01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové produkty nabízejí nové možnosti pojištění

Většina obcí, měst a krajů včetně jimi zřízených příspěvkových a dalších neziskových organizací v současné době vyhledává při sjednávání své pojistné ochrany často jen standardně nabízené produkty komerčních pojistitelů na českém trhu. Tímto způsobem ale zdaleka nevyužívá všech možností, které pojistitelé nabízejí.

Tyto skutečnosti jsme si ověřili v praxi a následně potvrdili také vlastními analýzami i externím průzkumem. Proto jsme připravili komplexní nabídku pro tento segment klientů a od poloviny loňského roku nabízíme obcím a městům nové pojištění, které vyplývá z jejich potřeb a nabízí ucelené řešení pro nejrůznější oblasti jejich činnosti. Uvedl to na úvod našeho rozhovoru Ladislav Válek, manažer projektu Pojištění municipalit České pojišťovny.

Co nového mohou zástupci měst a obcí v nabídce objevit?

Kromě komplexního majetkového a rozšířeného odpovědnostního pojištění nabízíme pojištění, které zahrnuje zcela nové pojistné potřeby vycházející z každodenní činnosti městské samosprávy. Je mezi nimi například pojištění finančních rizik nebo flotil motorových vozidel s mnoha výhodami. Doplňkovou službou pak je pomoc při zpracování záměrů pro zajištění dotací ze strukturálních fondů Evropské unie nebo poradenství pro bezpečné investování do investičních fondů ve spolupráci s naší dceřinou společností ČP Invest.

V poslední době se ukázalo, že zejména pojištění odpovědnosti měst a obcí je nedostatečné a některá rizika nejsou pojištěním kryta vůbec. Změní se tento stav s novými možnostmi pojištění?

Domnívám se, že ano. Proto jsme také nové typy rizik do našeho produktu zařadili, takže dokážeme uspokojit i rozšířené požadavky městských samospráv. Dosud si města a obce sjednávaly i pro organizace, jejichž jsou zřizovateli (školy, nemocnice, domovy důchodců a další) pouze pojištění odpovědnosti v základním rozsahu na riziko škody na zdraví a majetku třetích osob. Nyní je možné tuto odpovědnost rozšířit o pojištění škod na převzatých a užívaných věcech, regresů zdravotních pojišťoven a jiná rizika.

Česká pojišťovna nyní nabízí svým klientům i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, vyloučení uplatnění přechodu práv na starosty, primátory a členy zastupitelstva. Anebo také pojištění křížové odpovědnosti včetně škod mezi majetkově propojenými subjekty - mezi obcí a jí zřízenými organizacemi, jako jsou technické služby, městská policie a další.

Jaké konkrétní novinky jsou připraveny v majetkovém pojištění?

V rámci našeho komplexního majetkového pojištění si obec může na základě rizikové analýzy zvolit různé limity pojistného plnění pro jednotlivá pojistná nebezpečí, stejně jako odchylné spoluúčasti pro určitá rizika. Pojištění pak může krýt téměř všechny nemovitosti a jejich zařízení, například městský rozhlas, pouliční osvětlení, rozvody internetových sítí, orientačních značení či vybavení pěších zón. Pojišťujeme rovněž dětská hřiště, můstky, lávky, cyklostezky nebo i větrné či solární elektrárny. Samozřejmostí je strukturované pojištění předmětů pořízených z prostředků Evropské unie, které vyhovuje všem požadavkům ze strany EU.

V živé paměti máme nedávné řádění vichřice na území ČR. Majetkovým pojištěním lze samozřejmě krýt budovy i movitý majetek, ale jak je to například s parky či jinou městskou zelení?

Našim klientům v tomto segmentu poskytujeme také zemědělské pojištění, jehož součástí je ochrana lesních porostů proti riziku požáru nebo právě vichřice. A nemůžeme opomenout ani pojištění okrasných porostů a dřevin (například v parcích) na riziko vandalismu. Rovněž nabízíme pojištění lesních školek jak proti živlům, tak proti okusování zvěří nebo mrazu; a také pojištění zvířat v zájmových chovech.

Existují ještě další typy pojištění, které tento specifický segment municipalit zatím nevyužívá, ale očekává se, že je v brzké době začne žádat?

Často opomíjeným druhem je pojištění finančních rizik, které je zcela jedinečné a které dokáže nahradit municipalitě například finanční ztráty způsobené nekonáním akce nebo zajistit pojištění smluvní záruky. Je-li město vlastníkem pivovaru nebo lihovaru, pak ho může oslovit pojištění záruky za spotřební daň, které mu uvolní prostředky vázané na "účtu celního úřadu".

Města se na nás začínají obracet rovněž s poptávkou navržení optimálního investičního portfolia s co nejvýhodnějším zhodnocením volných finančních prostředků. I na to máme školené investiční poradce.

Česká pojišťovna je pro období 2007 až 2009 finančním manažerem státu pro výplatu dotací ze strukturálních fondů EU. Co v rámci této nabídky můžete zastupitelům měst poskytnout?

Žadatele provedeme bezplatně celým dotačním procesem - od nalezení vhodného dotačního titulu až po výplatu dotace včetně pomoci při jejím udržení. V jednotlivých krocích také doporučíme žadatelům zpracovatelskou agenturu, která žádost vypracuje. Nabídneme také spolupráci s bankovními institucemi pro financování plánovaného projektu a neposlední řadě poskytneme komplexní pojistnou ochranu k zajištění veškerých rizik.

Můžete uvést tři důvody, proč by si klienti měli uzavřít pojištění právě u České pojišťovny?

Zaprvé je největší pojišťovnou na trhu, zadruhé je provázána se strukturálními fondy Evropské unie, což je nesporná výhoda, a rovněž nabízí produkt, který vychází z konkrétních potřeb samosprávy. Zástupci měst a obcí z celé republiky se totiž aktivně podíleli na jeho přípravě a jejich požadavky byly do pojištění operativně zařazeny.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down