01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krize ohrožuje vytříděné odpady

Prodejní ceny a odbytové možnosti vytříděného papíru, plastů a kovů se razantně snižují. O zpracované druhotné suroviny na trhu přestal být zájem. Důvodů je více. "Pravděpodobný počátek krize je spojen s velkým poklesem poptávky v Číně, která byla a nadále je nejvýznamnějším světovým zpracovatelem...

Prodejní ceny a odbytové možnosti vytříděného papíru, plastů a kovů se razantně snižují. O zpracované druhotné suroviny na trhu přestal být zájem. Důvodů je více. "Pravděpodobný počátek krize je spojen s velkým poklesem poptávky v Číně, která byla a nadále je nejvýznamnějším světovým zpracovatelem druhotných surovin. K tomu se přidává uzavírání papíren, zpracoven plastů, hutí a skláren v ČR i v zahraničí," vysvětluje v prohlášení České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) její výkonný ředitel JUDr. Ing. Petr Měchura.

Ceny nejvíce využívaných druhů sběrového papíru (smíšený papír, vlnitá lepenka) klesly od počátku roku již o 80 až 100 %, takže některé druhy sběrového papíru již papírny odebírají bez úhrady nebo s příplatkem, tj. sběrové firmy musí za tento odpad papírnám platit. "Další vývoj trhu lze jen těžko odhadnout, ale je zřejmé, že v nejbližším období odbyt sběrového papíru ještě dále poklesne, což bude mít negativní dopad nejen do hospodaření sběrových a recyklačních firem, ale i měst a obcí. Naruší se tak i náročně budovaný komunální systém třídění odpadů," upozorňuje výkonný ředitel ČAOH.

Podobné problémy jsou také s plastovými odpady. Především je to ovlivněno zastavením obchodu s Čínou. Mezi jednotlivými druhy plastů však existují rozdíly. Například PET díky významnému zpracovateli v tuzemsku má zatím odbyt zajištěn, ovšem za minimální ceny, které tato komodita nepamatuje. O PE fólie čiré i barevné je na domácím trhu zájem zcela minimální, ceny proti létu 2008 jsou třetinové a dále klesají k nule. Tento vývoj se promítá do hospodaření s odpadními plasty v ČR a je vážná obava, že negativně ovlivní komunální systémy třídění odpadů.

Pod silným tlakem je i kovový odpad, nejvýrazněji obchod se železným šrotem. Zatímco v létě 2008 byly jeho ceny na úrovni 10 tisíc Kč za tunu, v říjnu klesly k 3 tisícům Kč za tunu. Poptávka hutí v ČR i v zahraničí je minimální.

Co lze očekávat? "Svozové firmy budou nuceny zvýšit cenu za nakládání s odpady. To ale bude možné povětšinou až od roku 2010 v návaznosti na finanční pravidla obcí, případně na nově připravovaný návrh zákona o odpadech, který poplatky za nakládání s odpady určitě zvýší. Je nutno však občanům vysvětlovat, že současné platby za služby spojené s nakládáním s komunálními odpady ve městech a obcích patří mezi nejnižší v porovnání s ostatními službami, a že i odpadové hospodářství a péče o životní prostředí něco stojí. Tedy že i nadále by měli třídit své odpady," zdůrazňuje JUDr. Ing. Petr Měchura.

Co bude s těmi desetitisíci tun starého papíru a některých plastů, které přes zimu zůstanou na dešti a sněhu a na jaře či v létě budou zcela nerecyklovatelné? Tento problém by podle ČAOH mělo pomoci řešit ministerstvo životního prostředí.

(Text by zpracován z Prohlášení České asociace odpadového hospodářství - pozn. redakce.)

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down