01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poplatky, sociální služby, doprava

Asociace krajů ČR (AKČR) na svém lednovém zasedání v Brně doporučila svým členům, aby od 1. února formou darovací smlouvy nabídly svým občanům možnost úhrady regulačních poplatků. Návrh se týká zdravotnických zařízení zřizovaných kraji a všech typů regulačních poplatků. "Ideální řešení, které by...

Asociace krajů ČR (AKČR) na svém lednovém zasedání v Brně doporučila svým členům, aby od 1. února formou darovací smlouvy nabídly svým občanům možnost úhrady regulačních poplatků. Návrh se týká zdravotnických zařízení zřizovaných kraji a všech typů regulačních poplatků. "Ideální řešení, které by mělo následovat, je úprava legislativy a celostátní zrušení tzv. Julínkových poplatků," uvedl výsledek jednání Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje.

AKČR také zásadně nesouhlasí s krácením prostředků na financování sociálních služeb, zejména v pobytových zařízeních zřizovaných kraji. "Asociace včetně hlavního města Prahy se obrátí na premiéra a ministra Petra Nečase, aby toto rozhodnutí zrušili a navýšili prostředky o chybějících 1,5 mld. Kč," doplnil Hašek. Hejtmani jsou připraveni v této záležitosti oslovit i Parlament ČR.

Asociace jednala rovněž o financování základní dopravní obslužnosti v letošním roce, kdy finanční ztráta v regionální osobní dopravě v závazku veřejné služby dosáhne 3,2 mld. Kč. "Kraje tuto částku nemohou vyrovnat ze svých rozpočtů. Asociace vyzývá proto vládu, aby tuto ztrátu dorovnala účelovou dotací a zabývala se především systémovým řešením do budoucna," řekl Radko Martínek, 1. místopředseda AKČR a hejtman Pardubického kraje.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down