01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Virtuální prohlídky lákají do regionů

Webové stránky Krajského úřadu Moravskoslezského kraje obohatila od 1. března 2009 virtuální prohlídka muzeí a zajímavých míst v celém tomto regionu. Novinka poskytne formou "živé" prohlídky návštěvu třiceti lokalit, mezi kterými jsou například hrad Sovinec, hrad Hukvaldy, zámek Kunín, Hornické...

Webové stránky Krajského úřadu Moravskoslezského kraje obohatila od 1. března 2009 virtuální prohlídka muzeí a zajímavých míst v celém tomto regionu. Novinka poskytne formou "živé" prohlídky návštěvu třiceti lokalit, mezi kterými jsou například hrad Sovinec, hrad Hukvaldy, zámek Kunín, Hornické muzeum nebo Dolní oblast Vítkovic. Moravskoslezský kraj se tak řadí k dalším, které na své turistické portály zařadily virtuální prohlídky nejzajímavějších míst regionu již dříve.

Například turistický portál Východní Čechy umožňuje prohlédnout si z klidu domova 34 měst, míst, historických i novodobých objektů, respektive mnohem více, protože řada sídel nabízí virtuálních prohlídek i několik. Kupříkladu v Litomyšli lze takto "na-vštívit" náměstí, klášterní zahrady, prostor mezi zámkem a zámeckým pivovarem i tři sály v Zámeckém kongresovém centru.

Ještě více virtuálních prohlídek zařadil na svůj portál do sekce věnované cestovnímu ruchu Liberecký kraj. Zájemci se mohou podívat do 51 míst kraje, z nichž většina nabízí hned několik pohledů.

Portál Jižní Morava obsahuje virtuální procházky sice "pouze" ve 13 místech kraje, ale aktuálně se můžete přenést na dalších 20 míst, kde jsou umístěny webkamery. Díky tomu zjistíte (v době přípravy tohoto textu), že zatímco z okna brněnského magistrátu na Malinovského náměstí je vidět jen jeden poslední sněhový ostrůvek, při březích šakvické nádrže Nové Mlýny se udržuje ještě vrstva ledu a pohled na vlek na Stupavě udává 120 centimetrů sněhu.

Unikátní 3D model kraje obsahuje portál cestovního ruchu Královéhradeckého kraje. Využívá technologii GeoShow3D, která umožňuje pracovat s neomezeným množstvím geografických informací v trojrozměrném virtuálním modelu na běžném PC stejným způsobem jako v profesionálních leteckých simulátorech provozovaných na velmi výkonných počítačích. Volný a plynulý pohyb ve fotograficky-realistické scéně je srovnatelný s videozáznamem pořízeným z vrtulníku. K této prohlídce je sice nutné si nainstalovat volně šiřitelný prohlížeč a seznámit se s jeho ovládáním, ale výsledek stojí za to.

Virtuální prohlídka Karlovarského kraje zahrnuje 12 míst, v nichž lze obzvláště vychutnat možnost seznámit se s daným prostorem tak, jako by člověk skutečně stál uprostřed něho. Navíc nechybějí ani základní informace o vzniku té které pamětihodnosti.

Milovníci virtuálních prohlídek by si rozhodně neměli nechat ujít ani Prahu stověžatou (http://stovezata.praha.eu) s virtuálními prohlídkami ze stovky pražských věží. Každý pohled je doplněn i mapkou a základními informacemi o objektu, z jehož věže se rozhlížíte.

Samozřejmostí na krajských turistických portálech jsou fotografie či celé fotoseriály z nejzajímavějších míst; občas se objevuje video, filmy či webkamery. Nicméně virtuální prohlídky bezesporu představují nejatraktivnější vizuální formu propagace měst, obcí a regionů. Zajistit si tuto možnost lze doporučit každému, kdo chce do svého území přilákat návštěvníky.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down