01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

I péče o parky dokládá osvícenost radnic

Rekonstrukce či revitalizace veřejných prostranství bývá ostře sledovaným tématem v životě každé obce. Platí to rovněž pro veřejné městské parky.

V kontextu bující zástavby veřejnost stále častěji volá po zónách určených k aktivnímu odpočinku, sportovnímu a hernímu vyžití. Investice do úprav městské zeleně vyžadují především osvícenost vedení obce, kvalitní odborné zázemí, samozřejmě nemalé finance a také zapojení širší veřejnosti. Jen tak lze docílit výsledku, který má všeobecnou podporu a naději na dlouhý a kvalitní život.

ARCHITEKTURA SVÉHO DRUHU

Obhajovat čerpání peněz z rozpočtů radnic na projekty veřejné zeleně však často není snadné. Částky, které vyžaduje třeba jen běžná údržba zeleně, jsou pro laiky nepochopitelné: "Takových peněz to stojí a přitom to není vidět." Jenže čím více se do úprav zeleně vloží v počátcích, tím snazší a ekonomicky přijatelnější je následná údržba. U nově založeného parku stačí promeškat prvních pár let; viditelně se ještě nějakou dobu nemusí nic dít, ale kdesi pod povrchem už "tiká bomba", která dříve či později, zato zcela jistě, vybuchne.

Jeden z největších omylů spočívá v domněnce, že "vše roste samo". Že příroda je soběstačná a vždy si poradí. To ovšem tak doslova neplatí ve městě, kde se zeleň stává součástí každodenního života lidí a plní mimo jiné funkci estetickou a rekreační. Zeleň je předmětem pečlivého odborného plánování a během jejího růstu a vývoje je bezpodmínečně nutné ji kontrolovat a stále s ní pracovat. Odborný dohled je nezbytný.

V zahradní a krajinné architektuře se pracuje s živým materiálem, který se ke kýženému výsledku "prorůstá" několik let. Projektant parkových či krajinných úprav proto musí brát v úvahu spoustu faktorů, z nichž některé se projevují právě až časem. Na zeleň ve městě navíc působí celá řada vlivů, kterých je ve volné přírodě ušetřena. Prozíravost a trvající péče jsou proto na místě.

ZÍSKAT VEŘEJNOST JE POLOVIČNÍ VÝHROU

Projekty, jejichž předmětem je úprava veřejných zelených prostranství, jsou v drtivé většině záležitostí místních samospráv. Obec přitom nemá příliš snadnou pozici. Největší úskalí číhá ve finančním zajištění; sehnat potřebné zdroje je často heroický výkon, možností však v dnešní době přibývá. Komplikace se rovněž mohou skrývat v přijetí projektu veřejností. Mohou a nemusejí.

Některé z projektů se dočkají realizace právě díky iniciativě občanů, kterým jejich okolí není lhostejné. Podobný "bonus" v projektu je neocenitelnou pomocí, ale není samozřejmostí. Investiční akce, která se uskutečňuje, aniž by o ní veřejnost byla informována, se ve výsledku může setkat s negativní reakcí. I kdyby záměry, které stály u jejího zrodu, byly sebelépe míněné. Informovanost, komunikace, diskuse, aktivní zapojení občanů - to vše jsou dnes nedílné součásti komunitních projektů.

ZAOSTŘENO NA STROMY

Při revitalizaci zeleně je někdy nutné sáhnout i k radikálnějším zásahům do starších výsadeb. Je samozřejmostí, že musejí mít své opodstatnění. Konkrétně ke kácení stromů se většinou přistupuje až po náležitém zvážení všech jiných možností. Příčinou špatného stavu stromů nejčastěji bývají poranění a s nimi související choroby, které se do nich skrze rány dostávají. Zasažený strom se může zdát na první pohled v pořádku, ale jen odborníci odhalí to, co zůstává laikovi skryto. Specialisté znají příznaky zhoršujícího se zdravotního stavu stromů a podle nich posuzují nutnost jejich náhrady.

Porosty ve městě zkrátka nejsou stabilní a neměnné objekty. Procházejí proměnami a vývojem. Je třeba pečovat o hmotu zeleně a příslušnou kvalitu všech jedinců, labilní porost může být mimo jiné člověku nebezpečný. Vztah lidí a stromů musí být vyvážený a oboustranně přínosný.

PŘÍKLADEM JE I BROUMOV

Konkrétním příkladem, který spojuje výše uvedené aspekty, je projekt obnovy par- ku Alejka v Broumově. Na jeho počátku stál osvícený záměr radnice obnovit nej- starší park ve městě. Město se v roce 2006 úspěšně zúčastnilo grantové výzvy nadace PROMĚNY, jež podporuje rozvoj městských parků, a získalo nemalou částku na obnovu Alejky. Projekt, který nadace podpoří příspěvkem ve výši až 25 milionů korun, zahrnuje kompletní revitalizaci více než dvouapůlhektarového parku.

Jedním z prvních kroků přitom bude kompletní obnova aleje, jež dala parku jméno. Současné jírovce prošly důkladným odborným posouzením, které odhalilo velmi špatný zdravotní stav stromů. I s ohledem na neuspokojivou perspektivu jejich dalšího života je náhrada novými jedinci nevyhnutelná. V rámci zahájení stavební části projektu, které se předpokládá na jaře 2009, tak Alejku a broumovské občany čeká zprvu nepříjemná proměna, kdy budou všechny jírovce v aleji vykáceny. Nové výsadby zdravých, vzrostlých stromů, kompletní obnova parkové plochy a samozřejmě i následná nezbytná péče a údržba celého parku však pomohou kvalitnímu vývoji Alejky v dalších letech.

Zapojení broumovské veřejnosti do projektu, a tedy i do způsobu řešení obnovy aleje, je nedílnou součástí spolupráce města s nadací PROMĚNY. Veřejná projednání, pravidelná informovanost, odborně podložená argumentace, ankety, besedy s odborníky věnované obnově aleje, informativní panely po městě, plánované akce s tématem Alejky - díky zatažení broumovské veřejnosti i do tak citlivého tématu, jakým kácení bezesporu je, má projekt doposud její podporu.

Více o projektu na www.nadace-promeny.cz.

NADACE PROMĚNY

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down