01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak (nejen) na e-aukce

Už téměř dvě stovky obcí s rozšířenou působností a dalších sídel z většiny krajů podporují Centrální registr produktů a firem Hospodářské komory (HK) České republiky Axis4.info. Registr slouží k navazování nových obchodních kontaktů a poskytuje prostor pro výměnu informací mezi firmami. Nově nyní zavádí i elektronické aukce.

Podle Radka Žákovského z firmy Axis4 je ve spolupráci s municipální sférou letošní novinkou to, že právě v těchto dnech jsou starostové, tajemníci a další reprezentanti měst a obcí seznamováni s možnostmi využití nástroje pro uskutečňování e-aukcí. "Evidujeme již řadu zájemců o jeho využití, především v období druhé poloviny roku, kdy se připravují smlouvy s dodavateli pro rok 2009," říká.

CO SE OD MĚST OČEKÁVÁ A CO ZA TO DOSTANOU

Radek Žákovský rovněž vysvětluje, v čem spočívá podpora registru ze strany měst a obcí a jaký přínos to pro ně znamená. Spolupráce začíná tím, že představitelé obcí s rozšířenou působností a dalších měst podepisují společně s předsedy představenstev regionálních, okresních a krajských hospodářských komor oslovující dopis pro podnikatele, ve kterém jsou zmíněny především přínosy projektu pro podnikatele.

Dále spolupracující města poskytují na svých webových stránkách prostor pro umístění banneru pro vyhledávání firem a služeb v regionu, což je přínosem pro jejich obyvatele. Municipální sféra zároveň umožňuje zveřejňování informačních článků o Centrálním registru firem HK ČR Axis4.info jak na svých webových stránkách, tak v tištěných zpravodajích.

Konečně municipality bezplatným zaregistrováním se v systému obdrží uživatelské jméno a heslo, díky němuž získají přístup k aktualizaci svých profilů, k možnosti využívat poptávkový systém a nástroj e-aukcí.

Organizace, které jsou zřizovány městem, pak mají při registraci a využívání služeb stejné podmínky jako každý jiný podnikatelský subjekt. To znamená, že jim chodí e-mailem poptávka po výrobcích či službách, které poskytují. A samozřejmě mohou rovněž do systému vkládat vlastní poptávky.

ZÁJEM MAJÍ I MENŠÍ OBCE, OSTATNĚ SLUŽBA JE ZADARMO

"Dříve se spolupráce odvíjela především na úrovni od krajských měst po další obce s rozšířenou působností. Dnes evidujeme zájem (především o umístění vyhledávacího banneru) také z menších obcí. Dochází i k tomu, že se nám ozve někdo z obce s dotazem na možnost umístění banneru na její webové stránky a je příjemně překvapen, že je tato služba spolupracujícím sídlům poskytována zdarma," doplňuje Radek Žákovský.

Internetová adresa registru http://axis4. komora.cz je důsledkem skutečnosti, že současný registr vznikl sloučením dvou podobných registrů, které provozovaly Hospodářská komora České republiky a firma Axis4.

Datové propojení obou systémů, které představovaly téměř 340 tisíc údajů o jednotlivých firmách, provedla letos během pouhých dvou měsíců společnost KAKTUS Software. Díky tomu spatřila světlo světa podstatně rozsáhlejší databáze, přičemž firmy v ní registrované mohou nadále měnit své údaje jak u společnosti Axis4, tak v síti poboček Hospodářské komory ČR, a to prostřednictvím informačních míst pro pod- nikatele.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down