01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svolání "mimořádného" zasedání zastupitelstva obce

Na starostu se mnohdy obracejí členové zastupitelstva obce se žádostí o svolání "mimořádného" zasedání zastupitelstva. Jaká pravidla v tomto případě stanoví zákon o obcích, popřípadě jiné zákony? Kdo může předkládat návrhy na zařazení do programu zasedání zastupitelstva; jaké postavení při jeho...

Na starostu se mnohdy obracejí členové zastupitelstva obce se žádostí o svolání "mimořádného" zasedání zastupitelstva. Jaká pravidla v tomto případě stanoví zákon o obcích, popřípadě jiné zákony? Kdo může předkládat návrhy na zařazení do programu zasedání zastupitelstva; jaké postavení při jeho sestavování má rada obce?

Základní pravidla pro činnost zastupitelstva obce jsou stanovena zejména v zákoně o obcích.

Především je třeba uvést, že zasedání zastupitelstva je veřejné - veřejnost nemůže být vyloučena. Pokud by bylo neveřejné, nejednalo by se o zasedání zastupitelstva podle zákona o obcích a veškerá usnesení, popřípadě další opatření na tomto jednání přijatá, by byla zřejmě neplatná.

Zasedání se koná v územním obvodu obce - musí být dostupné občanům obce a dalším oprávněným osobám (§ 16, § 17). Porušení tohoto ustanovení zákona by mělo obdobné důsledky jako v případě porušení principu veřejnosti.

Zastupitelstvo se schází k zasedání podle potřeby, nejméně jedenkrát za tři měsíce - pokud by se nesešlo po dobu delší než 6 měsíců tak, aby bylo schopno se usnášet, ministerstvo vnitra je rozpustí.

Zastupitelstvo je schopno se usnášet, je-li přítomna nadpoloviční většina všech jeho členů.

Zasedání zastupitelstva svolává a zpravidla řídí starosta. Starosta je povinen svolat zasedání, požádá-li o to alespoň jedna třetina členů zastupitelstva, hejtman kraje nebo v případě stanoveném v zákoně o volbách do zastupitelstev obcí ředitel krajského úřadu. Koná se pak nejpozději do 21 dnů ode dne, kdy žádost byla doručena obecnímu úřadu. Nesvolá-li zasedání starosta, učiní tak místostarosta, popřípadě jiný člen zastupitelstva.

O místě, době a navrženém programu připravovaného zasedání zastupitelstva informuje obecní úřad vyvěšením informace na úřední desce alespoň 7 dní před zasedáním zastupitelstva, případně dále způsobem v místě obvyklým.

Každý člen zastupitelstva obce má podle § 82 zákona o obcích právo předkládat zastupitelstvu obce, radě obce, výborům a komisím návrhy na projednání.

V případě, že alespoň jedna třetina členů zastupitelstva obce požádá o svolání zasedání zastupitelstva, je podle § 92 zákona o obcích starosta povinen svolat zasedání zastupitelstva obce tak, jak výše uvedeno. Přestože tak zákon o obcích výslovně nestanoví, měli by členové zastupitelstva obce při podávání žádosti o svolání zasedání zastupitelstva v této žádosti uvést, jakou záležitost by chtěli na zasedání zastupitelstva projednat (a to i z toho důvodu, že informace o konání zasedání zastupitelstva obce se zveřejňuje na úřední desce obecního úřadu a součástí této informace je rovněž údaj o navrhovaném programu zasedání zastupitelstva).

O vlastním programu zasedání zastupitelstva rozhoduje zastupitelstvo obce na svém zasedání hlasováním.

Rada obce podle § 102 zákona o obcích připravuje návrhy pro jednání zastupitelstva obce a zabezpečuje plnění přijatých usnesení. Tam, kde se rada obce nevolí, plní tyto úkoly starosta. Rada však nerozhoduje o tom, které návrhy na projednání podané členy zastupitelstva obce budou do návrhu programu zastupitelstva zařazeny. Rada předkládá zastupitelstvu všechny návrhy, které jí podaly oprávněné osoby (členové zastupitelstva, rada obce a výbory) a je výlučnou kompetencí zastupitelstva rozhodnout, zda se těmito návrhy bude na svém zasedání zabývat či nikoli.

JUDr. MIROSLAV BÝMA, Ph.D.
právník

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den,
    mám na Vás dotaz. Vedení radnice porušilo zákon, když neposkytlo dle zákona ke svobodnému přístupu k informacím, informace na které měl žadatel právo. Žadateli dal za právo i Krajský úřad. Vedení radnice (starosta, místostarosta a tajemnice)přesto informace neposkytlo a došlo to až k nepeněžní exekuci. To samé vedení porušilo opět stejný zákon i správní řád znovu a Krajský úřad dal opět za pravdu žadateli o informace. Může zastupitelstvo města odvolat vedení města za opětovné porušování zákonů a správního řádu? Děkuji

  2. Dobrý den,
    mám dotaz. Starosta naší obce svolal zasedání zastupitelstva bez rozeslání pozvánek (tak jak bylo již 6let zvykem) a pouze vyvěsil pozvánku na úřední desku. Během 6let tak nikdy neučinil. Tento postup byl u nás zavedený. Tím došlo k tomu, že se zasedání nezúčastnili všichni zastupitelé. Dá se předpokládat, že tak učinil záměrně. Je tento postup správný a zasedání platné?

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down