01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regionální rada Moravskoslezsko má nástroj k udržení zaměstnanců

Standard Investors in People (IIP) je mezinárodně uznávaným osvědčením v oblasti řízení a rozvoje lidských zdrojů. Od letošního října je jeho držitelkou Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko. Je tak první organizací veřejné správy v ČR, která smí tuto značku užívat.

Regionální rada spravuje finanční prostředky EU a rozděluje je do regionu Moravskoslezsko v letech 2007-2013. "Více než 716 milionů eur, o které mohou veřejné, neziskové i podnikatelské subjekty žádat, směřujeme pouze do nejvíce potřebných a přínosných oblastí. Zároveň se snažíme o transparentnost tohoto procesu a rovný přístup ke všem žadatelům. Lidský potenciál při tom hraje klíčovou roli," vysvětluje ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko David Sventek. "Certifikací Investors in People jsme chtěli ověřit kvalitu vnitřních procesů i funkčnost systému práce s vlastními zaměstnanci," doplňuje.

Regionální radu tvoří tři pilíře. Volenou část organizace představují předseda a členové výboru regionální rady, nevolenou zaměstnanci, kteří pracují na úřadu regionální rady. Úřad je výkonnou složkou, která plní funkce spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti regionální rady, obstarává mj. veškerou administraci a hodnocení projektů nebo proplácení dotací. Zaváděním standardu a certifikací Investors in People prošli zaměstnanci regionální rady.

PRINCIPY STANDARDU

Standard Investors in People osvědčuje kvalitu systému řízení a rozvoje zaměstnanců. Zaměřuje se na strategické řízení procesů a zaměstnanců v organizaci, systematické uskutečnění personálních aktivit a vyhod-nocování efektivnosti využívaných metod a forem práce se zaměstnanci. Sleduje, zda a jakým způsobem se řídící a personální činnosti plánují, komunikují, realizují a následně přezkoumávají.

Standard je postaven na třech principech:

1. Rozvoj strategií vede ke zlepšování výkonu organizace - organizace vyvíjí účinné strategie vedoucí ke zlepšení výkonnosti organizace prostřednictvím svých zaměstnanců.

2. Realizace kroků ke zlepšení výkonu organizace - organizace přijímá účinná opatření ke zlepšení své výkonnosti prostřednictvím svých zaměstnanců.

3. Vyhodnocování dopadů aktivit na výkon organizace - organizace prokazuje vliv investic do zaměstnanců na výkonnosti organizace.

Ke každému z principů se pak vážou indikátory (viz schéma). Naplnění indikátorů je předmětem přezkumu, který uskutečňuje nezávislý auditor, jehož výrok otevírá cestu k certifikátu.

JAKÝ BYL POSTUP?

Ze SWOT analýzy, která byla zpracována při sestavování organizační strategie úřadu, mj. vyplynulo, že k hlavním rizikům obecně patří nedostatek a nízká kvalifikace zaměstnanců. "Největším problémem při implementaci fondů EU je nedostatek kvalitních lidí a jejich fluktuace. Když už se podaří kvalifikovaného odborníka do činnosti veřejné správy zapojit, je často oříšek si jej udržet. My se snažíme o naše zaměstnance pečovat a rozvíjet jejich odbornost tak, aby u nás zůstávali a zaručovali stálou hodnotu poskytované služby," představuje David Sventek další pohnutky k zavedení standardu.

Standard Investors in People se jevil jako nástroj pro přiměřeně rychlé a hodnotné nastavení systému péče o zaměstnance. Přípravy na audit a zavádění standardu trvaly v případě regionální rady jeden rok. Organizace přitom využila služeb jednoho z devíti certifikovaných poradců standardu Investors in People v ČR. Ve spolupráci s ním se uskutečnila vstupní analýza - dotazníkové šetření a vstupní rozhovory se zaměstnanci - na něž navázalo sestavení tzv. akčního plánu, který zahrnoval úkoly ke každému z indikátorů. Mezi hlavní patřilo:

definování, komunikace a realizace strategie lidských zdrojů,

tvorba plánů osobního rozvoje,

sestavení, komunikace a realizace politiky rovných příležitostí,

zavedení kompetenčního modelu,

manažerské vzdělávání,

tvorba motivační politiky v návaznosti na dotazníková šetření,

podpora kultury sebeřízení,

realizace a vyhodnocování vzdělávání v návaznosti na plány osobního rozvoje,

vyhodnocování investic do zaměstnanců,

realizace úprav systému péče o zaměstnance v návaznosti na vyhodnocování úspěšnosti práce se zaměstnanci a na organizačních změnách.

Po splnění akčního plánu organizace absolvovala závěrečnou analýzu - opět dotazníkové šetření a rozhovory.

AUDIT A CERTIFIKACE IIP

Prostřednictvím Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest se regionální rada přihlásila k certifikaci u Mezinárodního centra kvality (International Quality Centre) v Londýně. Byl jí přidělen auditor, který si vybral vzorek 23 zaměstnanců, s nimiž během dvou dnů absolvoval rozhovory a hledal důkazy o kvalitě aktivit vedoucích k naplnění definovaných indikátorů.

Následovala zpětná vazba z auditu, shrnutí úspěšnosti plnění indikátorů, silných stránek i příležitostí ke zlepšení. A také kladný výrok auditora, kterým regionální radu doporučil k certifikaci.

Platnost certifikátu Investors in People je tříletá, po tomto období může organizace požádat o reaudit. Plánem Regionální rady Moravskoslezsko je do budoucna směřovat k vyššímu stupni standardu, tzv. Profile. Ten představuje uskutečnění indikátorů na nadstandardní úrovni či na úrovni deklarované jako "výborná praxe".

MICHAL SOBEK
Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko

 

Může se hodit

Další informace o Investors in People můžete získat na: alena.danielova@rr-moravskoslezsko.cz, www.investorsinpeople.co.uk, www.czechinvest.org.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down