01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Interaktivní tabule a nový přístup k výuce

Malá obec se šesti stovkami obyvatel na Znojemsku neváhala a pro svoji školu se 167 žáky pořídila hned dvě interaktivní tabule. "Jsme přesvědčeni o tom, že pomohou zlepšit výuku a prestiž naší školy," říká starosta Šumné Petr Cejpek.

Fakt, že škola začala interaktivní tabule využívat právě před rokem, komentoval na webových stránkách školy (www.zssumna.cz) zástupce jejího ředitele Mgr. Pavel Kučera: "Ano, je to opravdu tak: Základní škola a mateřská škola Šumná je interaktivní." A dále vysvětlil: "Slovo interaktivní velmi zkráceně znamená, že pomocí interaktivní tabule lze ve třídě aktivně komunikovat mezi žáky, učitelem a počítačem - a všichni tuto komunikaci mohou sledovat nebo provádět přímo na tabuli. Ta je propojena s počítačem a umožňuje žákům i učiteli dorozumívat se s ním dotykem ruky nebo k tomu určeným perem na plochu tabule. Stejně jako počítač má téměř neomezené možnosti v získávání a předávání informací, stejnými možnostmi nyní disponuje i tato tabule a žák či učitel. S dodávkou tabulí lze navíc získat program, který si mohou žáci nahrát na své domácí počítače a využívat jej pro domácí přípravu, přípravu školních projektů apod."

NEZASKOČÍ UČITELE ANI ŽÁKY

Interaktivní tabule sice vychází z nejnovějších informačních technologií, avšak nikdo se nemusí obávat práce s ní. "Už v samotném názvu najdete slovo tabule," říká Ing. Ivana Perničková, manažerka marketingu společnosti AV MEDIA, která mj. dodává na trh i tyto moderní pomůcky pro výuku. "A tato primární funkce být tabulí jí zůstává. Poskytuje však učiteli velmi užitečné nástroje navíc. Tabule dokáže vše, co umí váš počítač. Je však také schopna integrovat multimédia a další technologie jako fotoaparáty, hlasovací zařízení, dokumentové kamery apod. K tomu je vybavena softwarem, který poskytne učiteli pracovní plochu pro práci ve třídě. Všechny její funkce jsou přitom snadno ovladatelné už pouhým dotykem na interaktivní plochu. Právě tyto vlastnosti interaktivní tabuli na rozdíl od klasické nutně staví na výjimečné místo ve školách. Možnosti jsou široké, je však třeba vždy pamatovat na důvod, proč je ve třídě umístěna."

Interaktivní tabule má potenciál pro zkvalitnění výuky ve třech základních oblastech:

Prezentace a demonstrace učiva (tabule je důležitá pro frontální vyučování, pomáhá učiteli živě a zajímavě prezentovat učivo);

Motivace žáků (tabule zvyšuje zájem žáků o učivo);

Organizace hodin (tabule přispívá k přehlednějšímu strukturování a lepší organizaci výuky).

Na portálu www.veskole.cz zájemci o tabule naleznou cenné informace a inspirativní zkušenosti včetně diskusního fóra i materiálů, které lze stáhnout a využít pro interaktivní výuku. Ing. Ivana Perničková shrnuje mínění řady učitelů - uživatelů portálu: "Efektivita interaktivní tabule ve výuce vychází z názornosti při vytváření představy. Jako příklad lze vzít jakýkoli přírodní jev, který žákům složitě vysvětlujeme pomocí schémat. Jediným dotykem, pohodlně a intuitivně spustíme přichystané obrazové materiály, videa, internetové zdroje. A co je nejpřínosnější: Se všemi materiály můžeme v digitálním prostředí názorně a aktivně pracovat, opatřovat je poznámkami, třídit informace, aktivně zapojovat do řešení žáky. Takto zpracované materiály lze uložit jako soubor na počítači a sdílet je na internetu."

MODERNÍ TECHNIKA, ČI NÁPADITÁ METODIKA VÝUKY?

Učitelé - zejména když si základy práce s tabulí teprve osvojují, leckdy zjišťují, že dosavadní zavedené metody typu "otevřete si učebnici, proveďte zápis a odpovězte do sešitu na otázky" jsou nyní zcela nabourány. Výjimečné možnosti, které tabule nabízí, nutí učitele více přemýšlet nad organizací hodiny a použitými metodami práce. Zjišťují, že nikoliv samotná moderní technika, nýbrž metodika výuky je tím klíčovým problémem, který je třeba ve třídách řešit. Otázky, které si kladou při přípravě na vyučování, jako "Co?", "Jak?" a "S jakým cílem?" musí promýšlet s daleko větším úsilím. Interaktivní tabule tak jde ruku v ruce s nelehkou změnou myšlení a přístupu k výuce.

V Šumné nyní přecházejí na učebnice a pracovní sešity, k nimž jsou už nakladatelem připraveny i příslušné interaktivní programy s množstvím obrazů, animací a odkazů na internet. Učitel tak může uvádět názorné příklady, účelně propojit různé předměty, lze promítat i vlastní obrázky, například z fotoaparátu. Součástí interaktivní tabule je rovněž program SMART Notebook, v němž si učitelé sami mohou tvořit různé prezentace, cvičení, hry apod.

Podle Mgr. Pavla Kučery se v Šumné každá z tabulí využívá dvě až tři hodiny denně. Spolu s nimi zůstaly v učebnách i klasické a přibyl tam už jen dataprojektor pod stropem. Počítač (laptop) jako součást technologie je přenosný, a proto ve třídě nemusí zůstávat. Mgr. Pavel Kučera shrnuje: "Uvažuje-li škola o nákupu interaktivní tabule, měla by si napřed ujasnit, kam ji umístí a kolika žákům zpřístupní. Důležité je povzbuzovat ochotu učitelů s tabulí pracovat. Zároveň je třeba zajistit si díky interaktivním programům propojení tabule s učebnicemi. Všem školám bych přál, aby měly dostatek peněz na pořízení těchto moderních pomůcek."

IVAN RYŠAVÝ

Užitečný pomocník: www.veskole.cz

Partnerem portálu www.veskole.cz je společnost AV MEDIA, která podpořila jeho vznik a nadále se podílí na jeho rozvoji. Učitelům seznamujícím se s použitím a začleněním interaktivních tabulí do výuky portál poskytuje v sekci "Zdroje" množství výukového materiálu.

Těm, kteří tuto tabuli již s úspěchem používají při vyučování, poskytuje náměty, možnost sdílet své nápady a informuje o aktuálním dění, akcích a školeních.

Portál přináší učitelům inspiraci, návody a rady, jak pracovat nejen s interaktivní tabulí, ale také s hlasováním či jazykovou laboratoří. Najdete tam i seznam referenčních škol, které se s vámi jistě rády podělí o své zkušenosti s moderními ICT pomůckami.

ZDROJ: WWW.VESKOLE.CZ

Jak připravit instalaci interaktivní tabule

Pro bezproblémovou funkci interaktivní tabule je nutné zajistit vhodný LCD datový projektor 2500 ANSI lm s rozlišením 1024 x 768 bodů (resp. 1280 x 800 bodů při širokoúhlém formátu 16:10), Nejlépe typ s krátkou projekční vzdáleností, umožňující datový projektor umístit na stěnu přímo nad tabuli (vše se tím zjednoduší a projekční podmínky jsou ve všech ohledech lepší než při použití standardního projektoru umístěného pod stropem).

Druhou nutnou podmínkou je počítač - stačí běžný standardní multimediální počítač.

Dalším doporučeným a hojně využívaným příslušenstvím je ozvučení - pracuje-li se s multimédii, je třeba nejen vidět, ale i slyšet!

ZDROJ: AV MEDIA

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dear

    Short Introduction
    This is Sheng from Beijing Shengshihean Electronics Technology Co.,Ltd.
    We are one of biggest, reliable and professional manufacturer of interactive whiteboard and interactive display in China.

    Our maine products:
    85inch infrared interactive whiteboard with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    95inch infrared interactive whiteboard with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    106inch infrared interactive whiteboard with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    120inch infrared interactive whiteboard with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    55inch interactive display with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    65inch interactive display with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    75inch interactive display with 10 points touch and mulitple user operation at the same time
    86inch interactive display with 10 points touch and mulitple user operation at the same time

    Our advantages:
    1. A lot of experience in OEM and ODM service on hardware and software
    2. Support 10 points writing and 4 user multiple operation at the same time without interference
    3. there is a searching engine built in our software so that you can search any resources from internet and drag them directly to the software interface, simple and userful.
    4. Support hand gesture function, can recognise an eraser with your palm, and recognise a pen or mouse or zoom in/out with different number of fingers.
    5. Software language UI support multi languages and also customize your own languages so that you can easily use it.

    Our statements and warranty:
    3 years warranty for interactive whiteboards
    1 years warranty for interactitve display
    If there are any quality issues within warranty period, we will provide maintence FREE OF CHARGE.

    Please let me know if you are interested in our product so that we can send you the best price.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down