01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sdružení Český ráj se profesionalizuje

Turistický region Český ráj se rozkládá v krajích Liberecký, Královéhradecký a Středočeský a v pěti okresech - Jablonec nad Nisou, Semily, Jičín, Mladá Boleslav a Liberec. To si přímo vynutilo existenci jedné organizace, která se bude o region starat. Tuto funkci plní Sdružení Český ráj. V této...

Turistický region Český ráj se rozkládá v krajích Liberecký, Královéhradecký a Středočeský a v pěti okresech - Jablonec nad Nisou, Semily, Jičín, Mladá Boleslav a Liberec. To si přímo vynutilo existenci jedné organizace, která se bude o region starat. Tuto funkci plní Sdružení Český ráj. V této době má 49 členů, z toho 37 měst a obcí, což je zhruba 25 % z těch, které se na území turistického regionu nacházejí. "Cílem je tento poměr zvýšit minimálně na dvojnásobek," přeje si manažerka sdružení Jitka Stránská.

Statut sdružení umožňuje členství pouze právnickým osobám, podnikatelé jako fyzické osoby zatím možnost stát se členy nemají. "Podnikatele bychom chtěli v budoucnu zapojit víc a hledáme způsoby, jak jim umožnit a nabídnout členství. Zatím funguje v rámci sdružení pracovní skupina ke značce Regionální produkt Český ráj, kterou tvoří přes 20 regionálních výrobců. S nimi sdružení úzce spolupracuje," uvádí manažerka Stránská.

Rozpočet sdružení se loni pohyboval kolem 3,8 milionu korun, letos je nižší - asi 2,5 mil. Kč; důvodem je skutečnost, že se v roce 2008 nefakturují přes sdružení náklady na prezentaci Libereckého kraje na veletrzích cestovního ruchu. Na financování se podílejí příspěvky členů, jednotlivých krajů, státních organizací i privátních subjektů.

Sdružení zpracovalo dlouhodobý projekt Český ráj - příroda, historie, aktivní turistika, od kterého se očekává přínos zhruba 20 milionů korun. Prostředky z EU mají podpořit dílem zavedené, dílem nové turistické produkty. K těm zavedeným a dále se vylepšujícím produktům patří turistická hra pro děti i dospělé Za pověstmi Českého ráje. Zatímco do roku 2007 se mohli seznamovat s 12 pověstmi, od letoška už s 18. Z této akce vychází i program pro děti, který zahajuje turistickou sezónu. Letos se uskutečnil již 5. ročník, jehož se zúčastnilo asi 5000 lidí.

Úspěšným produktem jsou i turistické autobusy, projíždějící nejkrásnějšími místy Českého ráje. Fungují už devátým rokem jako normální dopravní prostředek i jako vyhlídkové. Letos pojedou po šesti linkách. Autobusy zajišťuje DSO Mikroregion Český ráj, který na tento projekt získává dotace od krajů a příspěvky od zúčastněných obcí.

Osvědčené jsou i sezónní turistické noviny Český ráj, které vycházejí letos již po osmé. Upozorní mj. i na letošní novinku, putování za židovskými památkami.

Většinu návštěvníků regionu tvoří domácí turisté, zahraničních je asi 20 %.

/jo/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down