01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jaký je ekonomický potenciál měst a krajů?

Na tuto otázku odpoví projekt Master-Card česká centra rozvoje společnosti, který připravuje společnost MasterCard společně se Sdružením CZECH TOP 100 a Vysokou školou ekonomickou v Praze. Projekt bude hodnotit česká města podle řady ukazatelů a definovat jejich příležitosti a slabiny. Jeho...

Na tuto otázku odpoví projekt Master-Card česká centra rozvoje společnosti, který připravuje společnost MasterCard společně se Sdružením CZECH TOP 100 a Vysokou školou ekonomickou v Praze. Projekt bude hodnotit česká města podle řady ukazatelů a definovat jejich příležitosti a slabiny. Jeho výsledky budou zveřejněny v červnu.

"Rozvoj každé části České republiky je velmi podstatný pro fungování celé společnosti i firem, které zde působí. Jedním z hlavních cílů odborné studie MasterCard česká centra rozvoje je definovat rozdíly mezi českými městy a podpořit tak regionální politiku českého státu," uvedl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. Cílem projektu je také vytvořit nezávislý zdroj podrobných informací o vybraných 24 městech a všech 14 krajích, které budou přínosné pro celou řadu osob a institucí.

Projekt, který se uskutečňuje pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR, analyzuje města a kraje podle komplexní metodiky připravované expertním týmem Vysoké školy ekonomické v Praze.

"Metodika studie MasterCard česká centra rozvoje zahrnuje především faktory regionálního rozvoje dlouhodobého charakteru, které mají největší potenciál pro udržitelnost stabilního ekonomicko-sociálního růstu nejen daného města, ale i jeho zázemí," uvedl Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze.

Jednotlivá města budou vzájemně srovnávána podle 7 specifických ukazatelů složených z více než 40 indikátorů: zhodnocení intervencí veřejného sektoru, ekonomickou stabilitu, investiční atraktivitu, finanční toky, business centra, technologickou vyspělost a kvalitu života. Ukazatele jsou zaměřeny tak, aby měly vypovídací hodnotu u všech vybraných měst v dlouhodobém horizontu.

"Věřím, že tento projekt napomůže našemu kraji v jeho snaze o lepší prezentaci zajímavých a důležitých informací, týkajících se příležitostí a možností podnikání v našem kraji," komentoval projekt Petr Adamec, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Závěry projektu budou zveřejněny v červnu tohoto roku a zpřístupněny zdarma všem zájemcům. Komentář výsledků bude zpracován na několika úrovních tak, aby vyhovoval požadavkům jak široké veřejnosti, tak zástupcům municipalit.

"Na základě získaných dat bude vypracována komplexní SWOT analýza zabývající se zvlášť každým hodnoceným územním celkem. Výsledný přehled bude užitečným pomocníkem například pro domácí a zahraniční investory, developerské společnosti, obchodní řetězce a ministerstva," konstatoval Jan Struž, předseda Sdružení CZECH TOP 100.

Projekt MasterCard česká centra rozvoje navazuje na úspěšnou světovou studii MasterCard Worldwide Centres of Commerce, jejíž koncept je přizpůsoben podmínkám českého trhu (více na www.mastercard.com/us/ company/en/wcoc/).

Další informace o projektu MasterCard česká centra rozvoje jsou k dispozici na stránkách www.centrarozvoje.cz.

/sk/

Města hodnocená v rámci projektu

1. Hlavní město Praha

2. Statutární města: Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Liberec, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Teplice, Ústí nad Labem, Zlín

3. Ostatní: Děčín, Frýdek-Místek, Tábor, Uherské Hradiště, Znojmo

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down