01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Použité stroje se službami "navíc"

Má smysl kupovat použitou techniku pro komunální či stavební využití? Petr Pluhař ze společnosti Phoenix-Zeppelin, součásti celosvětové sítě dealerů Caterpillar, odpovídá kladně. "Existuje pravidlo, že bude-li vytíženost stroje nižší než 50 %, vyplatí se peníze vložit do použitého...

Má smysl kupovat použitou techniku pro komunální či stavební využití? Petr Pluhař ze společnosti Phoenix-Zeppelin, součásti celosvětové sítě dealerů Caterpillar, odpovídá kladně. "Existuje pravidlo, že bude-li vytíženost stroje nižší než 50 %, vyplatí se peníze vložit do použitého stroje," říká. Phoenix-Zeppelin u nás nabízí stroje Caterpillar a udává, že poměr prodeje použitých a nových strojů této značky je u ní zhruba půl na půl. Od roku 1998, kdy začala nabízet i použité mechanismy, jich prodala už více než 2400. "Věřím, že použité stroje se zejména v současnosti stanou zajímavou alternativou nákupu nové techniky," dodává Petr Pluhař. Podle jeho slov nejpoptávanějším zástupcem použitých strojů je rýpadlo-nakladač, kterého se během posledních deseti let prodalo na sedm set kusů.

Jeden takový stroj, konkrétně rýpadlo-nakladač CAT 426D, mají v obci Kněžice na Jihlavsku. Využívá se, jak říká starosta Ing. Josef Kalčík, k terénním úpravám, nakládání zeminy, sutě a dalšího materiálu. Osvědčuje se při výkopových pracích během oprav vodovodu a kanalizace či veřejného osvětlení. Velký význam má pro zimní údržbu komunikací a je připraven posloužit i k řešení případných živelních pohrom. Starosta nezastírá, že obec se rozhodla koupit použitý stroj jen z finančních důvodů. Kněžice se čtrnácti stovkami obyvatel a tomu odpovídajícím rozpočtem tak totiž ušetřily přibližně 800 tisíc korun.

"Použitou techniku," míní starosta, "lze kupovat pouze po zvážení značky výrobce, typu stroje a za předpokladu zajištění odpovídajícího servisu. Proto je každý nákup nutno řešit individuálně. Na základě zhruba deseti let zkušeností - předtím jsme měli obdobný stroj CAT 426B, můžeme říci, že u této značky je nákup použité techniky možný. Obecně však určitě není vhodné kupovat jako použitou lehkou techniku, třeba na sečení trávy a další údržbu zeleně."

Buď jak buď, použitá technika by se sama o sobě prodávala podstatně obtížněji, kdyby k ní prodejce nepřidával služby "navíc". Například prodej i těchto strojů se zárukou či možnost uzavřít na ně servisní smlouvu. Phoenix-Zeppelin zařazuje přesně definované typy strojů s určitým stářím a počtem motohodin (mth) do speciálního programu prodeje se zárukou a opatřuje je certifikátem. Jiné stroje Caterpillar, které do programu nelze zahrnout, ale dosud nepřekročily 10 let/10 000 mth, mohou obdržet tzv. prodlouženou záruku.

IVAN RYŠAVÝ

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down