebírány automaticky (bez ručního zásahu) z provozních informačních systémů. Zpřístupněny by tak měly být údaje o nařízených jednáních ze všech soudů v ČR.

Konečně v aplikaci infoSoud můžete již od dubna 2008 po zadání soudního kraje, jména příslušného soudu a spisové značky zjistit, v jakém stavu se nachází konkrétní soudní řízení. V současné době jsou tam zařazeny spisy okresních soudů, které byly započaty od 1. 1. 2006 a krajských a vrchních soudů započatých od 1. 1. 2008.

Přičteme-li k uvedeným aplikacím ještě tři již starší elektronické rejstříky - obchodní, insolvenční a rejstřík trestů, pak je třeba přiznat, že resort justice v elektronizaci pokročil již poměrně daleko. I když nejvíce novinek přinesly poslední dva roky za ministra Jiřího Pospíšila, zaslouží si připomenout i rok 1997, kdy za ministrování Vlasty Parkanové byl spuštěn do rutinního provozu obchodní rejstřík. Právě obchodní rejstřík tehdy v rámci celé České republiky průkazně ukázal výhody internetu a výrazně přispěl k rozšíření internetu zejména mezi firmami. Od té doby již bylo jeho prostřednictvím poskytnuto téměř 200 milionů výpisů z evidence obchodního rejstříku.

CO NA TO ZÁKAZNÍCI ČESKÉ JUSTICE?

O tom, že reforma justice není proces snadný a bezbolestný, se nové ministerské stránky pochopitelně nezmiňují. Koho tato problematika zajímá do hloubky, tomu lze proto doporučit ještě jeden web. Nachází se na adrese www.ejustice.cz a vytváří jej občanské sdružení Zákazníci české justice. To zorganizovalo od roku 2003 úctyhodné množství konferencí, seminářů, kulatých stolů, které poskytly prostor k nadhození či prodiskutování řady otázek, jež následně vyústily i v některá přijatá konkrétní reformní opatření. A většina z nich je zpravodajsky či publicisticky na webu zachycena, k mnoha příspěvkům se pak rozvinula diskuse i na těchto stránkách.

Web Ejustice.cz je nejednou kritický k dění v justici, ale nikoliv za každou cenu, za texty je cítit snahu o zlepšení stavu. Reaguje aktuálně i na nově přijaté reformní kroky, když například jedna z veřejných debat zorga- nizovaná zákazníky české justice se zabývá prvními pokusy o zneužití elektronických soudních podání. A nevyhýbá se ani ještě choulostivějším tématům, jak potvrzuje například název nedávné, 12. veřejné debaty: Zabraňme únikům informací z policejních a justičních spisů.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down