01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vesnicí roku 2008 je Lidečko

Lidečko Z 309 obcí přihlášených do soutěže Vesnice roku 2008 dosáhla na nejvyšší příčku obec Lidečko ze Zlínského kraje, na druhém místě je obec Pikárec z kraje Vysočina a bronzové místo získala jihočeská obec Malenice. Hodnotitelská komise udělila také Koláčovou cenu - nejlepší koláče pečou v...

Lidečko

Z 309 obcí přihlášených do soutěže Vesnice roku 2008 dosáhla na nejvyšší příčku obec Lidečko ze Zlínského kraje, na druhém místě je obec Pikárec z kraje Vysočina a bronzové místo získala jihočeská obec Malenice. Hodnotitelská komise udělila také Koláčovou cenu - nejlepší koláče pečou v krkonošské obci Poniklá.

Lidečko, obec s necelými dvěma tisícovkami obyvateli leží zhruba 20 km od Vsetína, v údolí říčky Senice. Historie vítězné obce sahá až do 15. století, odkdy se datují první zmínky o zaniklé osadě Lomná. Největším lákadlem pro turisty jsou tamní Čertovy skály, chráněné jako národní památka. A jaké jsou plány obce do budoucna?

"Chtěli bychom žádat o dotace na nový kulturní dům či rekonstrukci šaten sportovního areálu. Chystáme i projekty na lyžařský areál či koupaliště, budeme také řešit zeleň a parky," uvedl starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

Kromě milionové dotace, jež získává od ministerstva pro místní rozvoj každý vítěz krajského kola, si Lidečko na svůj účet připíše další milion, Pikárec 900 tisíc a Malenice 800 tisíc Kč. Zástupce Svazu měst a obcí při slavnostním vyhlášení předá vítězi soutěže šek na 100 tisíc korun, druhé nejlepší obci na 60 tisíc a třetí na 40 tisíc korun. Určitými finančními obnosy oceňují nejlepší obce i kraje.

/kž/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down