01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úkoly výborů a komisí

V jednom z předchozích čísel Moderní obce jste psali o postavení výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce v systému orgánů obce. Kdo a jakým způsobem určuje, jaké výbory a komise lze ustavit či zřídit a kdo stanoví náplň jejich činnosti? Je třeba zopakovat, že zastupitelstvo obce (dále jen...

V jednom z předchozích čísel Moderní obce jste psali o postavení výborů zastupitelstva obce a komisí rady obce v systému orgánů obce. Kdo a jakým způsobem určuje, jaké výbory a komise lze ustavit či zřídit a kdo stanoví náplň jejich činnosti?

Je třeba zopakovat, že zastupitelstvo obce (dále jen zastupitelstvo) může zřídit jako své iniciativní a kontrolní orgány výbory, které svá stanoviska a návrhy předkládají zastupitelstvu. Obdobně jako zastupitelstvo může rada obce (dále jen rada) zřídit jako své iniciativní a poradní orgány komise, které svá stanoviska a náměty předkládají radě. Při zřizování výborů zastupitelstva a komisí rady je zapotřebí předem vyřešit otázky - které výbory a komise zřídit, co jim svěřit do působnosti a jaké složení navrhnout. Je třeba vzít v úvahu, že předsedou výboru musí být člen zastupitelstva. Zákon o obcích pouze u výborů stanoví, že zastupitelstvo vždy zřizuje finanční výbor a kontrolní výbor. Výbor pro národnostní menšiny zřizuje zastupitelstvo za podmínek stanovených zákonem o obcích.

Podle potřeby a místních podmínek může zastupitelstvo zřídit další výbory. Výbory plní úkoly, kterými je pověří zastupitelstvo obce, a to buď trvale na celé volební období, nebo jednorázově. Například může zřídit výbor pro vzdělávání a školství, jehož úkolem se bude připravovat, projednávat a předkládat stanoviska a návrhy zastupitelstva, týkající se oblasti činnosti škol a školských zařízení. Výbor pro dopravu bude pak především projednávat a předkládat stanoviska, týkající se dopravy a dopravní infrastruktury, výbor pro kulturu a památky se bude zabývat touto oblastí. Obdobně se na obcích zřizují například výbory pro tělovýchovu a sport, pro územní plánování, životní prostředí, pro sociální záležitosti, veřejný pořádek a další.

Výbory v rámci své kontrolní činnosti mohou dohlížet na plnění usnesení zastupitelstva a rady, dbát na hospodárnost obcí vynakládaných prostředků a plnit řadu operativních úkolů, kterými je zastupitelstvo v rámci své pravomoci pověří.

Zatímco zákon o obcích stanoví povinnost určité výbory zřídit, u komisí rady tomu tak není. Jednak předseda komise nemusí být členem zastupitelstva, dále komise nemohou vykonávat kontrolní činnost, i když na druhé straně za podmínek stanovených zákonem může být komise také výkonným orgánem, jestliže je jí svěřen výkon přenesené působnosti.

Zákon o obcích nestanoví okruh komisí, které si může rada zřídit. Zpravidla se zřizují komise investiční, pro rozvoj obce a cestovní ruch, pro zemědělství, majetková apod.

I v tomto případě je zapotřebí, aby rada stejně jako zastupitelstvo u výborů stanovila, které úkoly budou komise trvale plnit po celé volební období a stejně tak může ukládat plnění operativních úkolů.

Doporučuje se členy výborů zastupitelstva a komisí rady odborně připravovat pro jejich činnost, organizovat pro ně odborné semináře, popřípadě umožnit jim účast na seminářích organizovaných jinými odbornými subjekty.

Pokud by členovi zastupitelstva, který je v pracovním poměru, účast na jednání výboru zastupitelstva nebo komise rady zasáhla do pracovní doby, lze pro jejich uvolnění ze zaměstnání použít ustanovení § 71 odst. 4 zákona o obcích, kdy zaměstnavatel poskytne členovi zastupitelstva pracovní volno s náhradou mzdy v rozsahu stanoveném obcí. U členů výborů zastupitelstva nebo komisí rady, kteří nejsou členy zastupitelstva, toto ustanovení zákona o obcích podle mého právního názoru, použít nelze.

Zdůrazňuji, že podle mého názoru mohou výbory nebo komise plnit pouze takový rozsah úkolů, kterými disponuje ve své pravomoci příslušný orgán obce - zastupitelstvo nebo rada.

 

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down