01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obecní web podle Miloše či Honzy

Kromě tradiční soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb byly na konferenci Internet ve státní správě a samo-správě (ISSS) 2008 v Hradci Králové 7. dubna vyhlášeny také výsledky mezinárodní soutěže JuniorErb, nad níž převzal záštitu předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Zatímco 18letý Jan Kramář, autor oceněných oficiálních stránek města Kojetína na Přerovsku, byl přímo osloven k jejich vytvoření představiteli města, 14letý Miloš Havlíček vytvořil nejprve neoficiální stránky Dolní Cerekve - a až teprve jejich vítězství v soutěži mu přineslo nabídku starosty, aby z nich udělal oficiální web tohoto městyse z kraje Vysočina a nadále se o něj staral.

Soutěž JuniorErb byla letos poprvé vyhlášena ako součást 9. ročníku projektu Junior Internet, který si vymysleli a s pomocí BMI sdružení organizují mladí lidé z neziskové organizace Together Czech Republic. "Nová soutěž je určena mladým lidem do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a svoje znalosti, energii a nadšení využívají ve prospěch místních komunit či celé společnosti," uvedl koordinátor soutěže Jiří Peterka.

Soutěž JuniorErb se konala rovněž na Slovensku a v Polsku. I jejich vítězové měli možnost představit svoji práci také v rámci programu dvoudenní konference ISSS v Hradci Králové a po celou dobu jejího trvání i ve stánku Projektové laboratoře, kde měl každý k dispozici PC.

O PRÁZDNINÁCH SE NENUDILI

"Kromě grafického ztvárnění stránek obdivuji, kolik informací o naší obci dokázal Miloš Havlíček s pomocí svého stejně starého bratrance na web shromáždit," řekl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa, který byl přítomen slavnostního předání cen vítězům JuniorErbu. "Když jsem jeho neoficiální stránky uviděl, dohodl jsem se s ním, aby z nich udělal oficiální stránky obce. A dodáme mu na stránky ještě i další informace. Například materiály od Správy úložišť radioaktivních odpadů informující o této problematice ve světě i o přípravě takového úložiště u nás, aby naši občané získali dobré znalosti o tomto tématu, které se jich časem může bezprostředně týkat."

Miloše, studenta gymnázia v Telči, napadla myšlenka vytvořit stránky o Dolní Cerekvi během letních prázdnin, které tam trávil s bratrancem Tomášem Bínou. Rozhodovali se, jaký web zpracovat, aby získali další zkušenosti a zároveň někomu pomohli. Prezentace obce jim přišla jako ideální, protože dosavadní oficiální stránky obsahují pouze povinné informace a dozvědět se na nich například ordinační hodiny lékařů bylo nemožné.

Tomáš pomohl Milošovi s designem stránek a jinak dodává především informace o aktuálním dění v obci. Nyní jich web (http://dc.nejweb.info/) obsahuje už značné množství, přičemž je ocení jak místní obyvatelé, tak turisté. Jsou to základní informace o obci a její historii, tipy na výlet, fotogalerie, jízdní řády, mapa a mnoho dalšího. Občané využijí především zpravodajství z Vysočiny, přebírané z ověřených informačních zdrojů, ordinační doby lékařů, on-line katalog knihovny a samozřejmě místní aktuality. Prozatím ne příliš dopracovanou, ale zato ojedinělou záležitostí je trojrozměrný model náměstí a jeho okolí.

NĚKDY STAČÍ SE POROZHLÉDNOUT

O čtyři roky staršího Jana Kramáře teprve čeká příští rok maturita, ale už teď má za sebou slušné portfolio vytvořených webů. Oficiální stránky Kojetína (www.kojetin.cz) mu však přinesly úspěch i v soutěži JuniorErb, stejně jako tomuto úhlednému hanáckému městu. To je totiž zakrátko po jejich spuštění koncem února minulého roku, když se setkaly s velmi příznivým ohlasem veřejnosti a zaznamenaly proti předchozí verzi zvýšení návštěvnosti o stovky procent, přihlásilo do soutěže Objev roku 2007. A v kategorii Obce s pověřeným obecním úřadem tento titul získaly.

Ne každá obec si ví rady s vytvořením odpovídajících webových stránek. Ať už kvůli nedostatku prostředků, nebo proto, že neví, na koho by se mohla obrátit. Vítězové Junior-Erbu jsou důkazem, že stojí za to se porozhlédnout, nenacházejí-li se podobní Honzové či Milošové i jinde - a poskytnout jim možnost uplatnit svůj talent.

JAROSLAV WINTER

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down