01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co ukázal průzkum?

Asi 70 % českých měst nemá jasno ve strategii financování svého rozvoje po skončení programovacího období 2007- 2013. Vyplývá to z bleskového průzkumu, ve kterém agentura Westminster na začátku října 2008 oslovila stovku měst ze všech krajů.

Pro 91 % měst jsou peníze z fondů EU důležité. Všichni dotazovaní zástupci samospráv už je získali a všichni s těmito zdroji v programovém období do roku 2013 počítají. Jen asi 2 % oslovených nepovažují dotace z EU za důležité.

"V posledním roce druhého programového období, tj. v roce 2013, může HDP v některých regionech NUTS podle statických predikcí překročit úroveň 75 % průměrného HDP regionů EU. Budou-li zachována dosavadní pravidla přidělování finančních prostředků do fondů EU, hrozí, že regiony budou v programovém období 2014-2020 po vzoru Prahy přeřazeny do skupiny s "vysokým" HDP. Objem finančních prostředků, které do této skupiny poplynou, se tak několikanásobně sníží," vysvětluje Jitka Matoušková, ředitelka zastoupení společnosti Westminster v Bruselu.

Přesto oslovená města v 70 % případů nemají připravenou strategii financování svého rozvoje po roce 2013. Nejčastěji ji mají vypracovanou v krajích Středočeský, a Liberecký (40 % měst), naopak 80 % dotazovaných měst v krajích Plzeňský, Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský a Vysočina strategii nemá. Jasnou představu o financování rozvoje měst po roce 2013 nemá žádné z oslovených měst v Karlovarském kraji.

"Je pravděpodobné, že se po roce 2013 z nynějších sedmi konvergenčních regionů soudržnosti v ČR alespoň tři dostanou přes úroveň 75 % průměru EU HDP na obyvatele. Lze to předpokládat z rozvoje české ekonomiky a rozvoje regionů ČR na straně jedné, a ostatních částí EU na straně druhé," upozorňuje Libor Lněnička, odborník na evropské fondy z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

"Přestože ještě nejsme v polovině druhého programového období, je nutné se problematikou vývoje politiky hospodářské a sociální soudržnosti v dalším programovém období zabývat. K zahájení diskuse o reformě evropského rozpočtu po roce 2013 by zřejmě mohlo dojít za českého předsednictví v Radě EU," říká Tomáš Studeník, ředitel společnosti Westminster.

"Reforma pravděpodobně významně ovlivní i politiku soudržnosti, která představuje jednu z nejvýznamnějších položek evropského rozpočtu," doplňuje Libor Lněnička.

Letos v říjnu nastal na evropské úrovni významný posun. Komisařka pro regionální politiku Danuta Hübner zveřejnila Zelenou knihu o teritoriální soudržnosti, která předkládá novou koncepci regionální politiky EU. Hlavní důraz je kladen na podporu nových center rozvoje, na pokračující propojování, konkrétně rozvoj silniční sítě či informačních technologií, a na lepší přeshraniční spolupráci, například v oblasti zdravotní péče. "Tento kurz by nás nemusel tolik mrzet, neboť ve všech jmenovaných oblastech se řada našich regionů rozhodně má kam rozvíjet," uzavírá Tomáš Studeník.

/sk/

Máte vypracovanou strategii financování rozvoje města po roce 2013? (v %)

Ano: 18

Ano, máme návrh strategie/plán investic: 6

Ano, máme vizi/hrubé představy: 6

Ne: 66

Ne, koncepce se zpracovává: 2

Ne, ale počítáme s pokračováním některých projektů: 2

ZDROJ: WESTMINSTER, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down