01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pracovat vydrželo jen pět Romů

Vsetín Technické služby Vsetín uskutečnily projekt Pracovní šance, v němž nabídly zaměstnání 12 nezaměstnaným Romům. "Ve spolupráci s Úřadem práce ve Vsetíně bylo vybráno 20 vhodných uchazečů. Po psychologických pohovorech nastoupilo do rekvalifikačních kurzů 15 osob, z nichž 12 se věnovalo údržbě...

Vsetín

Technické služby Vsetín uskutečnily projekt Pracovní šance, v němž nabídly zaměstnání 12 nezaměstnaným Romům. "Ve spolupráci s Úřadem práce ve Vsetíně bylo vybráno 20 vhodných uchazečů. Po psychologických pohovorech nastoupilo do rekvalifikačních kurzů 15 osob, z nichž 12 se věnovalo údržbě veřejných ploch a zeleně a tři lidé se rekvalifikovali na dlaždiče," uvedl manažer projektu Vlastimil Fiala. Po třech měsících učení si Technické služby vybraly 12 nejšikovnějších a na 12 měsíců je zaměstnaly. Jejich mzdu ze 75 % hradily EU a státní rozpočet, zbytek město.

Pracovní morálka Romů se však postupně snižovala a do letošního května, kdy projekt skončil, pracovalo jen pět Romů. Dva z nich hodlá vedení Technických služeb zaměstnat i po ukončení projektu. "Vydrželi absolventi kurzu Péče o veřejná prostranství a zeleň," řekla Jana Zvoníčková, pracovnice Technických služeb.

"I přes nepříznivě vypadající výsledky je projekt přínosný. Jeho průběh ukázal, jak bychom měli v práci s Romy do budoucna postupovat. Nízký počet těch, kteří vydrželi v práci, není pouze otázkou nízké pracovní morálky Romů. Někteří si sami v průběhu projektu našli jinou práci. Na druhou stranu, dalším se kvůli současnému sociálnímu systému nevyplatilo pracovat, neboť jejich dávky překročily výši mzdy, kterou jsme jim mohli vyplácet," zhodnotil projekt Vlastimil Fiala.

Podle vsetínské starostky Květoslavy Othové je to však další argument pro zákonodárce, aby razantně změnili stávající a nemotivující sociální systém a řešili romskou problematiku komplexně a nenechávali ji pouze na bedrech měst a obcí.

/sk/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down