01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pasivní dům nepostaví pasivní člověk

Osmisethlavá obec Koberovy nacházející se v chráněném území Český ráj se v poslední době rozrostla o zhruba 50 obyvatel. Nastěhovali se do 12 rodinných domů postavených s parametry pasivních objektů. Nová výstavba úspěšně završila projekt Centra pasivního domu, které se s pomocí dotace z EU snaží...

Osmisethlavá obec Koberovy nacházející se v chráněném území Český ráj se v poslední době rozrostla o zhruba 50 obyvatel. Nastěhovali se do 12 rodinných domů postavených s parametry pasivních objektů.

Nová výstavba úspěšně završila projekt Centra pasivního domu, které se s pomocí dotace z EU snaží rozšířit tento způsob stavění i u nás. Jeho výsledkem je celkem 13 domů, 12 rodinných a jednoho objektu sloužícího jako vzdělávací středisko developerské firmy, která projekt uskutečnila.

STAVĚLO SE JEN PŮL ROKU

Ve všech případech jde o montované dřevostavby s různou povrchovou úpravou, provedenou podle přání uživatelů. V některých případech je to dřevo, jinde klasická omítka. Všechny domy mají sedlové střechy, nutné mj. proto, že je na ně třeba umístit sluneční kolektory. Okna jsou zásadně s trojím sklem a nejsou přehnaně velká. Stavělo se výhradně z domácích materiálů. Architekti i laikové uznávají, že nová výstavba, přestože vznikla prakticky v centru obce, do obce pod Kozákovem velice vhodně zapadá. Ředitel developerské firmy Petr Morávek si navíc pochvaloval spolupráci se stavebním úřadem v Železném Brodě i přístup místní samosprávy.

Stavělo se jen půl roku, zatímco příprava si vyžádala dobu asi dvojnásobně delší, protože pasivní domy jsou podle architektů velmi náročné na zpracování detailů.

Pasivní domy, v nichž úspora energie představuje ve srovnání s běžným objekty až 90 %, se staví zejména v Rakousku, Německu a Švýcarsku, ale zájem o ně začínají projevovat i další evropské země. Nejde přitom jen o rodinné domky, i když bytová výstavba převládá, ale rovněž o studentské koleje a mateřské a základní školy. A nejen o novostavby, ale také o rekonstruované objekty upravované na standard pasivních domů. Koncem 90. let bylo v uvedených zemích na 4000 pasivních domů a prognóza předpokládá, že do roku 2010 se jejich počet zvýší asi na 60 tisíc. Zájem o ně stoupá - například v Rakousku poptávka převyšuje nabídku trojnásobně. Vlády uvedených zemí zároveň výstavbu pasivních domů podporují, a to i finančně.

NUTNÁ JE I PODPORA OBCÍ

V ČR zatím s výjimkou projektu Centra pasivního domu, který ale z větší části financoval Operační program Rozvoj lidských zdrojů, žádné dotace na pasívní domy neexistují. Podle ředitele Centra pasivního domu Jana Bárty se o pasivní domy již začínají více zajímat nejen stavebníci, ale i mladí lidé, kteří musí řešit svou bytovou situaci, ale také architekti a projektanti, developeři a výrobci materiálů. Rozhodující pro další rozšíření této výstavby bude podpora veřejné správy. Náklady na stavbu pasivního domu nemusí být vyšší než u běžného stavění. Je to změna proti počátkům, kdy se uváděly náklady až dvojnásobné, protože stavbaři ještě neuměli s touto technologií zacházet.

Zakončení projektu v Koberovech se zúčastnila i jedna maximálně spokojená uživatelka pasivního domu nedaleko Prahy Barbora Hrdinová. O jeho vlastnostech hovořila v superlativech. Podle ní bylo nejobtížnější vybrat otopný systém. Podstatný pro úspěch je ale zájem, schopnost člověka pojmout stavění i samotné bydlení netradičně. "Pasivní dům nepostaví pasivní člověk," řekla.

Zajímavý projekt bude možné sledovat v Průhonicích u Prahy. Pro tamní dendrologickou zahradu se připravuje pasivní Dům stromů, centrum pro konání přednášek, enviromentální výchovu a podobné akce. Nyní se zpracovává projektová dokumentace, hotova má být v únoru 2009. Vlastní výstavba si vyžádá dalších asi 12 měsíců.

Zda bude pokračovat činnost Centra pasivního domu, zatím jisté není. Projekt za 6,5 milionu korun se letos v září uzavřel a další osud centra závisí na případných jiných dotacích. Ale už vznikla Síť center pasivního domu, partnerství 13 různých organizací a institucí veřejné správy, neziskových organizací a firem. V 8 krajích je 9 poradenských center, bylo uspořádáno 52 vzdělávacích akcí. Proškoleno bylo 3750 účastníků seminářů, fungují webové stránky.

/on/

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down