01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Veřejná správa a internet /22

I na obecní úřad se občan může obrátit se žádostí o informaci související s poskytováním státem garantované lékařské péče. Od začátku letošního roku se množí dotazy, zda se vyplatí nechat si předepsat léky přímo u lékaře, či není-li výhodnější koupit si je v lékárně (a ušetřit tak 30 Kč za...

I na obecní úřad se občan může obrátit se žádostí o informaci související s poskytováním státem garantované lékařské péče. Od začátku letošního roku se množí dotazy, zda se vyplatí nechat si předepsat léky přímo u lékaře, či není-li výhodnější koupit si je v lékárně (a ušetřit tak 30 Kč za regulační poplatek). Toto samozřejmě platí jen pro volně prodejné léky. Ale i u léků na předpis občany často předem zajímá, jaký je aktuální doplatek na léky, které pravidelně užívají.

Ministerstvo zdravotnictví proto zřídilo novou elektronickou službu. Pod názvem Léky ji najdete odkazem z úvodní stránky portálu www.mzcr.cz. Nebo do internetového prohlížeče můžete zadat přímo adresu http://www.mzcr.cz/leky.aspx. Objeví se vámnávod, jak vyhledávač používat a jaké má všechny funkce. Hned v úvodu budete upozorněni, že tato aplikace nemůže nahradit návštěvu lékaře. Cituji: "Tato databáze slouží k první rychlé orientaci občanů, kteří se zajímají o cenu a případné doplatky "svých" léčivých přípravků. Rozhodně však každému pacientovi doporučujeme, aby navštívil svého lékárníka i svého lékaře a hovořil s nimi nejen o ceně léčivého přípravku, ale také o jeho účinnosti, míře přínosu pro vlastní zdraví."

Po přečtení návodu jak aplikaci používat klikněte na zelené tlačítko s názvem Vstup do vyhledávače. Ten se otevře v novém okně (pozor, možná máte otevírání nových oken v prohlížeči zakázáno). Jeho používání je velmi jednoduché: Zadáte název léku (nebo část názvu), který vás zajímá, a stisknete tlačítko "hledej". Já zadal název Paralen a zobrazil se mně seznam všech možných druhů paralenu. V seznamu jsou zeleně podbarveny léky, u nichž pacient nehradí žádný doplatek. Takže vidím, že Paralen 125 mám jako pacient zdarma. Pokud si kliknete na kterýkoliv lék ze seznamu, zobrazí se vám jeho detail, takže se dozvíte další informace. Například si můžete zobrazit léky, které obsahují stejnou léčivou látku, případně další obdobné léky. Určitě se vám občas stane, že od léků ztratíte příbalový leták. Nezoufejte, i ten včetně souhrnných informací o léku zde celý najdete.

Tato elektronická služba je určitě velmi užitečná a jistě najde velké množství uživatelů z řad pacientů. Ze strany ministerstva zdravotnictví jde o krok správným směrem k informovaným a poučeným pacientům, kteří jsou sami motivováni k péči o své zdraví a plně si uvědomují vlastní odpovědnost za svůj zdravotní stav.

VÁCLAV KOUDELE
vedoucí odboru informatiky KÚ Plzeňského kraje vaclav.koudele@plzensky-kraj.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down