01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Územní plány: Zapojit lidi v přípravě omezí možné kritické hlasy po přijetí

Návštěvníci webových stránek Moravskoslezského kraje mají od srpna k dispozici novou službu, která jim umožňuje nahlédnout do územních plánů obcí regionu. V říjnu spustilo město Olomouc speciální stránky, věnované přípravě nového územního plánu. Dva aktuální příklady ukazují, jak může internet pomoci těm úřadům, které pokládají územní plán za věc veřejnou, nikoli hodnou utajování.

Aplikace na webu Moravskoslezského kraje vznikla s podporou grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prostřednictvím finančního mechanismu EHP. Cílem projektu, který dostal název Zpřístupnění územně plánovací dokumentace prostřednictvím webových technologií, je poskytnout v elektronické podobě veškeré dostupné územní plány obcí a velkých územních celků severní Moravy a Slezska.

DO ELEKTRONICKÉ PODOBY PŘEJDE 28 TISÍC VÝKRESŮ

Zatím má sbírka územních plánů k úplnosti daleko: V první etapě byly zpracovány územní plány 21 sídel spadajících do správního území obce s rozšířenou působností Krnov a dále územní plán velkého územního celku Jeseníky. Postupně však vzniknou územní plány dalších zhruba 250 obcí celého kraje a do aplikace budou průběžně doplňovány až do poloviny roku 2009.

Nejde vůbec o jednoduchou ani levnou záležitost. V rámci projektu vytvoří specialisté rastrové zobrazení, tj. kopie pořízené skenerem celkem 834 vyhotovení územně plánovací dokumentace kraje. V součtu to představuje převedení 28 tisíc výkresů do elektronické podoby. Celkový rozpočet projektu je přibližně 310 tisíc eur. Z toho 82,69 procenta činí dotace z finančního mechanismu EHP, zbytek jde z rozpočtu kraje.

"Výstupy projektu jsou určeny široké veřejnosti, orgánům státní správy a samosprávy a všem dalším subjektům, které mají zájem nebo se podílejí na využití území. Tedy třeba také případným zahraničním investorům. Díky aplikaci budou územní plány snadno dostupné a práce s nimi pohodlnější," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Mgr. Pavel Drobil.

SLUŽBA I PRO INVESTORY

Aplikace se nachází na webových stránkách kraje v sekci mapový server na adrese http://mapy.kr-moravskoslezsky.cz/ost. Má dvě základní, navzájem provázané části - přehledovou a mapovou. Obě umožňují snadné vyhledání obce a příslušné územně plánovací dokumentace (výkresy, legendy a obecně závazné vyhlášky). V budoucnu se počítá také s možností vyhledávání parcel podle parcelního čísla.

"Uskutečnění projektu umožní efektivní přípravu rozvojových koncepcí, investičních záměrů, a tím i vytvoření podmínek podporujících zájem o investice na území našeho kraje. Pro občany je nejdůležitější to, že mohou snadno zjistit, zda pozemek, o který mají zájem, je určen k výstavbě rodinných domů, nebo jde-li o příští průmyslovou zónu či o území pro zemědělskou produkci, kde se nesmí stavět," doplnil Mgr. Pavel Drobil.

V OLOMOUCI OBČANY NEOBEŠLI

Zatímco aplikace na webu Moravskoslezského kraje obsahuje již existující územní plány, město Olomouc připravilo speciální webové stránky, jejichž cílem je informovat o přípravě nového územního plánu a umožnit široké veřejnosti, aby ovlivnila vznik tohoto strategického dokumentu.

Ze vstupní stránky na adrese www.olomouc.eu/uzemni-planovani se lze sice dostat také na platnou územně plánovací dokumentaci, to hlavní se však skrývá v sekci Nový územní plán. Vedle základních informací, co územní plán je, jak vzniká a k čemu město tento dokument potřebuje, na této internetové adrese budou občané číst čerstvé aktuality a informace, v jaké fázi se zpracování plánu nachází a kdy se mohou do jeho přípravy zapojit.

Návrh zadání nového územního plánu, který bude během podzimu projednáván s veřejností i dotčenými orgány státní správy, obecně popisuje zásadní body řešení, nezabývá se jednotlivými lokalitami. Ale už nyní lze zaslat na odbor koncepce a rozvoje konkrétní podnět k řešení v novém územním plánu.

Časem přibudou na stránkách také grafické dokumenty, které budou vznikat v průběhu zpracování územního plánu. Podrobnější informace o územním plánování včetně platné legislativy najdou zájemci v rubrice Důležité odkazy. V ní se nachází mimo jiné odkaz na portál územního plánu Olomouckého kraje. Ten je však pouze jednosměrný, protože nabízí pouze příslušné informace, ale neumožňuje či neiniciuje žádnou diskusi jako stránky města Olomouce. Ty totiž slibují pravidelné on-line diskuse, při nichž bude Olomoučanům ve stanovený čas k dispozici zástupce zadavatele nebo zpracovatele nového územního plánu. A hned první dvouhodinová on-line diskuse s vedoucím odboru koncepce a rozvoje Ing. Radkem Dosoudilem tři dny po spuštění stránek přinesla dost věcných dotazů. "Potěšilo mě, že se lidé ptali skutečně na věci, které souvisejí s nově připravovaným územním plánem, že řada z nich opravdu přečetla celý text zadání územního plánu. Potvrdilo se tak, že lidé mají o dění v Olomouci zájem," hodnotil diskusi Ing. Radek Dosoudil.

ANKETA DOLOŽILA ZÁJEM LIDÍ

Náměty a připomínky však občané mohou na webu nechávat průběžně. "Chceme využít všech možností, jak dát lidem prostor vyjádřit svůj názor. Internet je v tomto smyslu ideální, zapojit se může skutečně široká veřejnost," uvedl šéf magistrátního odboru koncepce a rozvoje. Při informování se radnice ovšem nespoléhá pouze na internet, informační brožuru Nový územní plán, která je ke stažení na webu, dostali společně s říjnovým výtiskem Radničních listů do svých poštovních schránek všichni obyvatelé Olomouce.

Jednou z možností, jak se veřejnost může k územně plánovací dokumentaci vyjádřit, jsou také ankety, jejichž otázky se budou průběžně obměňovat podle aktuálních témat. Hned první anketa obsahovala otázku: Budete se aktivně zapojovat do příprav územního plánu? Výsledek určitě tvůrce stránek potěšil, protože potvrdil jejich opodstatnění - 74 procent účastníků ankety opovědělo ano, 13 procent záporně a 13 procent nedokázalo uvést jednoznačnou odpověď.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down