01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

E-learning je výhodný pro studenty, tutory i zaměstnavatele

Mezi diskutované fenomény současnosti v oblasti vzdělávání patří e-learning. Co si pod tímto pojmem představit? Jednoduše řečeno jde o využití výpočetních a komunikačních technologií ve vzdělávání.

Lze však výraz e-learning vztáhnout například i na to, když si studující zakoupí výukové CD, vloží je do počítače a čte si tímto způsobem texty? V pojetí, jaké praktikujeme v Institutu pro místní správu Praha (IMS), rozhodně ne. Naší hlavní zásadou při přípravě e-learningových kurzů totiž je interaktivita, multimedialita a komunikace se studujícím. E-learningové kurzy proto máme založeny na využívání studijních textů, ale také grafických a interaktivních prvků, jako jsou různá schémata, animace, videa apod. Standardní a nedílnou součástí tohoto typu vzdělávání je i možnost komunikace s tutorem (lektorem) a ostatními studujícími. Připravujeme rovněž tzv. b-learningové kurzy, tedy kurzy sestávající jak z prezenčního, tak e-learningového studia. Tyto kurzy přebírají výhody obou studijních forem.

PŘEDNOSTI JSOU OČIVIDNÉ, ZÁPORY LZE ELIMINOVAT

Předností e-learningu (stejně jako jiných forem distančního vzdělávání) je fakt, že si student sám určuje čas, dobu i místo výuky. Může si opakovaně procházet jednotlivá témata a prostřednictvím testů a dalších zpětnovazebních úkolů se poměrně rychle dozví, jak učivo zvládá. Z hlediska tutora je výhodou možnost kontroly průběhu studia pomocí statistik, které výuková prostředí standardně poskytují. Z těchto přehledů je zřejmé, kolik času jednotliví studenti učení věnovali, kde měli se studiem problémy, jaké udělali pokroky apod. Zaměstnavatelé zase určitě ocení zejména snížení nákladů spojených se studiem (ubytování, stravné, cestovné atd.) a omezení doby nepřítomnosti zaměstnance na pracovišti.

Jako všechny jiné formy vzdělávání také e-learning má své nevýhody. Za největší z nich se obvykle považuje chybějící přímý kontakt s vyučujícím. Ovšem to dnes už lze eliminovat například využitím videokonferencí, chatů, avšak i telefonáty nebo e-maily.

Institut pro místní správu Praha se e-learningu při prohlubování kvalifikace úředníků územních samosprávných celků systematicky věnuje již třetím rokem. Poměrně bohaté zkušenosti má s pořádáním e-learningových kurzů "Obecná část zvláštní odborné způ-sobilosti". Tyto kurzy pomáhají úředníkům, kteří nevyhověli v řádném termínu zkoušky, připravit se na zkoušku opakovanou. Úspěšnost absolventů těchto kurzů u zkoušky je 92%. Pro vedoucí úřadů institut už celý rok organizuje kurzy "Zvláštní část vzdělávání vedoucích úřadů".

LETOŠNÍ LÉTO S NOVINKOU

Pro přípravu k ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou přichystal institut na toto léto novinku. Jde o tříměsíční e-learningové kurzy přípravy k ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou. Ty představují alternativu pro úředníky, kteří se nemohou nebo nechtějí zúčastnit výuky prezenční.

Kromě obecné části zvláštní odborné způsobilosti (určené zejména vedoucím úředníkům) nabízí IMS Praha v termínu od 1. 7. do 30. 9. 2008 také přípravu k ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou pro následující čtyři správní činnosti: finanční hospodaření územních samosprávných celků a jeho přezkum; přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku; správa živnostenského podnikání; správní rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech. Pro účastníky těchto kurzů jsou připraveny studijní texty, kontrolní otázky a cvičné testy s okamžitou zpětnou vazbou. Na základě výsledků testů si mohou ověřit úroveň svých nových znalostí a také připravenosti na zkoušku zvláštní odborné způsobilosti. Významnou roli hrají prakticky zaměřené úkoly, jejichž řešení úředníci zasílají tutorovi. Ten úkoly opraví a s vyznačenými chybami a e-mailem jim je vrátí s komentářem, na které problematické jevy by se při dalším studiu měli zaměřit. Nezastupitelné místo v e-learningu obecně, a tedy i v těchto kurzech, má elektronická komunikace mezi studenty navzájem, například vzájemná výměna zkušeností a příkladů dobré praxe.

MOŽNOST RYCHLE REAGOVAT NA LEGISLATIVNÍ ZMĚNY

Pomocí e-learningu institut pohotově reaguje také na aktuální legislativní změny. Proto připravil kurzy průběžného vzdělávání "Novela živnostenského zákona" a "Finanční kontrola ve veřejné správě v praxi". Přesné termíny konání všech kurzů a podrobnější informace o nich jsou na internetové adrese www.institutpraha.cz v sekci Kalendář vzdělávacích akcí.

Studijní komfort mají studenti zajištěn pomocí výukového prostředí ELEV, které bylo vytvořeno cíleně pro potřeby prohlubování kvalifikace úředníků územních samosprávných celků. Tato webová aplikace představuje nejen moderní prostředí pro studium, ale současně slouží jako nástroj pro tvorbu kurzů, administraci a řízení elektronického vzdělávání. Studujícím nabízí řadu možností tiskem obsahu kurzů počínaje přes nastavení vzhledu kurzu až po interaktivní testy a chaty s ostatními účastníky. Velkou péči věnuje Institut pro místní správu Praha také výběru a přípravě tutorů. Tutory obvykle bývají spoluautoři kurzu, kteří patří mezi přední odborníky v dané oblasti a procházejí pravidelným proškolováním zaměřeným na tutorskou činnost.

PETR KUŠ
Institut pro místní správu Praha

Výhody e-learningu

časová a prostorová flexibilita studia

vlastní studijní tempo

rychlé vyhodnocování dosažených výsledků

úspora času a nákladů

E-learningové kurzy Institutu pro místní správu Praha

příprava na zkoušku k ověření zvláštní odborné způsobilosti:

- obecná část (standardní studium i kurzy přípravy pro opakovanou zkoušku)

- finanční hospodaření územních samosprávných celků a jeho přezkum

- přestupkové řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku

- správa živnostenského podnikání

- správní rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech

vzdělávání vedoucích úřadů:

- zvláštní část (přehled správních činností)

průběžné vzdělávání:

- novela živnostenského zákona

- finanční kontrola ve veřejné správě

ZDROJ: IMS PRAHA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down