01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Insolvenční rejstřík je tu

Zvažujete zahájit obchodní spolupráci s partnerem, o němž vám chybí více informací? Pak není od věci nahlédnout také do insolvenčního rejstříku, nového informačního systému veřejné správy, který byl uveden do provozu letos 1. ledna.

Insolvenční rejstřík představuje základní kámen reformy insolvenčního práva. Plní úlohu jakéhosi informátora a také doručovatele. Rejstřík je veřejně přístupný na internetové adrese http://isir.justice.cz a jsou v něm zveřejňovány takřka v "přímém přenosu" všechny důležité informace o insolvenčním řízení. Nejen věřitelé a dlužníci, ale také všichni další zájemci tak mají k dispozici informace o průběhu řízení.

VŠECHNY DŮLEŽITÉ ÚDAJE

Na insolvenční rejstřík se lze dostat rovněž přes snadněji zapamatovatelnou adresu www.insolvencnizakon.cz, na které je velmi přehledně zpracována celá problematika zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, jímž byl nahrazen zákon č. 328/1991 Sb., o konkurzu a vyrovnání. Nový insolvenční zákon zásadním způsobem mění právní prostředí, v němž se řeší situace dlužníka, který se ocitnul v úpadku, a proto není na škodu se tímto způsobem seznámit s důležitými změnami.

Z insolvenčního rejstříku lze získat všechny důležité údaje vztahující se k insolvenčnímu řízení. Obsahuje informace o osobách, na jejichž majetek je vedeno insolvenční řízení, dále informace o insolvenčních správcích a zejména pak veškeré veřejně přístupné dokumenty z jednotlivých insolvenčních spisů. Každý se tak může jednoduchým způsobem dozvědět, jak probíhá řízení, které ho zajímá. Anebo také zjistit, zda subjekt, se kterým se chystá navázat obchodní spolupráci, je či není dlužníkem, proti němuž je vedeno insolvenční řízení. Prostřednictvím rejstříku lze také získat formuláře pro insolvenční řízení.

V ROLI DORUČOVATELE

V insolvenčním řízení má insolvenční rejstřík nezastupitelnou úlohu. V zásadě platí, že soudní rozhodnutí či jiné písemnosti se doručují vyvěšením písemnosti na úřední desce insolvenčního soudu a současným zveřejněním v insolvenčním rejstříku (tzv. doručení vyhláškou), nestanoví-li zákon pro určité případy nebo pro určité osoby něco jiného. Insolvenční rejstřík plní funkci média, jehož prostřednictvím se doručuje. Je tedy na samotných účastnících insolvenčního řízení, aby si na internetových stránkách sami vyhledávali důležité informace, a aby pravidelně sledovali probíhající insolvenční řízení.

Je však třeba připomenout, že v insolvenčním rejstříku není možné vyhledávat řízení, která probíhají či probíhala podle zákona č. 328/1991 Sb., o konkurzu a vyrovnání. Ta lze dohledat v souběžně existující Evidenci úpadců na www.justice.cz.

Koncem května bylo v insolvenčním rejstříku již přes dva tisíce případů. Statistika přístupů na web dokazuje, že jej veřejnost využívá ve stále rostoucí míře. V březnu byla prvně překonána hranice 20 tisíc unikátních návštěvníků za měsíc, v dubnu překročil počet návštěv poprvé 70 tisíc. Shodné údaje, které jsou dostupné v interaktivním prohlížení insolvenčního rejstříku, poskytuje Ministerstvo spravedlnosti ČR zdarma také jako webovou službu pro strojové zpracování. Služba je určená pro subjekty, které potřebují automatické zpracování informací, zpočátku především pro banky.

JEDEN Z 23 PROJEKTŮ

Ministerstvo učinilo spuštěním rejstříku další krok v realizaci programu eJustice. Důležitý, ale není jediný, v současné době je v různém stadiu realizace 23 dílčích projektů. První části systému elektronického a internetového soudnictví eJustice, soudnictví bez zbytečných průtahů, nekonečných stohů lejster, zato přehledného a uživatelsky jednoduchého, začaly fungovat od 1. října 2007. A postupně přibývají další. Například v dubnu byl uveden do provozu InfoSoud, aplikace na adrese http://infosoud.justice.cz, umožňující získávat na základě zadání spisové značky informace o průběhu soudního řízení. Zatím jsou v systému zahrnuty okresní soudy, časem přibudou i ostatní.

JAROSLAV WINTER

Nová služba MSp ČR

Ministerstvo spravedlnosti ČR poskytuje od 1. ledna 2008 také webovou službu, která umožňuje automaticky komunikovat a vyměňovat si údaje z aplikace insolvenčního rejstříku s jinými aplikacemi přes internet. Poskytuje shodné údaje, které jsou dostupné v interaktivním prohlížení insolvenčního rejstříku. Tyto údaje jsou určeny pro strojové zpracování.

Služba je koncipovaná jako veřejná a je zdarma. Je poskytovaná na adrese: https://isir.justice.cz:8443/isir_ws/services/IsirPub001.

ZDROJ: MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down