01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Začíná osmý ročník soutěže Cesty (nejen) městy

Nadace Partnerství vyhlašuje 10. února 2009 osmý ročník soutěže s názvem Cesty městy, která je zaměřena na zklidňování dopravy ve městech a obcích České republiky. Své projekty, týkající se zklidňování dopravy a kultivace dopravního prostoru, mohou města a obce přihlašovat do 29. května 2009.

Soutěž propaguje a oceňuje kvalitní a šetrná dopravní řešení, která se mohou stát inspirací pro další obdobné projekty. Do soutěže mohou tuzemské obce a města přihlásit svá realizovaná dopravní řešení, která vedla ke zvýšení bezpečnosti, zkvalitnění veřejného prostoru a optimalizaci uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu v období od 1. 1. 2004 do 29. 5. 2009. Nejlepší řešení budou opět odměněna finanční prémií (mezi vítěze bude rozděleno až 300 tisíc korun) a dvěma zvláštními cenami.

Vyhlášení výsledků osmého ročníku soutěže Cesty městy se uskuteční v průběhu Evropského týdne mobility v září 2009. Více informací včetně kompletních soutěžních podmínek, kontaktů na organizátory i elektronického formuláře pro přihlášení je k dispozici na internetových stránkách soutěže na www.nadacepartnerstvi.cz/cestymesty. Na stejné adrese najdete také rozsáhlou databázi projektů zklidňování dopravy v ČR i příkladů ze zahraničí. Soutěž Cesty městy poukazuje zejména na taková dopravní řešení, která respektují nejen jízdu motorových vozidel, ale i pohyb a setkávání chodců a prostor pro cyklisty, parkování nebo zásobování. V praxi to obvykle znamená zúžení jízdních pruhů pro automobily a naopak rozšíření chodníků, posílení zeleně nebo vymezení zvláštních pruhů pro cyklisty.

Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 124 projektů, z nichž 40 bylo oceněno. Byly rozděleny finanční prémie v hodnotě téměř 2 miliony korun. Každý rok byla udělena také zvláštní cena časopisu Moderní obec za řešení, v němž autoři dokázali skloubit funkčnost s vysokou estetickou úrovní.

Generálním partnerem soutěže Cesty městy je již třetím rokem společnost Škoda Auto, záštitu nad soutěží poskytuje Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP. Dalšími partnery jsou společnost 3M Česko, Svaz měst a obcí ČR a Národní síť Zdravých měst ČR. Hlavním mediálním partnerem soutěže je již tradičně měsíčník Moderní obec.

RADEK PATRNÝ
Nadace Partnerství

Přehled základních termínů:

10. 2. 2009 - vyhlášení 8. ročníku soutěže

29. 5. 2009 - uzávěrka přihlášek

17. 9. 2009 - slavnostní vyhlášení výsledků 8. ročníku a předání cen

ZDROJ: NADACE PARTNERSTVÍ

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down