01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odvolání proti rozhodnutí finančního úřadu

V rozhodnutí o odvolání proti rozhodnutí finančního úřadu se uvádí, že proti tomuto rozhodnutí se již nelze odvolat. Vím však, že o věcech dotací ještě rozhodovaly soudy. Jak to tedy je? Máme ještě právo odvolání k soudu, či nikoli? Týká se to povinnosti vrátit do státního rozpočtu dotace a ještě...

V rozhodnutí o odvolání proti rozhodnutí finančního úřadu se uvádí, že proti tomuto rozhodnutí se již nelze odvolat. Vím však, že o věcech dotací ještě rozhodovaly soudy. Jak to tedy je? Máme ještě právo odvolání k soudu, či nikoli? Týká se to povinnosti vrátit do státního rozpočtu dotace a ještě uhradit penále.

Text rozhodnutí je správný, ale není tam (je nutné dodat, že být nemusí) jedna podstatná věc. Proti rozhodnutí o odvolání sice není již žádný další opravný prostředek, je ale možné podat správní žalobu ke správnímu soudu. Tím se věc dostane do soudního přezkumu, a obec má šanci využít řadu možností obrany, kterou doposud využít v klasickém správním řízení nemohla. Například to, že penále ve 100% výši dotace je proti dobrým mravům, což je už standardní judikatura. Ale nejen to. Podání správní žaloby je důležité stihnout do 2 měsíců ode dne zamítavého rozhodnutí o odvolání, a protože to není právě snadný obor, učinit tak s pomoci právního zastoupení. K řešení je příslušný krajský soud, odvolacím soudem je pak Nejvyšší správní soud v Brně. Je nutné nezmeškat lhůtu. Pro úplnost podotýkám, že tato právní obrana je možná souběžně s hojně využívaným institutem prominutí. Je proto dobré neuzavřít si žádnou z těchto cest.

Mgr. JANA HAMPLOVÁ

advokátka

členka redakční rady MO

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down