01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příliš malá obec pro chataře

Malá obec na Bruntálsku leží na hranici Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Projíždějí tudy turisté mířící na Praděd i do lázní Karlova Studánka a mnozí okouzlení obcí i přírodou kolem zůstávají rovnou tady. Ludvíkov je zajímavý i pro podnikatele a potenciální chataře. Ti první mají zelenou, druzí tam neuspějí.

Za poslední tři roky se na obec obrátilo třicet zájemců o výstavbu. "Naštěstí náš územní plán podporuje trvalé bydlení a komerční rekreaci, nikoliv individuální rekreaci. Snažíme se udržet urbanistický ráz obce - řídkou rozvolněnou zástavbu a rovněž tradiční architekturu objektů. Povolujeme výstavbu rodinných domů, případně v kombinaci s ubytováním a penziony," říká starostka obce Ing. Dana Selingerová.

Důvodů bylo víc, tím hlavním je velmi malá zastavitelná plocha - údolní obec na toku Bílé Opavy svírá z obou stran souvislý lesní porost a vhodných parcel je jako šafránu. Vesnice má zdravé jádro trvale žijících obyvatel a z komerční rekreace jí plynou příjmy do rozpočtu. Kromě toho rozvoj podnikání přináší i pracovní příležitosti. "Pokud by chalupářů bylo více než trvale žijících obyvatel, ztratil by Ludvíkov nejen svou tvář, ale i duši," míní starostka.

Podnikatelské záměry subjektů jsou postaveny na rozvoji cestovního ruchu, ale zatím zúženy jen na ubytování, gastronomii a ve třech případech na provoz sjezdovek. "Naší obci jiné služby až tak nechybí, protože většinu potřebných lidé najdou ve Vrbně pod Pradědem, s nímž jsme téměř stavebně srostlí a dá se tam dojít i pěšky. Důležitý je naopak obchod potravin, kde se střídá jeden provozovatel za druhým. Kvůli omezenému a dražšímu sortimentu většina lidí raději nakupuje v supermarketech ve městech. Výbornou službou se naopak ukázalo otevření cukrárny v Ludvíkově, kam jezdí lidé z širokého okolí," uvedla starostka.

INICIATIVNÍ PODNIKATELÉ

Ing. Dana Selingerová je přesvědčena, že je v moci obcí skutečně významně podpořit rozvoj podnikání, nebo jej naopak pohřbít. Začíná to od přístupu zastupitelů k podnikatelům a pokračuje vytvořením smysluplného územního plánu obce. "Jsem spokojena, že současné zastupitelstvo je složeno ze vzdělaných lidí, morálně na úrovni a navíc převážně naladěných na stejnou vlnu," doplnila Ing. Dana Selingerová.

Od ludvíkovských podnikatelů i občanů vzešel požadavek na bezvadné fungování technické infrastruktury, přitom prioritou je dostatečná dodávka pitné vody. S tím souvisí záměr prodloužení vodovodu i rozšíření hlavního vodojemu Štola. "Ten původně nebyl v plánu, ale nárůstem ubytovacích kapacit v posledních dvou letech se záměr ukázal nutností. Ve špičkových odběrech se projevily výpadky," potvrdila starostka. S tím souvisí i alternativní způsob likvidace splašků pomocí domácích čističek odpadních vod, protože obec nemá vlastní kanalizaci ani velkou čističku. Od podnikatelů vzešel též požadavek na zajištění dodávky elektřiny a mobilního signálu. "Doteď nemáme v obci signál O2, přestože nový stožár stojí a dva zbývající operátoři se dokázali domluvit. Pro nás je to nepříjemné hlavně proto, že krizové telefonní linky jsou pouze u O2, takže musíme doufat, že žádná pohroma nepřijde," konstatovala Ing. Selingerová. Lidé tu mají v živé paměti povodeň v roce 1997, která trhala domy i komunikace a zpustošila Ludvíkov k nepoznání.

AKCE PODLE DŮLEŽITOSTI

Obec hledá pro své investiční záměry vhodné dotační tituly, na některé si troufne i sama. Akce má rozčleněny do tří pořadí podle důležitosti - co se udělat musí, co by se udělat mohlo a co by si místní přáli. V tom prvním je vedle vodojemu i oprava místních komunikací, v druhém oprava kostela a dalších sakrálních staveb i postavení dvou autobusových zastávek. Nabitý plán rozvoje obce v tomto volebním období zahrnuje i doprovodné služby, které mohou dále přispět k rozvoji cestovního ruchu, jako jsou sportoviště, relaxační centrum s bazénem, tábo- řiště či stezka pro pěší mezi Ludvíkovem a Karlovou Studánkou. "Plnění závisí na úspěšnosti vyřízení dotací. Akce se mohou stihnout nachystat, jejich uskutečnění může přijít až v dalších letech," říká starostka. Například na zlepšení stavu komunikací, údržbu zeleně či opravu sakrálních staveb usiluje obec o dotaci ministerstva zemědělství prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu. Z téhož programu již získala prostředky na modernizaci veřejného osvětlení, na otevření tábořiště U řeky využila dotace ministerstva pro místní rozvoj.

Zastupitelé nepočítají s finanční spoluúčastí místních podnikatelů na realizaci vybraných akcí, takový svazek by mohl být příliš komplikovaný. Navíc to neumožňují podmínky pro získání případné dotace. Reálnější je, že by si některý záměr mohl vzít za své jako celek některý z podnikatelů. I když to starostka nezmiňuje, mít katastr obce na území CHKO Jeseníky může mít nesporně výhodu, ale stejně tak to může některé záměry docela komplikovat. "Na stezce z Ludvíkova do Karlovy Studánky mají zájem obě obce, jenže její vybudování po pravé straně státní silnice ve směru na Studánku brání ochranáři kvůli zvlášť chráněným mokřadům a trasa po levé straně je již na území třetí obce - Světlé Hory. S tou už je obec Karlova Studánka v jednání o posunutí hranice, uzavřela Ing. Dana Selingerová.

ALENA KIEDROŃOVÁ

 

Ludvíkov

obec v Moravskoslezském kraji, v oblasti Hrubého Jeseníku, katastr 22,2 km2 , průměrná nadmořská výška 620 metrů,

355 trvale žijících obyvatel,

ve 13 ubytovacích zařízeních je 642 lůžek, 6 restaurací a 3 bufety či pivnice,

obec s přívlastkem rekreační má vodovod, nemá školu, kanalizaci ani plyn.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down