01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ignoranti versus příkladní v otevřenosti veřejné správy

Již pošesté ocenila Otevřená společnost, o. p. s., největší "přátele" a "nepřátele" svobody informací a otevřenosti veřejné správy v České republice. V soutěži OTEVŘENO x ZAVŘENO hodnotila porota 52 nominací a poprvé udělovala ceny hlasováním na internetu také veřejnost. Ukazuje se, že otevřenost veřejné správy souvisí i s úrovní informačních a komunikačních technologií, které na tom kterém úřadě používají jak pro svůj vnitřní chod, tak pro informování veřejnosti a kontakty s ní.

Absurdita některých příběhů letos předčila všechny představy, naštěstí ji vyvažují i velmi pěkné pozitivní příklady otevřenosti úřadů veřejné správy.

PROČ TEN WEB VŮBEC MAJÍ?

"Například vykazovat zvolené členy z jednání zastupitelstva, přijít na začátek jednání s hotovým zápisem včetně výsledků hlasování a uvádět v zápisu jako nepřítomné ty zastupitele, kteří na jednání byli a natočili si je, leží mimo zdravý rozum i zákon," řekl k letošním nominacím Ing. Oldřich Kužílek z pořádající společnosti. Měl na mysli Lhotku nad Labem, která dostala negativní první cenu v kategorii ZAVŘENO hned třikrát. Ani webové stránky této obce (http://www.obecni-urad.net/ source/index.php?ID=367) neoslní: Není na něm zveřejněna byť pouze alespoň jediná povinná položka a neobsahuje téměř vůbec žádné informace, ba ani seznam členů zastupitelstva.

V absurdnosti jednání si se Lhotkou nad Labem příliš nezadá stavební úřad Magistrátu města Karlovy Vary, který získal první cenu v oblasti "přístup k informacím". Za mimořádně rozsáhlou obstrukci soustavným (šestinásobným) odepíráním informace o výkonu stavebního dohledu k určité stavbě v rozporu s opakovaným rozhodnutím nadřízeného orgánu si vysloužil vůbec nejvyšší počet bodů od poroty. Ta mohla udělit jedné nominaci nejvíce 100 bodů, tomuto stavebnímu úřadu jich nadělila 84.

Podle Ing. Oldřicha Kužílka stavební úřady obecně odmítají představu, že výkon stavebního dohledu je realizací veřejného zájmu (ochrana jiných osob, dotčených stavbou), a považují řízení za tajnou soukromou záležitost mezi stavebníkem a úřadem (nesouhlas stavebníka s poskytováním informací dokonce stavební úřad vydával za právní důvod k jejich odepření). Takový postup lze považovat za trestný čin maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti (§ 159 trestního zákona).

INTERNETOVÁ TV SEMILY: I ZÁZNAMY ZE ZASTUPITELSTVA

Mnohem radostněji se referuje o vítězích kategorie OTEVŘENO. První cenu získaly Semily za celou škálu aktivit, které by se mohly označit termínem důsledné plnění volebního programu v oblasti otevřenosti. Konkrétně to znamená mimo jiné zveřejňování informací o výběrových řízeních v nebývalém rozsahu - na webu Semil (http://www.semily.cz/) najdete, kdo vyhrál, za jakou cenu, jaké byly další nabídky včetně jmen a podpisů komise. Ze zastupitelstva města je pořizován kompletní nesestříhaný záznam a ten je k dispozici všem občanům buď jako záznam na internetové TV Semily, nebo k zakoupení na DVD za pouhou desetikorunu.

V diskusi po převzetí ceny se starosta Semil Mgr. Jan Farský zmínil také o jednom z posledních příkladů otevřenosti, který se týkal výběrového řízení na dvě dětská hřiště. Již v zadání bylo stanoveno, že všechny došlé návrhy, pokud nebudou z formálních důvodů vyřazeny, budou umístěny na nástěnkách v základních školách v Semilech a děti z 1. až 4. ročníků o nich budou hlasovat formou hlasovacích lístků. Na základě jejich hlasování pak rada města Semily vybere a schválí vítěznou nabídku. "Do soutěže se přihlásilo 10 firem a o jejich nabídkách hlasovalo více než dvě stě dětí. Celá akce měla velmi dobrý ohlas a dotáhli jsme ji do konce tím, že po dokončení hřišť podle vítězných projektů při jejich slavnostním předávání veřejnosti přestřihávaly pásku děti," pochvaloval si starosta.

POTŘEBNÉ SLOVO OMBUDSMANA

Druhá cena v kategorii OTEVŘENO byla udělena kvůli rovnosti bodů od poroty dvakrát. Získali ji Veřejný ochránce práv a obec Němčovice. V prvním případě porota ocenila, že ombudsman na základě podání občanů analyzoval právo občanů vystoupit na jednání zastupitelstva a dovodil, že je nelze omezovat hlasováním zastupitelů, neboť toto právo plyne přímo ze zákona. Postupně se ve spolupráci s ministerstvem vnitra tento názor podařilo cestou jeho metodického pokynu prosazovat v širokém okruhu obcí. Dosud naprosto převládal model, že každé vyjádření občana muselo být schváleno. Podobně se ombudsman zastal práva občanů pořizovat si záznamy z jednání zastupitelstva. Dovodil, že se tím nemůže zasáhnout do ochrany osobnosti vystupujících, když vystupují vědomě veřejně, ani že by zastupitelstvo mělo kompetenci nahrávání omezovat.

Že je aktivita veřejného ochránce práv v tomto směru stále velmi potřebná, potvrzuje i několik letošních nominací v kategorii ZAVŘENO. Například na zasedání zastupitelstva obce Zdiby 24. června 2008 jeden z občanů obce pořizoval audiovizuální záznam jednání zastupitelstva. V tomto počínání mu bylo na přímý pokyn starosty obce zabráněno obecními strážníky, kteří mu dokonce násilím odebrali záznamové zařízení. V Lanškrouně zase zastupitelstvo města na svém jednání letos 19. března odhlasovalo návrh jednoho ze zastupitelů, podle kterého mělo dojít k hlasování a teprve následně k rozpravě k těmto bodům. Pro tento návrh hlasoval i starosta a v souladu s ním postupoval i při řízení zasedání zastupitelstva. A to i přes fakt, že hned několik zastupitelů upozornilo, že takový postup je v rozporu se zákonem o obcích - brání totiž občanům vyjádřit se k projednávanému bodu. Starosta námitky odbyl tvrzením, že to možná "není úplně v souladu se zákonem, ale Parlament se taky usnáší na zákonech, které potom Ústavní soud ruší, takže já nemám problém s tím hlasovat dál a řídit tuto diskusi".

NOVÉ INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE V PODÁNÍ MALÉ OBCE

Obec Němčovice (http://www.nemcovice. cz/), která dostala rovněž druhou cenu v kategorii OTEVŘENO, by bylo možné označit za protipól obce Lhotka nad Labem. Obě obce patří k těm nejmenším - Lhotka nad Labem má 265 obyvatel a Němčovice dokonce ještě o zhruba polovinu méně, jinak si však vůči sobě stojí jako oheň s vodou. Vedení obce Lhotka nad Labem vedle již zmíněných prohřešků a neposkytování informací občanům odepírá informace i opozičním zastupitelům, a to včetně informací (dokumentů), které musí být ze zákona předloženy ke schválení zastupitelstvu - například rozpočtové změny, zpráva o výsledku hospodaření obce. Některé dokumenty nejsou opozičním zastupitelům poskytnuty vůbec, takže si je musí pořizovat jinou cestou. Tak třeba zprávu o výsledku hospodaření obce za rok 2007 získali až od oddělení odboru dozoru a kontroly Krajského úřadu Ústeckého kraje díky uplatnění žádosti o informaci ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Naopak v Němčovicích šlo vedení obce ve své otevřenosti vůči veřejnosti tak daleko, že již rok mohou občané sledovat přes internet obrazem i zvukem přímo zasedání zastupitelstva a dokonce v určitých chvílích i prostřednictvím Skype či ICQ vstupovat se svými dotazy a připomínkami do jednání. Stojí za zmínku, že všichni v obci mají připojení k internetu zadarmo, protože již před dvěma lety obec zřídila a provozuje bezdrátovou obecní síť NE-NET. Připojená k ní je už skoro celá obec Němčovice i sousední Olešná.

"V naší knihovně pořádala knihovnice počítačové kurzy pro začátečníky, kam jsme chodili především my, starší generace," psala ve zdůvodnění svého nominačního návrhu občanka Němčovic Marie Malíková. "Obec zveřejňuje zápisy ze svých jednání již léta, jak na úřední desce, tak na internetu, kde máme možnost se srozumitelně dozvědět o projednávaných problémech a také, jak kdo hlasoval. Už pět let vychází každý měsíc v Rokycanském deníku celá stránka o naší obci. Tak si přečtou o naší obci i ostatní, kdo internet nemají. Celá stránka je pak k prohlédnutí na obecním webu... Jsem přesvědčena o tom, že naše obec má otevřenou radnici, a to i tak doslova, že úřední hodiny má starosta pořád - kdykoliv něco potřebujeme, můžeme se na něj obrátit, radnice je přístupná všem."

Starosta Karel Ferschmann na webu o sobě zveřejnil čestné prohlášení za rok 2007 o majetku nabytém v průběhu výkonu funkce, o příjmech, darech a závazcích podle zákona č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, lustrační osvědčení i výpis z rejstříku trestů. Není pak divu, že v rozhovoru pro Moderní obec mohl konstatovat: "Za celých šest let se mně nestalo, že by někdo řekl - vy jste si tam něco upekli."

Proto asi příliš nepřekvapí, že v hlasování veřejnosti v kategorii OTEVŘETE získaly Cenu veřejnosti právě Němčovice. Určitě tomu nepomohla skutečnost, že všichni tamní občané mají připojení na internet zdarma. Naopak, pokud by hlasovali ze svého domácího počítače připojeného do obecní sítě, počítal by se kvůli jednotné IP adrese pouze jeden hlas. Hlasy tedy musely přijít i odjinud.

V GRYGOVĚ MAJÍ "OTEVŘENÉ FÓRUM"

Příznivou zprávou z letošního ročníku soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO je, že Němčovice nejsou ve svém úsilí o otevřenost vůči veřejnosti výjimkou. Kromě jiných to dokazuje obec Grygov, která získala 3. cenu v kategorii OTEVŘENO za naprosto bezchybné zveřejnění povinných informací na webu (http://www.grygov.cz/), ve kterém byla příkladem i všem finalistům letošní soutěže Zlatý erb. Zdůraznění si zaslouží i to, že grygovský web nabízí v menu při otevření každé rubriky zajímavý prvek, a to ikonu přechodu na "otevřené fórum", kde lze ke každému tématu či rubrice diskutovat.

Kompletní výsledky soutěže OTEVŘENO x ZAVŘENO se nacházejí na stránkách www.otevrete.cz.

JAROSLAV WINTER

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down