01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pozvánky na zasedání pro členy zastupitelstva

Běžně svoláváme jednání zastupitelstva obce zveřejněním na úřední desce, hlášením místním rozhlasem a rovněž doručením pozvánek poštou. Kvůli šetření peněz i času jsme navrhli rozesílat tyto pozvánky elektronickou poštou. Paní starostka má však obavy, zda tím neporušíme pravidla zákona o obcích....

Běžně svoláváme jednání zastupitelstva obce zveřejněním na úřední desce, hlášením místním rozhlasem a rovněž doručením pozvánek poštou. Kvůli šetření peněz i času jsme navrhli rozesílat tyto pozvánky elektronickou poštou. Paní starostka má však obavy, zda tím neporušíme pravidla zákona o obcích. Podle mě je nutné dodržet pouze vyvěšení na úřední desku (7 dnů před jednáním) a vše ostatní je nad rámec zákona. Je to tak?

V tomto případě se mají na mysli zejména pozvánky pro členy zastupitelstva, protože ve vztahu k občanům opravdu postačuje zveřejnění na úřední desce, aby byl zákon dodržen. Každé další zveřejnění je samozřejmě jen pozitivním krokem. Pokud jde o písemné pozvánky, povinnost je zasílat zákon neukládá, ale většinou je upravuje jednací řád zastupitelstva. Jestliže do jednacího řádu bude zakotveno, že pozvánky (a například i materiály k projednání) se budou posílat e-mailem a lhůta tohoto pozvání, nelze proti tomu nic namítat. Ten člen zastupitelstva, který nemá přístup k e-mailu (a mohou být takové případy), by však měl mít právo na stejné podmínky, tj. v jednacím řádu může být uvedeno, že je-li tento postup nemožný, protože člen zastupitelstva nemá k dispozici e-mailovou poštu, na požádání tohoto člena mu bude nadále zasílána pozvánka poštou. Tzn. tam, kde to možné bude, bude fungovat e-mail, tam, kde ne, se pozve dotyčný poštou. Budoucnost bude patrně stejně náležet elektronické komunikaci. Tedy řešení je v úpravě jednacího řádu, který už v řadě měst a obcí doznává tyto moderní změny. Nelze dokonce vyloučit, že pozvánky budou posílány do domácností rovněž e-mailovou poštou, formou sms zpráv apod., jak se to už děje dnes v řadě obcí a měst, když většinou postačí o tuto službu radnici požádat.

Mgr. JANA HAMPLOVÁ

advokátka

členka redakční rady MO

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down