01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /27

Letošní zima je tady, a proto jste-li řidiči, může být pro vás zajímavý dnešní tip na www.dopravniinfo.cz. Jde o elektronickou službu, kterou provozuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve spolupráci s ministerstvy dopravy a vnitra. Letošní novinka umožňuje sledovat nejen sjízdnost silnic, ale i...

Letošní zima je tady, a proto jste-li řidiči, může být pro vás zajímavý dnešní tip na www.dopravniinfo.cz. Jde o elektronickou službu, kterou provozuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve spolupráci s ministerstvy dopravy a vnitra. Letošní novinka umožňuje sledovat nejen sjízdnost silnic, ale i ostatní události, které mají vliv na bezpečnost a plynulost silničního provozu na pozemních komunikacích v celé ČR (jde o citát od autorů služby -pozn. autora). Získáte tam například informace o dopravních nehodách, a to na všech typech komunikací.

Po zadání uvedené adresy se objeví uvítací obrazovka, která informuje, že služba je zatím ve zkušebním provozu. Nevyužijete-li odkazu na Nápovědu, po kliknutí na tlačítko Pokračovat na úvodní stránce, se zobrazí přehledová mapa ČR s vyznačenými dopravními omezeními. V pravé části obrazovky je textový popis k jednotlivým typům omezení. Jsou od sebe odlišeny grafickými symboly, takže už na první pohled je zřejmé, kde je jaká aktuální dopravní nehoda. Služba umožňuje i vyhledávat trasy, dosud však při tom nezohledňuje například uzavírky. Na ně jste totiž upozorněni pouze v itineráři! Určitě proto doporučuji přečíst si v horním menu ve FAQ nejčastější dotazy a odpovědi.

Jakou souvislost to může mít s vaší obcí? Pokud je na vašem úřadě silniční správní úřad, měl by být jedním z přispěvatelů do Centrální evidence uzavírek, která je na službu www.dopravniinfo.cz napojena. Když tedy máte ve své obci dlouhodobou uzavírku nebo jiné omezení - a v dopravních informacích uvedeno není, někdo patrně nedělá správně svoji práci.

Tato elektronická služba je určitě velmi dobrým počinem, za nímž dlouhodobě stojí Jaroslav Zvára z Národního Centra dopravních informací, a je ukázkou, jak lze jednoduše informace sbírat a zveřejňovat. Ještě je vhodné zmínit, že systém je už částečně napojen na službu RDS-TCM. To znamená, že pokud používáte v autě elektronickou navigaci a vaše navigace si umí stahovat aktuální dopravní info, tak se vám v ní zobrazí vše, co vidíte na www.dopravniinfo.cz.

Na e-mailové adrese vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz uvítám každý váš názor na tuto rubriku, případně váš vlastní tip na zajímavý internetový odkaz.

VÁCLAV KOUDELE

vedoucí odboru informatiky

Krajský úřad Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down