01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Památky Tachovska zachrání peníze z Norska

Úspěšný projekt neziskových organizací a obcí z Tachovska výrazně přispěje k obnově pěti zchátralých sakrálních památek v Plzeňském kraji. Žádost o dotaci připravila místní akční skupina Český Západ - Místní partnerství, nositelem projektu je město Stříbro.

MAS Český Západ - Místní partnerství (dále jen MAS Český Západ) se dlouhodobě snaží podporovat obnovu památek na svém území. Integrovaný projekt, na jehož uskutečnění přispěje tzv. Norský finanční mechanismus dotací přes 30 mil. Kč (1 337 719 eur), je zatím největší v historii MAS.

Projekt Obnova vybraných sakrálních památek regionu Český Západ administrativně zastřešuje MAS Český Západ, na doporučení ministerstva financí roli příjemce a nositele projektu převzalo město Stříbro. Podpora je rozdělena mezi pět sakrálních památek: Santiniho kapli sv. Václava a Vojtěcha v Ostrově u Stříbra (134 414 eur), jižní křídlo minoritského kláštera ve Stříbře (509 008 eur), věž kostela Všech svatých ve Stříbře (53 272 eur ), kostel sv. Václava ve Vysokém Sedlišti (329 622 eur) a barokní varhany v kostele sv. Jana Křtitele v Úterý (134 414 eur).

Samotné uskutečnění jednotlivých subprojektů mají na starosti majitelé daných památek. Kromě Stříbra se proto zapojily město Planá, obec Kostelec a klášter premonstrátů Teplá, který na záchraně barokních varhan spolupracuje s Úterským občanským sdružením Bart.

Na projektové žádosti pracuje MAS Český Západ a Centrum pro komunitní práci západní Čechy již od roku 2006, kdy také předložily první verze projektu do 2. výzvy Finančních mechanismů EHP/Norska. V polovině roku 2008 ministerstvo financí doporučilo snížit počet opravovaných památek z původních 19 na 5 a změnit nositele projektu z neziskové organizace na některou ze zapojených obcí.

Oznámit neziskovým organizacím, že se nemůžou dále projektu účastnit a tím pádem jim znemožnit opravit památku, o kterou se léta starají na bázi dobrovolnictví, bylo jedno z nejtěžších míst projektu. Neziskové organizace často zájem o zchátralé památky nastartovaly, mnohdy je zachránily před hrozícím zřícením, začaly je opravovat a věnovaly jim mnoho energie a času.

Po několika jednáních s ministerstvem financí se MAS Český Západ rozhodla přes všechny překážky v projektu pokračovat a přepracovat podle doporučení ministerstva. Město Stříbro převzalo finanční odpovědnost za všechny partnery projektu. Místní akční skupina ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci západní Čechy a poradenskou firmou RAAPO finance, s. r. o., projekt koordinuje, administruje a dohlíží na jeho financování.

Na podzim roku 2008 byl projekt v konečné podobě schválen a koncem prosince byla podepsána smlouva o jeho financování. Jeho realizace potrvá od počátku roku 2009 do konce roku 2010.

A co bude se 14 vyřazenými památkami? MAS pro ně hledá jiné možnosti financování. Například kostely Jména Panny Marie v Otíně, sv. Jana Křtitele v Okrouhlém Hradišti či sv. Martina v Křivcích už získaly dotaci z programu Leader 2007-2013. Pro ostatní připravila další integrovaný projekt na zpracování studií využití a obnovy kulturního dědictví, o jeho podpoře se rozhodne v nejbližších dnech.

I přes všechny peripetie se MAS Český Západ nevzdává a uvažuje o zpracování projektu do připravovaných Švýcarských mechanismů nebo do série Finančních mechanismů EHP/Norska, které by pomohly zachránit další památky.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down