01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /30

I díky časopisu Moderní obec pravděpodobně už mezi jeho čtenáři nebude nikdo, kdo by neslyšel o datových schránkách, které do života veřejné správy přinášejí elektronickou komunikaci. I když to je určitě nošením dříví do lesa, zopakuji, že na základě zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech...

I díky časopisu Moderní obec pravděpodobně už mezi jeho čtenáři nebude nikdo, kdo by neslyšel o datových schránkách, které do života veřejné správy přinášejí elektronickou komunikaci. I když to je určitě nošením dříví do lesa, zopakuji, že na základě zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů od letošního 1. července všem městům a obcím bez rozdílu nastane povinnost používat elektronické datové schránky. Pokud o nich chcete získat všechny informace na jednom místě, doručuji vaší pozornosti adresu www.datoveschranky.info (pozor, ne datoveschranky.cz!). Tyto stránky zřídilo ministerstvo vnitra a měly by být místem, kde i do budoucna naleznete vše potřebné a důležité z této oblasti. Celý web je členěn do devíti sekcí, jako například Zřízení datové schránky, Časté dotazy, případně Slovník pojmů. Nebudu detailně popisovat obsah jednotlivých sekcí; jejich název celkem přesně napovídá, co v nich lze očekávat.

Zajímavý je určitě rychlý pohled na datové schránky z hlediska hlavních cílových skupin, tedy občan, živnostník, právnická osoba nebo orgán veřejné moci. Toto členění je dostupné z úvodní stránky a dále je najdete na každé stránce v pravém pruhu. Pokud k tomuto tématu máte jakýkoliv dotaz, můžete ministerstvu vnitra napsat a využít k tomu kontakty v poslední sekci nazvané ePoradna.

Doporučuji však seznámit se s ještě další "vnitráckou" webovou adresou, totiž s www.egoncentrum.cz. Na ní najdete všechny důležité informace související se zaváděním eGovernmentu do území. Konkrétně jsou tyto stránky zaměřeny na jednotlivé výzvy z Integrovaného operačního programu, kterými ministerstvo vnitra naplňuje svoji Strategii implementace eGovernmentu v území. Aktuálně se to týká výzvy na pořízení nebo upgrade Czech POINT a přípravy výzvy tzv. technologických center (to se však týká především obcí s rozšířenou působností a krajů). Jako nejcennější vidím sekci Časté dotazy, kde je soustředěno již více než sto dotazů, ale hlavně oficiálních odpovědí ministerstva vnitra.

Vítám každý váš názor na tuto rubriku, případně váš vlastní tip na internetový odkaz, vše posílejte na e-mailovou adresu vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down