01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Talenti na úřadu: Dlouhodobá práce s nimi se vyplatí /3

Rozvojový program pro práci s mladými talentovanými zaměstnanci, o němž první průběžné informace přinesl náš časopis loni v srpnu (Talenti na úřadu: Kdo jsou a jak je poznáme /1, str. 35) a říjnu (Talenti na úřadu: Jejich rozvoj se musí opírat o praxi /2, str. 36), byl již ukončen. Proto nyní můžeme zveřejnit úřad, který program této skupině svých perspektivních zaměstnanců dopřál. Jde o Krajský úřad Pardubického kraje a projekt, který pro něj provedla poradenská společnost M.C.TRITON, se jmenoval Talents Development Program 2008.

Zúčastnilo se jej celkem 15 zaměstnanců - talentů krajského úřadu (KÚ), kteří byli vybráni vedoucími odborů po diskusi se zaměstnanci. Program probíhal od března do prosince 2008. Práce s účastníky tímto programem určitě nekončí, protože každý z talentů si stanovil svůj individuální rozvojový plán, kde popisuje oblasti a způsob svého rozvoje v následujícím období. Připomeňme však, že "školy a tituly" (nabyté znalosti) nesou pouhých 20 % celkového profilu "talenta". V daleko větší míře jsou zastoupeny faktory osobnostní spolu se sociálními způsobilostmi.

Rozvojový program zhodnotíme ze tří úhlů pohledu poskytnutých třemi různými skupinami z KÚ, které měly s programem co dočinění, a to ze strany:

účastníků rozvojového programu,

ředitele KÚ jako zadavatele projektu,

vedoucích odborů KÚ jako nadřízených účastníků programu.

ODPOVĚDI ÚČASTNÍKŮ

K nejčastějším odpovědím účastníků programu na otázku " Co mně program především přinesl?" patřily:

Přispěl k vyjasnění osobních priorit a stabilizaci postavení práce v životě.

Zjištění svých silných stránek a rozvojových potřeb.

Poznání nových kolegů z úřadu (sdílení informací a zkušeností).

Nastartoval u mě chuť na sobě dále pracovat a rozvíjet své schopnosti a dovednosti.

Otevřel mně nové obzory a zkušenosti.

Naučil mě pracovat s časem a lépe ho řídit.

Zlepšení komunikačních a prezentačních dovedností.

Tak například Ing. Lucie Charousová z odboru kultury a památkové péče uvedla: "Jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost zúčastnit se tohoto programu. Díky němu jsem poznala nejen své silné stránky a příležitosti k rozvoji, ale také kolegy z ostatních odborů. Protože jsme byli skvělá parta, vždy jsem se na školení (hlavně na ta dvoudenní) těšila. Někteří lektoři nám předali spoustu zkušeností a praktických tipů (například jak jednat s lidmi, jak správně prezentovat)."

Příležitost zúčastnit se programu uvítala i Ing. Vlasta Novotná z odboru školství, mládeže a sportu. Během série seminářů totiž spolu se svými kolegy nahlédla "pod pokličku" nejrůznějších oblastí, jako například sebepoznání, komunikační strategie, práce s cíli a prioritami, rozvoj schopnosti spolupracovat, prezentace výsledků, time management a mnohé další. "Program mně umožnil získat ucelenější představu o vlastním řízeném seberozvoji a nastínil mi další možné cesty. Z momentů, které mě nejvíce zaujaly, bych za všechny ráda zmínila "25 tipů mistra Hanuše" (například: Berte papír do ruky jen jednou; Nepředpokládejte, ale ptejte se; Plánujte si svůj den; Nebuďte puntičkář; respektujte čas ostatních apod.). Podobně mě zaujalo Paretovo pravidlo - úsilí versus efekt a základní princip zvládnutí konfliktní situace "traffic lights". Celkově považuji tento program za zdařilý, ale záleží pouze na každém z nás, zda se budeme nabytými znalostmi a dovednostmi ve svém životě řídit," konstatovala Ing. Vlasta Novotná.

HODNOCENÍ ZE STRANY ŘEDITELE

Na otázku "Co přinesl krajskému úřadu program Talenti?" jeho ředitel Ing. Jaroslav Folprecht odpovídá: "Podle mého soudu jsou největším bohatstvím každé organizace lidé, na kterých je možné stavět její rozvoj. Jenže nalézt je a správně je zapojit do týmu bývá poněkud složitější. K uskutečnění takového cíle nevede pouze jedna cesta. Nelze například vsadit pouze na doplňování kolektivu prostřednictvím výběrových řízení ve smyslu zákona o úřednících. Současný trh práce není tak bohatý na vhodné uchazeče a odměňování ve veřejné správě má, v porovnání s privátní sférou, své limity. Pokud se neobjeví uchazeč s praxí ve veřejné správě, je třeba vhodného kandidáta vždy nejprve vybavit určitými zvláštními znalostmi a dovednostmi, které činnost v tomto odvětví vyžaduje."

Podle ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje jednou z přirozených cest k zajištění průběžného doplňování a zkvalitňování pracovního týmu je práce s jeho mladými členy. Ing. Jaroslav Folprecht upozorňuje na to, že výhodou tohoto postupu je vybavenost mladých kolegů odborným vzděláním potřebného zaměření, jejich orientace a základní aklimatizace v prostředí veřejné správy. Současně v případě výběru uchazeče na vedoucí pozici umožňuje zaměstnavateli hlubší poznání jejich osobnostních předpokladů, než je tříměsíční zkušební lhůta.

"Pro vybranou skupinu mladých talentovaných kolegů jsme proto hledali zkušený tým lektorů, který by byl schopen připravit vzdělávací nástroj ušitý takzvaně na míru pro naši potřebu. Na základě průzkumu vzdělávacího trhu jsme se rozhodli pro společnost M.C.TRITON. Důvodem pro tento výběr byla především nabídka interaktivního vzdělávacího produktu, který není založen pouze na pasivním školení, byť i vhodných témat, ale umožňuje účastníkům programu praktické vyzkoušení nových poznatků prostřednictvím konkrétních příkladů a následné vyhodnocení způsobu jejich aplikace," uvedl Ing. Jaroslav Folprecht. "Společně jsme pak vystavěli vlastní zadání a programovou náplň. Do procesu vzdělávání se též aktivně zapojili příslušní nadřízení účastníků programu, kteří počínaje doporučením k zařazení do kurzu, přes odsouhlasení tématu zadání konkrétního příkladu a průběžnou konzultaci hodnotili výsledky práce na závěr vzdělávacího programu."

"Smysl tohoto programu vidím především v motivaci pro další profesní růst, zrychlení integrace do popracovního kolektivu a procesu zrání pro výkon vedoucí funkce a zvýšení připravenosti k uchopení příležitostí ke kariérnímu růstu. Na samotném průběhu vzdělávacího programu bych rád ocenil vysoce profesionální přístup jednotlivých lektorů a na straně mých mladých kolegů z úřadu mě potěšila vážnost a nasazení. s jakým se věnovali jednotlivým zadáním, ale i vysoká úroveň závěrečných prezentací," uzavřel ředitel KÚ Pardubického kraje.

CO ŘÍKALI VEDOUCÍ ODBORŮ

Proč je dobré pracovat s talentovanými zaměstnanci na krajském úřadě a jak je lze z pozice vedoucích odborů dále podporovat?

Ing. Oldřich Felgr, vedoucí finančního odboru, o tom říká: "Je faktem, že stávající trh práce nenabízí pracovní síly takové kvality, jaké na některé pracovní pozice krajské úřady potřebují. Pokud se taková pracovní síla nakonec přece jen naskytne, má zpravidla takové požadavky (zejména mzdové), že stávající mzdové předpisy její zaplacení buď neumožňují anebo by při jejich splnění došlo k určité diskriminaci ostatních. Vlastní zaměstnanci, kteří postupně procházejí stále náročnějšími pracovními pozicemi, se s příslušným zaměstnavatelem stále více sžívají a při odpovídající motivaci jsou s to naše vysoké nároky splnit. Navíc má zaměstnavatel možnost sledovat jejich postupný vývoj, poznávat je i po stránce lidské apod., což není zanedbatelné poznání. A to je jeden z mnoha důvodů, proč se vyplatí investovat do svých zaměstnanců."

Na jeho slova navazuje JUDr. Miroslav Mocek, vedoucí odboru organizačního a právního: "Vzdělávání spoluvytváří podmínky pro rozvoj vybraných zaměstnanců, umožňuje rozšiřovat prostor pro samostatnou práci včetně tvůrčí práce zaměstnanců a přispívá i k vytváření potenciálních personálních rezerv pro oblast řídících složek úřadu. V neposlední řadě podporuje pocit sounáležitosti s úřadem tím, že už samo zařazení a přímá spolupráce s vedoucím odboru jsou vnímány jako prestižní záležitost. Přispívá i k zamezení tvorby "resortismu", protože jde o spolupráci speciálně vytvořeného týmu ze zástupců všech odborů úřadu včetně přenosu informací o činnosti jiných útvarů úřadu. Výsledky a zapojení námi delegované osoby vedou k zařazení do personálních rezerv řídících složek úřadu."

ZÁVĚREM

Rozvojový program Talents Development Program 2008 byl v uplynulém roce natolik úspěšný, že Krajský úřad Pardubického kraje přistoupil k pokračování vzdělávání i další vlnou programu pro dalších 15 zaměstnanců - talentů. Ten byl zahájen už letos v březnu a potrvá až do října 2009.

MAREK PAVLÍK
garant rozvojového programu Talents Development Program 2008 M.C.TRITON

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down